Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Četiri saveta za sreću
Četiri saveta za sreću u Beogradu

Četiri saveta za sreću

Četiri jednostavna saveta za sreću u Beogradu danas daju – neurolozi.

Ponekad izgleda da se suviše često u ovakvim i sličnim tekstovima pozivamo na mišljenje stručnjaka različitih profila. Pa ipak, oni znaju svoj posao i izlaze u javnost sa podacima koji su dobijeni na značajnom uzorku i pod kontolisanim uslovima.

Neurolozi sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) su, na primer, ispitivali sve dostupne reakcije, posebno u moždanom tkivu, i daju četiri preporuke koje sigurno imaju pozitivne efekte na lični doživljaj sreće.

Četiri saveta za sreću u Beogradu

Zahvalnost

Prva je – pronađite stvari u svom životu na kojima možete da budete zahvalni. Bilo kome. Dragim ljudima, nekim drugim ljudima, ili jednostavno okolnostima, sudbini, Bogu…

Dok pokušavate da razmišljate o dobrim stvarima u životu, osećaj zahvalnosti aktivira lučenje serotonina i dopamina, na isti način na koji to čine antidepresivi. Dodatna korist je što zahvalnost prema drugim ljudima stvara još bolje međuljudske odnose.

Četiri saveta za sreću u Beogradu

Ime za loše

Drugi savet glasi – dajte ime lošim osećanjima koja imate. Svako od nas ih doživljava, čak i u dobrim fazama života.

Recite sebi da je ono neprijatno stanje koje ste danas, juče, osetili, ili koje vas trenutno obuzima briga, ili bes, ili strah, ili panika, ili uznemirenost, ili tuga ili… Može da bude i simbolično opisano, sa najviše jednom ili dve reči.

Neurološkim merenjima je utvrđeno da se na jednostavan način, samim obeležavanjem emocija, smanjuje njihov uticaj na nervni sistem. Ovo posebno dobar efekat ima na delimično potisnuta osećanja koja nas muče.

Četiri saveta za sreću u Beogradu

Odluke

Treća aktivnost, ili ritual za sreću kako ga nazivaju naučnici, jeste donošenje odluka. Svaka odluka daje priliku mozgu da se odmori i dovodi ga u stanje identično zadovoljstvu kada je neki problem rešen.

Uz to, definiše se cilj prema kojem se ide i namera da se on ostvari. Dvoumljenje, ili kako u šali volimo da kažemo „troumljenje“, stvara tenziju, brigu i uznemirenost, koje negativno utiču na sreću.

Četiri saveta za sreću u Beogradu

Dodir, zagrljaj…

I na kraju, uvedite u svoj život druge ljude. Četvrti način da na neurofiziološkom nivou budete sasvim sigurno srećni je da dodirujete drage osobe.

Zagrlite i pomilujte dete, spustite ruku na rame saradniku, držite se za ruke sa partnerom… Dodir je moćno sredstvo koje zaista leči.

Budite u kontaktu sa ljudima, pozovite ih umesto da otkucate poruku, posetite ih pre nego da ih pozovete, zadržite se što duže u iskrenom razgovoru i razmeni pozitivnih emocija… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković