Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Trendovi u kulturi u 2016. godini
Pupin - Istorijski muzej Srbije

Trendovi u kulturi u 2016. godini

Posmatraćemo ih zajedno u mesecima koji dolaze – globalni trendovi u kulturi stići će sigurno u Beograd. Neki su već tu, a neki će možda malo kasniti.

Pošto se na stranama portala Dan u Beogradu uglavnom bavimo kulturom u različitim vidovima i oblicima, novostima u kulturi, manifestacijama i događajima… da pogledamo kakva su predviđanja u svetu u ovoj oblasti, za godinu koja je upravo počela.

Tehnologija je u kulturi…

Nisu baš svi zadovoljni ovim trendom, ali tehnologija će sasvim sigurno nastaviti da se druži sa kulturom. Ne samo kao saradnik, već sve više i kao inspiracija.

Pokazalo se da tehnologija i kultura nisu protivnici – zahvaljujući prvoj, druga je došla na mesta na kojima nije bila. Kulturni sadržaji danas se prate uživo putem video striminga, preuzimaju sa interneta, naručuju, gledaju u delovima, u vreme i na mestu gde to publici odgovara, na mobilnim uređajima… Čak se i vrhunska izvođenja iz svetskih operskih kuća mogu pratiti besplatno, onlajn.

Neverovatnom brzinom se, zahvaljujući tehnologiji koja je postala dostupna i omogućila brze rezultate, na sceni pojavljuje veliki broj novih producenata, emitera, autora programa…

Vreme glomaznih studija, nedodirljivih autoriteta i velikih imena nestaje zauvek. Sadržaje mogu da stvaraju gotovo svi koji to žele, a da zatim, ukoliko poseduju vrednosti, veoma lako, podržani javnošću, osvoje pažnju.

… u pozorištima, bioskopima, galerijama, koncertnim salama…

Stare podele između pozorišta, bioskopa, likovnih i drugih umetnosti polako se gube.

Performansi i interaktivna umetnost nastaviće i u 2016. godini da privlače veliku pažnju. Trend da se pozorišne predstave, i u najuglednijim teatrima, igraju po scenarijima adaptiranih globalnih filmskih hitova takođe opstaje.

Svetski trend su i sve raznovrsniji muzički ukusi, pa se očekuje da 2016. godina bude još bogatija i da se nastavi u tom, veoma pozitivnom smeru.

JDP: Metamorfoze (foto: Emma Szabo)
JDP: Metamorfoze (foto: Emma Szabo)

Iako nama u Beogradu, i Srbiji posebno, ne izgleda da je tako, popularnost svih u prošlosti zanemarenih muzičkih pravaca raste i pronalazi svoje slušaoce – zahvaljujući tehnologiji. Slično je i sa likovnim školama i njihovim predstavnicima. Galerije i muzeji se danas obilaze i onlajn. Publika se upoznaje sa zaboravljenim autorima.

Protivnici tehnologije brinu da će ovakav trend dovesti do izolacije pojedinca.

Iskustva iz sveta, na sreću, pokazuju suprotno – ljudi prepušteni ekranima na nov način i sve više cene vrednost ličnog iskustva, kontakata sa drugim ljudima i zajednicom. Iz godine u godinu raste broj putovanja, a za koncerte i druge velike događaje koji se direktno prenose – traži se karta više.

… potrebna nam je i kultura u tehnologiji

Moderne tehnologije i kultura su više nego ikada ranije sa nama, što zahteva dodatnu odgovornost.

Na kulturnim sadržajima kreativci, ali i svi ostali, legalno ili nelegalno, mogu da intervenišu, kroje ih i prekrajaju, prilagođavaju svom ukusu, za ličnu ili neku drugu upotrebu. I to je jedan od trendova.

Tehnologija jeste u kulturi – činjenica je koja će i u 2016. godini iscrtavati puteve njenog razvoja.

Ostaje nam da se nadamo da će biti razuma da se zadrži potrebna količina – kulture u tehnologiji.

Konkretno

• Prenosi opera i baleta iz Metropolitena, Boljšoj teatra… u bioskopima Cineplexx
• Titlovi na predstavama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
• Mnogobrojne instalacije i izložbe od kojih posebno izdvajamo veliku interaktivnu izložbu „Pupin“ koja će biti otvorena do 20. februara u Istorijskom muzeju Srbije…
(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.