Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako očistiti predmete od kože
Kako očistiti predmete od kože

Kako očistiti predmete od kože

Danas ćemo očistiti, lako i brzo, predmete od kože.

Za lepši dan u Beogradu ponekad je dovoljan savet ili trik za male svakodnevne poslove koji nas čekaju, a beskonačno ih odlažemo, pošto nam se čini da nemamo dovoljno jednostavno rešenje.

Na primer – predmeti od kože. Nisu jeftini, obično su omiljeni, i – očekujemo da traju.

Od kožnog priveska za ključeve koji je draga uspomena, preko kaiševa, tašni i torbi, obuće, jakni, do kožnog nameštaja ili sedišta u automobilu, baš svako od nas koristi po neki komad. Tržište je razvilo čitavu industriju proizvoda za čišćenje. Koliko su nam oni potrebni?

Kako očistiti predmete od kože

Kvalitetna koža, govorimo samo o klasičnoj, glatkoj, sa finalnom obradom, koja ima prirodan diskretan sjaj, je izdržljiv i trajan materijal. Veoma teško ćete je pocepati i jedino što ne treba da dozvolite je – da se isuši i promeni izgled.

Za to nisu potrebni skupi preparati, ni specijalne metode hemijskog čišćenja. Uostalom, zbog čega brinuti o opasnim hemikalijama koje isparavaju sa tretiranih površina?

Jednostavno ih – operite

Ono što je dobro za vašu kožu, biće dobro i za predmete od kože – blagi, tečni, najbolje pH neutralni sapun kojim perete ruke, voda i maslinovo ulje. Pripremite i nekoliko mekih čistih krpa.

Pre nego što postupak primenite na većim površinama, napravite probu na nekom malom skrivenom delu.

Nakvasite krpu i dobro je iscedite da bude samo lagano vlažna. Stavite na nju malo sapuna, a zatim je istrljajte samu o sebe, kako bi upila sapun. Po površini krpe napraviće se pena.

Pripremite još jednu krpu, pokvašenu i dobro isceđenu, i treću, suvu.

Kako očistiti predmete od kože

Nežno, bez pritiskivanja, istrljajte predmet od kože – čistite ga, dakle, samo slojem sapunice, po samoj površini. Zatim, ga odmah, takođe blago i na isti način, istrljajte vlažnom krpom. Koža ne sme da upije vodu, pa je neophodno sve uraditi pažljivo. I odmah potom pokupite ostatke vode suvom krpom.

Ostavite predmet, iako vam se čini da je suv, nekoliko minuta ili desetina minuta na vazduhu, da ispari eventualna zaostala vlaga.
Pošto je sapun isušio kožu, uvek joj treba dodati tanak, veoma tanak sloj maslinovog ulja. Stavite ga u maloj količni na suvu krpu i blago utrljajte – ukoliko preterate, koža će promeniti boju, sjaj, i za nju će se lepiti više prašine, zato – pažljivo.

Na kraju ponavljamo upozorenje – navedeni savet ne odnosi se na predmete od neobrađene – velur, antilop, „prevrnute“ kože, čije je održavanje u kućnoj varijanti komplikovanije. Idealan je za neoštećenu, posebno novu kožu, koja će, ako se ovako tretira od početka, trajati dugo. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.