Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Ovo nije vest o fudbalu

Ovo nije vest o fudbalu

Da mi je neko pričao da ću o fudbalu da pišem…

Evo dokaza da sve, uključujući i fudbalske utakmice, može biti inspirativno. Engleski fudbalski klub malog značaja među prvoligaškim grdosijama, osvojio je titulu sezonskog šampiona.

Lester vredi samo kojih dvadesetak miliona funti, za razliku od čitavih četiristo i kusur (miliona), koliko su teški najskuplji klubovi. Potpuno nerazumne sume, od kojih zaboli glava.

Neočekivano velika dostignuća, uz mala ulaganja i mala nadanja, to su pravi kontrasti života u svetu danas. Niko se ne nada i niko ne očekuje da će onaj sa dna iznenada isplivati do vrha.

Lester se prošle sezone našao u situaciji pred ispadanje iz prve lige i gle čuda sad je na vrhu tabele, a šanse za ovakav rezultat su na početku sezone bile 1:5000.

To su priče koje daju podstrek običnom čoveku za visoka stremljenja.

Mali rizik za veliki dobitak

Prezirem sportove koji izazivaju nerede i okupljaju nevaspitane i besposlene u psovačkim i urlačkim turama, kako uvek izgleda fudbalsko navijanje.

Nema sporta o kome mislim da je više preplaćen od fudbala. Jednako ne podnosim ni boks mečeve, jer mi je mučno da gledam premlaćivanje.

Navijanje u bokserskim arenama je dokaz da ljudska svest nije mnogo napredovala od gladijatorskih zabava. Ovo su sportovi koji su usko vezani i sa raznoraznim zloupotrebama, jer između ostalog, podrazumevaju mnogovrsna klađenja na: pobede, poraze, moguće ishode, ispadanje…

Upravo kladionice, u ovom slučaju, pružaju neočekivanu količinu zabave. Imaju milionske gubitke, jer tu i tamo, mada retko, i mali rizik može da donese veliki dobitak.

Našao se, među entuzijastima, jedan poklonik svog malog fudbalskog kluba, koji je, pre nego što je bilo moguće predvideti bilo kakve ishode, stavio sitnu sumu na pobedu koju niko nije očekivao.

Zatim se, na osnovu toga, iznenada, našao na rubu ogromne zarade. Ponudili su ovom tipu, nedavno, razumnu sumu od sedamdeset i dve hiljade funti, u suprotnom, usled neočekivanog ishoda, morali bi da mu isplate četvrt miliona. I pristade čovek!

Nije se polakomio, nego ni on u svoju sreću valjda nije baš toliko verovao, pa rešio da igra na sigurno. Sad se možda od muke pojeo, kad je video na šta je izašlo, a možda, i ja u ovo hoću da verujem, samo uživa u neverovatno lepom sportskom uspehu svog tima.

Veliki uspeh za malog čoveka

Baš se radujem, iako ni jednu fudbalsku utakmicu ne gledam. Radujem se jer je ovo prava, ničim okrnjena, sportska pobeda. O takvim vestima želim više da slušam.

Dosta mi je slavljenja jubileja nekih privilegovanih pojedinaca. Ne želim više da slušam o povlašćenima koje ne odlikuje ni naročita intelektualna sposobnost, ni hrabrost, ni borbenost, ništa sem nasleđenog položaja.

Treba li da se radujemo što su, tako zaštićeni od svega, uspeli da doguraju do duboke starosti.

Ovde ne mislim isključivo na kraljicu i njene mnogobrojne namesnike. Ima ih u ovoj zemlji sa plemićkim titulama na raznoraznim pozicijama, izviru tamo gde im se niko ne nada.

Uzmimo ostarele i lordovskim titulama ovenčane BBC-jeve izveštače, koji se ni puškom u penziju ne daju oterati, nikako da ustupe mesto mlađim, da ne kažem sposobnijim ljudima.

Slaviti velike uspehe malog čoveka, to je pravo zadovoljstvo. U pomrčini koja se nadvila nad nas male neznatne ljude tako je lepo, tako je veliko uživanje slaviti uspehe i kad s tobom nemaju nikakve veze.

Pobeda nad mrakom je uzvik protiv nepravde. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.