Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » U sred dana – sijesta!
U sred dana – sijesta!

U sred dana – sijesta!

Nastavljamo sa nastojanjima da vas upoznamo sa prijatnim i praktičnim običajima i navikama drugih naroda, koje možemo da „ukrademo“ za lepši dan u Beogradu, pa je na redu – španska sijesta.

Čini se da je u našim krajevima poznato značenje termina sijesta (siesta), ali da vidimo kako se „dremka“ u ranim popodnevnim satima upražnjava originalno, u zemlji iz koje potiče.

Dnevni odmor, u mediteranskom stilu

Sijesta i slične navike kratkog odmora u sred dana uobičajene su u zemljama Mediterana, gde je u prošlim vremenima, posebno u letnjim mesecima, bilo potrebno napraviti pauzu u fizičkom radu u najtoplijim satima.

Španska sijesta proširila se i na druge kontinente od 16. veka osvajanjima teritorija, pa je i sam termin postao poznat.

Neki istoričari, međutim, smatraju da je na nastanak sijeste više uticao običaj obilnog glavnog obroka nego visoke temperature (dokaz je činjenica da je spavanje posle ručka bilo obavezno i u delovima Rusije).

U sred dana – sijesta!

Sijesta korak po korak

Za potpuno uživanje u španskoj sijesti potrebno je:
1. Dobro ručati sa prijateljima ili porodicom.
2. Vreme je važno – sijesta traje 15 do 30 minuta, ne duže.
3. Neka vas baš ništa ne uznemirava. Sijesta je, kako Španci vole da kažu, „veoma bitan posao“. Ostavite uključen radio ili televizor samo ako uz pomoć ovih aparata lakše tonete u san.
4. Isključite sve telefone, ali uključite alarm. Posle preporučenog vremena trebalo bi da vas probudi.

Kako je moguće i zašto je potrebno praktikovati ovakvu siestu?

Sijesta za zdravlje

Najpre da priznamo – i Španci su sijestu u velikoj meri zanemarili, zbog savremenih uslova života, rada, i globalnih uticaja na promenu obrazaca ishrane i odmora.

Uobičajeno dvokrako radno vreme, sa popodnevnom pauzom, ne znači da zaposleni sebi mogu i žele da priušte potpuno opuštanje u porodičnom krugu, ili san. Čak i u toku vikenda ili godišnjeg odmora sijeste je sve manje. Što je, po mišljenju lekara, greška.

Kratak popodnevni san posle ručka, više istraživanja dokazuje, smanjuje količinu stresa i njegovo štetno dejstvo, dobar je za kardiovaskularni sistem, poboljšava pažnju, pamćenje i produktivnost tokom ostatka dana.

U sred dana – sijesta!

Za sve koji su u prilici, najbolji rezultati se postižu ako sijesta postane navika, upravo u navedenom trajanju. Postoje čak i dokazi da je izostanak popodnevnog opuštanja štetniji po zdravlje od propuštanja obroka.

Sijesta se zasniva na prirodnim ritmovima sna i budnosti i savršeno se uklapa u njih. Stručnjaci preporučuju da se sijesta praktikuje na sofi ili u udobnoj fotelji, pošto spavanje u krevetu ima tendenciju da bude duboko i produženo, što može da ima štetno dejstvo po noćni san.

Istraživači Američke svemirske agencije NASA uspeli su da odrede optimalnu dužinu sijeste. Po njihovim rezultatima, to je 26 minuta – kada je pilotima dozvoljen san upravo ovog trajanja, u tajmingu prave španske sijeste, njihova efikasnost u izvršavanju zadataka porasla je za 34%.

Sijesta za lepši dan

Kako se originalna sijesta može praktikovati u Beogradu kada radno vreme najčešće ne dozvoljava pauzu, a porodični ručak je teško izvodljiv?

Naše mišljenje je da je dobro imati informacije i znati sve prednosti ove navike. Pa, kad god se ukaže prilika, praktikovati sijestu bez griže savesti, a ukoliko je neizvodljivo, napraviti pauzu u poslu i uvesti svoj ritual opuštanja, ako je moguće i zatvorenih očiju – tajnu „dremku“, u predviđeno vreme. (danubeogradu.rs)

U sred dana – sijesta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.