Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zona komfora i kako iz nje izaći
Istražite svoje mogućnosti i prilike izvan zone komfora...
Istražite svoje mogućnosti i prilike izvan zone komfora...

Zona komfora i kako iz nje izaći

Verovatno ste čuli za termin „zona komfora“ i za potrebu da, ako želite da postignete uspeh u nekom poslu, „iz nje iskoračite“.

Za one koji se dvoume oko pojma, evo objašnjenja.

Zona komfora je psihičko stanje u kojem se osećate dobro, „udobno“, zato što su vam stvari u okruženju manje-više poznate, ili možete lako da ih kontrolišete. Zona komfora podrazumeva ustaljene navike, veoma nizak nivo anksioznosti i stresa, emocionalno neutralne, predvidive, i ne mnogo velike promene…

Ipak, može li se u takvim uslovima dobiti nešto više od postojećeg?

Ukoliko želite da ostvarite lični rast i razvoj u bilo kojoj oblasti, i stignete do poželjnih, vrednih, ili sanjanih ciljeva, gotovo uvek je potrebno prihvatiti rizik, i preduzeti korake izvan zone komfora. Otići na nepoznata mesta, izložiti se povećanom naporu, činiti stvari koje niste radili, za njih snositi odgovornost… Pred sobom i pred drugima…

Iskorak iz zone komfora nije lak.

Jedna od najčešćih emocija koja vas koči je strah, a jedno od najozbiljnijih upozorenja – „ne idite predaleko!“.

Kako, onda, pronaći meru i napraviti prvi i ostale korake dovoljne za uspeh?

Evo saveta

Saznajte šta se nalazi izvan vaše zone komfora. Koje su to stvari za koje smatrate da ih vredi uraditi, a istovremeno se plašite da ćete doživeti razočaranje ili neuspeh? Nacrtajte na papiru krug i napišite šta je to izvan kruga. Unutar kruga napišite šta je ono što trenutno posedujete.

Uzmite sada listu onespokojavajućih sitauacija i razmislite sa čime ćete se tačno suočiti u svakom konkretnom slučaju. Budite što detaljniji.

Vežbajte, zatim, „nekomfor“, kako biste se na njega polako navikavali. Ovo se zove „proširivanje zone komfora“. Postavite, u seriji veoma malih koraka izlaženja i napredovanja, cilj da iz nekomforne zone ne pobegnete, da ne odustanete. Počnite od najsitnije promene, pa tek kad je budete dovoljno uvežbali pređite na sledeću. Što češće budete pravili te male eksperimente biće vam sve prijatnije.

Da li se plašite neuspeha? Pokušajte da neuspeh posmatrate kao učitelj, a ne kao učenik. Udaljite se od svog neuspeha i analizirajte ga. Šta ćete uraditi u sledećoj situaciji kako biste povećali šanse za uspeh?

Povežite se i družite se sa ljudima koji preuzimaju rizike. Možete pomalo i da ih imitirate. Njihov uticaj je dragocen – na primeru ćete videti da izlazak iz zone komfora nije tako strašan.

Budite pošteni prema sebi kad pronalazite opravdanja za odlaganje izlaska iz zone komfora – i pre ćete uspeti. „Nisam imao vremena“ je najčešća laž koju sami sebi servirate.

Identifikujte precizno koje će vam koristi doneti izlazak iz zone komfora. To će vas motivisati da prebrodite strah.

***
I na kraju – najvažnije.

Ne uzimajte sve ovo suviše ozbiljno. Naučite da se smejete, i pred sobom, i pred drugima na svoj račun, kad napravite grešku.

Fokusirajte se na zabavu u prelaženju granica i prevazilaženju ograničenja. Uživajte u predstojećim danima u Beogradu i otkrivanju stvari o sebi i drugima koje niste znali.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković

Jedan komentar

  1. Odlican tekst. Istina je da se vecina plasi promena, prosto smo takvi. Tesko je izaci iz situacije koja vam je poznata i u kojoj se osecate sigurno. Treba raditi na tome, sto vise izazova sebi postavite to cete se bolje oslobadjati svaki naredni put.