Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Loše navike i kako ih se osloboditi
Snek grickalice, loša navika
Snek grickalice, loša navika

Loše navike i kako ih se osloboditi

Postoje u literaturi saveti koje psiholozi daju kada vam loše navike prave zdravstvene i druge probleme, pa evo par opštih i značajnih, za vaše lepše dane u Beogradu.

Šta su loše navike i koja ponašanja baš ovako možemo da nazovemo?

Pod lošim navikama podrazumevaju se oni naučeni obrasci ponašanja za koje znate da vam ne koriste, ili ste sigurni da vam štete, a pokušaji da ih se oslobodite ne daju rezultate. Verovatno sami pronalazite razloge da od ozbiljnije borbe odustanete, jer je promena ponašanja u slučaju navika zaista teška. „Ja to ne mogu da prekinem, pokušavao sam“ ili „nije mi mnogo smetalo ni do sada“ – najčešća su opravdanja koja iznosimo sebi i drugima.

U suštini, loše navike najčešće su nastale kao način oslobađanja od stresa, pa njihovo opstajanje donosi relaksaciju, a prekidanje predstavlja neku vrstu „opasnosti“…

Da pređemo na konkretne primere…

Evo nekoliko univerzalnih loših navika:

Stalno „grickanje“ keksa, čokolade, čipsa… čak i kad niste gladni, odnosno upravo tada.

Dugotrajno sedenje pred televizorom, menjanje kanala bez posebnog plana i želje da se nešto gleda.

Isto kao napred navedeno, ali pred kompjuterom, tabletom, mobilnim telefonom…

Preterano trošenje novca na stvari koje nisu potrebne.

Sunčanje „kako bi se pocrnelo“ čak i po cenu opekotina.

Redovno zadovoljavanje gladi ukusnom i pikantnom nezdravom brzom hranom.

Ponavljanje ponašanja prema drugoj osobi za koje se zna da će dovesti do svađe, konflikta, besa, zabrinutosti, stresa…

Preskakanje doručka.

Pušenje, preterano konzumiranje alkohola.

Uzimanje sedativa, antibiotika, jakih lekova protiv bolova… bez konsultacije sa lekarom.

A evo i saveta…

Za svaku od navedenih loših navika, ali i druge, osobe koje ih praktikuju znaju negativne posledice, kao i racionalne načine odvikavanja. Postoji, međutim, nekoliko pravila koja treba poštovati da bi oslobađanje bilo uspešno.

Potrebno je, najpre – „isključiti mozak“. Ukoliko ste zaista rešili da prekinete i imate alternativu šta drugo činiti u tom trenutku – radite to bez razmišljanja i „po svaku cenu“. Ne smete sebi ostaviti prostor da smislite zašto bi trebalo lošu naviku izvesti „samo još ovaj put“. Racionalno razmišljanje ne pomaže mnogo, pošto loše navike i opstaju zahvaljujući izvesnim lagodnostima koje nude.

Kad prođe neko vreme, na primer na kraju dana, razmislite o svojim postignućima, ili ih zabeležite. Na taj način postaćete svesni tegoba koje se javljaju. Možda vam odvikavanje od loših navika teško pada u posebno doba dana, ili na određenim mestima? Kad otkrijete obrasce svog ponašanja, koje najčešće, kad su loše navike u pitanju, ne primećujete, lakše ćete postići uspeh.

Uvedite precizan sistem nagrađivanja i kažnjavanja. Nagrađivanja – sitnicama koje su vama bitne, a kažnjavanja – takođe malim stvarima, koje neće izazvati emocionalni potres, ali hoće nelagodnost i želju da se ne ponove. Postavite dugoročne ciljeve i krećite se ka njima.

Ne odustajte, iako će na početku sasvim sigurno biti teško. Vemenom, dobro ponašanje će prevladati i postaće prirodno, automatsko, vama svojstveno.

***

Imajte na umu da se, čak i ukoliko traju decenijama, loše navike mogu promeniti. O tome svedoče brojni primeri. Potražite ih u okruženju, sigurno ih ima. Neka vam oni postanu inspiracija, a lična promena – najveća nagrada koja vas vodi u zdraviji i uspešniji život u budućnosti.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. Veoma korisni saveti. Sve pohvale