Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kreativna relaksacija u muzejima
Relaksacija ovog leta, u muzeju
Relaksacija ovog leta, u muzeju

Kreativna relaksacija u muzejima

Potrudite se da uključite beogradske muzeje i galerije u omiljena mesta za opuštanje i osetićete sve blagodeti procesa koji je u svetu popularan pod nazivom kreativna relaksacija ili – terapija umetnošću.

Terapija umetnošću obezbedila je odavno svoje mesto u zvaničnim metodama namenjenim oslobađanju od stresa i psihičkih problema, a uživanje u umetnosti staro je gotovo koliko i ona sama. Ova dva procesa, ipak, nisu se susretala u muzejima.

Pojava da se muzeji koriste kao mesta dublje komunikacije sa izloženim delima relativno je nova. Interaktivne ture, pozorišne predstave, muzički nastupi, čak i ponoćne žurke u galerijama, holovima i hodnicima muzeja, do nedavno nezamislive, sada su u najvećim svetskim ustanovama ovog tipa realnost. Najnoviji trendovi uključuju časove umetničkog stvaranja, joge, opuštanja, i seanse psihoterapije pod vođstvom iskusnog terapeuta.

Možete li nešto slično da priuštite sebi, i kako?

Evo nekoliko saveta.

Planirajte da to bude – relaksacija

Imajte u vidu da je dobro da, paralelno sa opuštanjem i usporavanjem dnevnog ritma, obezbedite sebi kreativan uvid u delo pred vama. Pripremite se što bolje. Pre odlaska u muzej ili galeriju, pročitajte što više o izložbi. Informišite se o vremenu kada su dela nastala, umetničkom pravcu i njegovom značenju, saznajte detalje o autoru, uključujući specifične okolnosti u kojima je stvarao.

Ispred dela ste da biste komunicirali sa njim. Slika, skulptura, instalacija… treba da vam pomognu da steknete uvid pomoću kojeg ćete bolje izraziti sebe, razumeti mišljenja, osećanja i stavove drugih, saosećati… Kada se osoba koja ima problem nađe pred delom, na primer, koje je stvorio davno veliki umetnik zbog potrebe da se izbori sa sličnim stanjem, ona postaje manje usamljena, uplašena, izolovana… Psiholozi tvrde da je u komunikaciji sa umetničkim delom moguće dostići i veoma vredne uvide, koji obezbeđuju lični rast i razvoj.

Za odlazak u muzej izaberite vreme kad pretpostavljate da neće biti mnogo posetilaca. Kreativna relaksacija pretpostavlja tišinu, samoću, ili malo odabrano društvo spremno i sposobno da obezbedi mir sebi i drugima.

Pored lepog iskustva, koje je garantovano, budite spremni i na sledeće korake. Umetnička dela možda će vas podstaći da pokušate da se izrazite kroz neki vid likovnog stvaranja, što je dobro i poželjno. Mogu vas inspirisati, takođe, u pravcu intelektualnih otkrića, i pokrenuti želju za daljim obrazovanjem…

***

Narodni muzej je još par dana otvoren za besplatne posete. Sačekajte da gužve prođu pa otiđite planirano, sa namerom da se potpuno opustite, komunicirate sa umetnošću, i svoj dan u Beogradu učinite lepšim.

Kad iskusite drugačiji odnos prema izloženim delima, Beograd će postati prostor koji kontinuirano nudi nove mogućnosti i izazove.

Dodatna korist biće i promenjen odnos prema muzejima uopšte. Neki od njih, koje sigurno niste posetili, nalaze se u gradovima i manjim mestima u okolini Beograda i dobar su razlog za vikend-izlet.

Uživajte…

(danubeogradu.rs)