Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Paket za samosmirenje
Šta biste spakovali u kutiju za samosmirenje?
Å ta biste spakovali u kutiju za samosmirenje?

Paket za samosmirenje

Paket za samosmirenje još jedna je metoda koja je iz psihoterapije stigla u širu upotrebu, sa idejom da čoveku pod svakodnevnim stresom pruži olakšanje i pomoć.

Popularnost paketa za samosmirenje raste, sudeći po broju napisa u medijima, pa da otkrijemo o čemu se radi i mogu li se preporuke psihologa nekako iskoristiti za lepše dane u Beogradu.

Paket za samosmirenje se upotrebljava kad emocije nadvladaju razum, i kad čovek ne uspeva da pronađe način za oslobađanje od uznemirenosti, straha, nelagodnosti… Alternativa je čašici pića, cigareti, i drugim, na duži rok, destruktivnim navikama, kojima se najčešće pribegava.

Šta se u paketu za samosmirenje nalazi?

Lepo dekorisana kutija, stari ranac, odbačena torba… Izbor je vaš.

Pronađite pogodnu veličinu za kontejner, kao i lako dostupno mesto, i napunite kutiju predmetima koji će vam pomoći da se osećate bolje. Sadržaj zavisi od ličnih želja, navika i afiniteta. Predlog stručnjaka je da pokušate da sebi ponudite ponešto za svako čulo, zbog čega ga najčešće nazivaju „senzorni paket za prvu (samo) pomoć“.

Ukoliko ne možete sve što želite da smestite u kutiju, dodajte podsetnik na papiru.

Za čulo dodira biće verovatno najlakše.

Možete da spakujete plišanu igračku, vunene čarape, jastuče, ali i losion za negu ruku i tela, i ulje za masažu koje ćete odmah upotrebiti, šminku (našminkajte se), lak za nokte… Dodirivanje svih tih bočica, ali i njihovo korišćenje i kontakt sadržaja sa kožom opušta.

Sa prethodnim su povezani i umirujući stimulusi za čulo mirisa – od parfema i kozmetike, do kesica cimeta, kafe, voćnog čaja…

Čula sluha i vida nagradićete plej-listom specijalno odabrane muzike, zvukova iz prirode, šumova grada… (pripremite je unapred), audio ili video zapisom govora drage osobe, duhovitim sadržajima, snimkom epizode stare serije, spotom sa koncerta, specijalnog trenutka na sportskom događaju… Napravite poseban foto-album ili DVD sa snimcima sa svih  mesta na kojima ste se osećali – sjajno. Dodajte i knjigu, strip, časopis…

Savet je da tokom korišćenja paketa za samosmirenje posebno obratite pažnju na čula, i pokušate da svako doživite, u toj situaciji, maksimalno moguće. Dok prelistavate, slušate, dodirujete… obratite posmatrajte boje, oblike, svetlost, senke, okruženje…

Ukoliko iz iskustva znate da vam je veći problem od anksioznosti i kontole stresa pad koncentracije i nedostatak energije, na primer, prilagodite sadržaj. U paket ubacite pazl-knjigu, bojanku i bojice, pripremljen zadatak, kao i papir i olovku da ga rešite, igricu, predmet vašeg hobija, video snimak sa instrukcijom za fizičko vežbanje, svesku sa citatima koji inspirišu…

Mogućnosti su brojne…

I, napomena za kraj.

Cilj samopomoći je da pruži trenutno olakšanje, umirenje. Paket za samosmirenje se koristi povremeno, kad su druga sredstva iscrpljena, i ne može zameniti rešenje problema, ni otkloniti uzroke koji su mu u osnovi.

(danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Ja sam ovo sebi napravila potpuno ne znajući za ovo, i mogu reći da pomaže 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.