Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Korona virus COVID-19 – 25. mart 2020: Nova, četvrta žrtva u Srbiji
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)
Korona virus COVID-19 - vanredno stanje u Beogradu (foto: Aleksandra Prhal za danubeogradu.rs)

Korona virus COVID-19 – 25. mart 2020: Nova, četvrta žrtva u Srbiji

U Srbiji je do danas u 15.00, 25. marta 2020, registrovano ukupno 384 pozitivnih na korona virus COVID-19. Vanredno je stanje, četiri žrtve.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 1161 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 25. marta, testirani su uzorci još 245 osoba od kojih je 81 uzorak bio pozitivan. U kućnoj izolaciji se nalazi 25 osoba, dok je 56 osoba zadržano na bolničkom lečenju. Na Kosovu je zaražena 71 osoba.

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» Sve o isplati drugog dela februarskih penzija pročitajte na OVOM LINKU.

»»» Vlada Srbije pooštrila donela je nove uredbe koje se tiču vanrednog stanja u državi u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19. Više pročitajte na OVOM LINKU.

Građani koji imaju simptome koje izaziva korona virus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu: +381 64 8945 235, +381 11 2684 566.

» Kol-centri u beogradskim opštinama rade za sve starije sugrađane – svi brojevi telefona su na OVOM LINKU.

Novi broj kol centra!

Nove vesti

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

19.36… Sajamski prostor za smeštaj osoba sa lakšom kliničkom slikom neće izgledati kao sada, već će biti uređen i imaće razne sadržaje, a trebalo bi da postane funkcionalan od petka, rekla je premijerka Ana Brnabić. Ona je istakla za TV Prva da će se sve učiniti da bi se pacijentima olakšao boravak, a važno je da svi budu na jednom mestu kako bi doktori mogli da reaguju pravovremeno.

18.40… Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je za N1 da je u prodavnicama primetno poskupljenje određene robe, a da je limun poskupeo čak 40 odsto.

18.13… Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić saopštio je da nema nijednog potvrđenog slučaja zaraženih koronavirusom među 8.500 migranata, koliko ih se nalazi u 17 centara u našoj zemlji, a za sada nije bilo ni sumnjivih slučajeva.

17.26… Upitan šta bi se desilo sa decom u situaciji da se zarazi jedan roditelj, ili samohrani roditelj, epidemiolog Predrag Kon kaže, kad je u pitanju razdvajanje, „da to ne bi smelo da se dogodi“, ali da je u jednoj situaciji dete, čija su oba roditelja zaražena, odvezeno kod rođaka.

17. 16… Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević najavio je da će Vladi predložiti da svi poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju mogućnost da to produže do kraja vanrednog stanja bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti.

17.02… Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da bi u Srbiju sutra trebalo da stigne isporuka od 2,9 miliona komada maski iz NR Kine, od kojih će 2,5 miliona biti usmereno ka apotekama.

15.20… Biće zabranjeno izvođenje kućnih ljubimaca posle 17.00, najavio je Aleksandar Vučić.

15.00… Avion Air Serbia sleteo je oko 14.30 iz Šangaja na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, sa humanitarnom pomoći koju je Kina poslala našoj zemlji. Avion je doneo opremu za zdravstveni sistem i građane Srbije u borbi protiv koronavirusa. To je četvrti let iz Kine kojim je dopremljena pomoć Srbiji.

14.01… U Beogradu ima dovoljno zaštitnih maski, pre svega za komunalne radnike, pripadnike komunalne milicije, ali i za sve one koji u toku vanrednog stanja imaju svoje obaveze radi boljeg funkcionisanja grada, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

13.19… Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije Ana Langović Milićević izjavila je da će biti pomeranja ispitnih rokova i da studenti neće biti uskraćeni za rokove koji im pripadaju.

13.15… Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država za manje od 10 dana izaći sa predlogom mera za pomoć privatnom sektoru, koji se suočava sa najtežim posledicama zbog pandemije koronavirusa.

13.14… Beograd je najveće zarište virusa korona, a zatim Niš i Valjevo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će država gledati da uskoro izađe s novim merama za ta tri grada.

11.38… Narodne kuhinje na teritoriji grada Beograda bez prekida isporučuju besplatne obroke za socijalno ugrožene građane, a na 54 punkta dnevno se podeli 11.193 obroka, kažu u gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. U skladu sa naredbom Štaba za vanredne situacije grada Beograda i merama Vlade Srbije, od 17.marta, korisnicima narodnih kuhinja se ponedeljkom, utorkom i sredom, osim kuvanih obroka, dele i lanč paketi za preostale radne dane i vikend.

11.26… Prekršajne kazne za one koji ne poštuju mere zabrane ograničenja kretanja u vreme važenja vanrednog stanja radi sprečavanja širenja korona virusa, kreću se od 50.000 do 150.000 dinara, a mogu da budu zamenjene i zatvorskim kaznama.

11.17… Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da je počela isporuka kvasca proizvedenog u Srbiji trgovinama širom zemlje, kao i pekarama na 1.000 istovarnih mesta. Kvasac će moći da se kupi u sledećim prodajnim lancima i marketima: Delhaize, Gomex, PerSu, Aroma marketi, DIS, Dima Velika Plana, Podunavlje Bačka Palanka, Europrom Valjevo, Mikromarket, kao i u Lidlu.

10.28… U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj da je trudnica zaražena korona virusom, a direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanovića kaže da je bilo tri moguća slučaja porodilja, koje su, nakon testiranja, bile negativne na korona virus.

10.22… Za vreme važenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja privremeno se, do sticanja uslova za bezbedno uzimanje biometrijskih podataka od stranaca, obustavlja postupanje policijskih službenika vezano za uzimanje tih podataka, navodi se u Odluci statusu stranih državljana u Republici Srbiji za vreme vanrednog stanja koju je donela 24. marta Vlada Srbije. Strani državljani koji su na dan stupanja na snagu Odluke o proglašenju vanrednog stanja zakonito boravili u Srbiji mogu zakonito ostati u Republici Srbiji za vreme dok traje odluka o vanrednom stanju bez obaveze pokretanja postupka za dalje utvrđivanje statusa.

10.00… U tri pritvorske jedinice – Vršcu, Požarevcu i Pirotu trenutno ima 90 ljudi koji su kršili meru samoizolacije, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić. U pritvoru u Vršcu je, kako je rekao, 43 ljudi, 27 u Požarevcu i u Pirotu 20.

9.47… Direktorka niške filijale Republičkog fonda za zdravsteno osiguranje Svetlana Milijić izjavila je da će i ona lica koja nemaju overenu karticu zdravstvenog osiguranja moći da ostvare zdravstvenu zaštitu u punom obimu. To znači da će osiguranici moći da podignu lekove na recept i bez overene kartice zdravstvenog osiguranja, a isto važi i za pomagala.

9.32… U kineskoj pokrajini Hubei, koja je bila žarište korona virusa, danas su posle nekoliko meseci ukinuta drastična ograničena kretanja. Tako sada više od 50 miliona žitelja provincije Hubei može da putuje. Neki aerodromi i železničke stanice ponovo rade, mada su škole i dalje zatvorene.

9.10… Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je četvrta žrtva koronavirusa u našoj zemlji žena iz Niša stara 60 godina, koja je bila dugogodišnji neregulisani dijabetičar. Lončar je u izjavi za RTS rekao da je ona bila na respiratoru od 21. marta, da je imala težak oblik bolesti i da su se lekari do poslednjeg trenutka borili za njen život.

9.08… Do juče je u Srbiji na respiratorima bila 21 osoba, to su teški pacijenti i bitnijih promena do jutros nije bilo. Od koronavirusa do sada je izlečeno 15 osoba, među kojima i jedna devojka koja boluje od dijabetesa.

Sinoć… Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da vlada planira da, u proseku, dva puta dnevno šalje avione Air Serbia kako bi prevezli srpske državljane koji su ostali “zarobljeni” u inostranstvu, a nakon što je obustavljen međunarodni saobrahaj zbog virusa korona.

Sinoć… Najmlađi pacijent zaražen koronavirusom, koji se leči u KBC “Dragiša Mišović“ je beba stara sedam meseci, izjavio je direktor te bolnice prof. dr Vladimir Ðukić i naglasio da je potpuna izolacija jedina prava preventivna mera zaštite od širenja koronavirusa. Druga beba koja je zaražena korona virusom je na kućnom lečenju. Ðukić je rekao da je u KBC “Dragiša Mišović“, koja je pretvorena u korona bolnicu, 120 pacijenata zaraženih virusom COVID-19, od kojih je jedan na respiratoru, a nekoliko na kiseoniku.

Objavili smo i…

»»» Kako i od čega da napravite masku za lice – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» OVDE pročitajte kako da zaštitite sebe i druge.

»»» Na OVOM LINKU su saveti za starije od 65 kako da ulepšaju dan.

»»» Kako razgovarati sa decom o virusu korona

»»» Kućni ljubimci i korona virus, preporuke

Korona virus, region

» Broj zaraženih: u Hrvatskoj – 382 (jedna osoba je preminula), u BiH – 168 (troje preminulaih), u Sloveniji – 480 (četiri osobe su preminule), u Albaniji – 123 (pet osoba je preminulo), u Grčkoj – 743 (20 osoba je preminulo), u Severnoj Makedoniji – 148 (dve osobe su preminule), u Rumuniji – 794 (dvanaestoro preminulih), u Bugarskoj – 220 (troje preminulih), u Mađarskoj – 226 (deset preminulih osoba), u Crnoj Gori – 47 (jedna osoba je preminula).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u Kini (81.591), Italiji (69.176), SAD (55.225), Španiji (42.058), Nemačkoj (32.991), a više od 22.000 je i u Iranu i Francuskoj. U celom svetu je potvrđeno 423.670 zaraženih.

» Najviše umrlih je u Italiji (6.820), Kini (Hubej, 3.160), Španiji (2.991), Iranu (1.934), Francuskoj (1.100)… U celom svetu umrlo je više od 18.923 ljudi.

» U celom svetu oporavilo se oko 108.629 ljudi.

(danubeogradu.rs, Danas, Tanjug, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.