Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana – 27. april 2020: Četiri radna dana pa 83 sata zabrane kretanja
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana - vanredno stanje - virus korona - COVID-19 (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana – 27. april 2020: Četiri radna dana pa 83 sata zabrane kretanja

Ovo su vesti dana… U Srbiji je do danas, 27. aprila 2020. u 15.00, registrovano ukupno 8.275 pozitivnih na virus korona, a 162 osobe su preminule.

Testirano je 69.917 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Do 15.00, 27. aprila, testirani su uzorci još 3.614 osoba od kojih je 233 uzorka pozitivno. Hospitalizovan je 2.701 pacijent. Broj izlečenih osoba: 1.209. Procenat smrtnosti je 1,96%.

Na Kosovu je zaražena 763 osoba (21 osoba je preminula).

Novi izveštaji će biti objavljivani jednom dnevno, u 15.00.

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

»»» „Kovid ambulante“ u beogradskim domovima zdravlja – spisak je OVDE.

»»» Sve informacije o dozvolama za kretanje za vreme policijskog časa potražite OVDE.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Nove vesti dana iz Srbije i sveta – 27. april 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

22.00… Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će krajem maja biti završena online nastava za osnovce i srednjoškolce, dok studenti završavaju sa online predavanjima sredinom maja. OVDE pročitajte opširnije.

21.45… Nekadašnji predsednik Vlade Srbije u vreme SFRJ, akademik Dragutin Zelenović, preminuo je u Novom Sadu u 92. godini.

21.00… Ekonomija je ta koja sada vrši pritisak, bez ekonomije ćemo propasti, upozorio je večeras epidemiolog Predrag Kon i najavio da će Krizni štab sutra izdati nove preporuke za preduzeća i delatnosti koje tek počinju sa radom. Kon je za TV Pink rekao da je do sada struka „diktirala zabranu kontakata, a sada diktira ekonomija“, ocenivši da život mora da se vrati u normalu, ali uz najmanji mogući rizik od zaraze.

21.00… Nastavljena je akcija inicijative Ne davimo Beograd i Građanskog fronta – od 20.05 buka sa terasa i prozora čula se i večeras širom Srbije.

18.00… Ukupan broj zaraženih u Beogradu je 2055 a OVDE možete videti kakvo je stanje po beogradskim opštinama.

17.00… Koliko Srbija ima respiratora? Pokušavamo da rešimo misteriju na OVOM LINKU.

16.30… Transparentnost Srbija pozvala je poslanike da na sutrašnjoj sednici parlamenta zatraže od predstavnika Vlade Srbije objavljivanje informacija o nabavkama koje su sprovedene tokom vanrednog stanja radi borbe protiv epidemije,kao i o primljenim donacijama.

16.30… Srbija je tokom 2019. godine među državama Zapadnog Balkana najviše izdvajala za vojsku, pokazuju podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

16.15… Tokom proteklog vikenda i policijskog časa od 59 sati, prekršajni sudovi u Srbiji su izrekli novčane kazne za ukupno 425 osoba zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera u toku vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja virusa korona. Među osuđenima je 38 starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane napuštanja stana, kao i 382 koji su prekršili zabranu kretanja tokom policijskog časa.

15.15… U Vladi Srbije sutra će biti održan sastanak o uslovima za početak rada predškolskih ustanova na kome bi nadležni trebalo da se dogovore o datumu početka njihovog rada,a koji će najverovatnije, kako Tanjug saznaje biti početak juna.

15.00… FIFA je predložila da trenerima bude dozvoljeno da naprave i po pet izmena tokom utakmice kada se sezone nastave posle pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

15.00… Krivična prijava, koja je bila podignuta protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić odbačena je, potvrdilo je Osnovno javno tužilaštvo Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

14.00… Opozicione stranke iz Saveza za Srbiju neće učestvovati na sednici parlamenta koja je sazvana za sutra. Kako su rekli predstavnici SzS i još nekih opoziocionih pokreta, na konferenciji ispred parlamenta, takva odluka je doneta „jer ne žele svojim prisustvom da konvalidiraju gaženje Ustava“.

14.00… Isplata 6. i 7. mesečne rate studentskih kredita i stipendija studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji za školsku 2019/2020. godinu počinje u utorak, 28. aprila, kao i isplata 8. mesečne rate učeničkih stipendija i kredita, učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu.

14.00… Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo je Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić peticiju sa više od 60.000 potpisa kojom se zahteva zabrana rijaliti programa u toku vanrednog stanja.

13.00… Poslanici pokreta Dosta je bilo podneli su Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv republičke tužiteljke Zagorke Dolovac i predsednice Ustavnog suda Snežane Marković zbog sumnje da su „nevršenjem službene dužnosti onemogućile najviše državne organe da reaguju povodom protivustavno proglašenog vanrednog stanja“.

13.00… Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da verovatno sledeće nedelje polako počne otvaranje međugradskog prevoza.

13.00… Prosečna bruto zarada u februaru u Srbiji je iznosila 80.288 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 58.132 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.

13.00… Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo COVID-19 kod 564 korisnika i 149 zaposlenih.

12.00… Država Srbija ponudila je na prodaju 32 državne nepokretnosti u više gradova i opština Srbije, objavila je Republička direkcija za imovinu.

12.00… U nedelju, 26. aprila u svetu je zabeležen 3.751 smrtni slučaj od posledica koronavirusa, što je najmanji dnevni broj preminulih od početka meseca, pokazuju podaci sa sajta worldometers.

12.00… Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zvanično je sazvala sednicu parlamenta za sutra u 10.00, a na dnevnom redu su dve tačke. Poslanici će se izjasniti o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i o svim uredbama sa zakonskom snagom koje je donosila Vlada, uz supotpis predsednika Republike Srbije i predsednice Vlade. To će biti prva sednica za vreme vanrednog stanja.

11.30… Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je on za postepeno ublažavanje mera i da je mera sa kojom treba biti strpljiv vraćanje međugradskog prevoza, jer je situacija još „rovita“ i pojavljuju se povremena žarišta poput Negotina.

11.00… Svi koji se bave igrama na sreću mogu od danas da nastave da rade, ali samo u objektima čija površina nije veća od 400 kvadratnih metara i pod uslovom da primenjuju sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja korona virusa i osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga.

11.00… Vojni sindikat Srbije javno je pitao predsednika Srbije ko je dozvolio vlasniku kompanije Pink Željku Mitroviću da u petak 24. aprila, privatnim helikopterom sleti u krug kasarne u Novom Pazaru, da se po kasarni neometano kreće i rukuje se sa pripadnicima vojske deleći im zaštitne maske.

11.00… Zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić obišao je radove na bazenima Tašmajdan i najavio da će oni biti završeni 30. juna.

10.45… Od 1. maja ove godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije može doneti odluku o ublažavanju mera, odnosno dozvoliti obavljanje delatnosti prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji. Uslov je da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja COVID-19, navodi se u izmenjenoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

10.30… Od početka krize s virusom korona Vlada Srbije uputila je osam humanitarnih letova u Nemačku i vraćeno je 1.200 građana Srbije, više od 900 iz Nemačke a ostali iz svih krajeva sveta koji su uspeli da dođu do aerodroma u Frankfurtu, izjavila je ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković. „Još oko 1.000 naših državljana u Nemačkoj je izrazilo želju da se vrati“, rekla je Janković.

10.00… U Negotinu, koji se nenadano pojavio kao novo žarište korona virusa, biće formiran poseban krizni štab, nalik onom koji je formiran za Niš i okrug, nakon što su otkriveni zaraženi u lokalnom domu za stare. Tužilaštvo ispituje da li je i na koji način došlo do propusta u domu za stara lica u Negotinu.

9.30… Novozelandska premijerka Jasinda Ardern izjavila je da je uspešno zaustavljeno širenje virusa Kovid-19 u zemlji, odnosno da je virus „trenutno eliminisan“. Ona je to izjavila nakon što u toj zemlji nije zabeležen nijedan novi slučaj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to ne znači i potpuni kraj oboljevanja, prenosi BBC.

9.00… Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić izjavio je da DS nije promenila odluku o bojkotu parlamenta i da je promena važećih odluka moguća samo na organima DS.

7.00… Od ponedeljka do četvrtka, od 27. do 30. aprila 2020, su radni dani (sa zabranom kretanja od 18.00 do 5.00), petak i subota, 1. i 2. maj 2020, su neradni dani, dok je ponedeljak, 4. maj 2020, radni dan. Policijski čas koji počinje u četvrtak, 30. aprila u 18.00, trajaće 83 sata – do ponedeljka, 4. maja u 5.00.

Sinoć… Struka je protiv otvaranja vrtića i škola pre 1. juna, kaže epidemiolog Predrag Kon, uz konstataciju da će to ipak morati da se učini. Kako saznaje N1, za utorak je u Ministarstvu prosvete zakazan sastanak na kome će se raspravljati o uslovima pod kojima bi predškolske ustanove mogle da počnu sa radom.

Juče… Vlada Srbije donela je nove mere koje će važiti od 27. aprila: policijski čas je od 30. aprila (18.00), a stariji od 65 godina šetaju svaki dan. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Objavili smo raspored časova TV nastave od 27. do 30. aprila za OSNOVCE i SREDNJOŠKOLCE.

Ranije… Vlada Srbije najavila od 27. aprila 2020. dodatno popuštanje mera vanrednog stanja. Više – OVDE.

Ranije… Gradski prevoz polako će biti puštan u saobraćaj, kada bude doneta odluka, a moraćemo da se navikavamo na nova pravila ponašanja. Više na OVOM LINKU.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

»»» Novo na portalu Dan u Beogradu: Beleške jednog penzionera

Korona virus, Srbija

Statistika zaraženih u Srbiji - 27. april 2020.
Izvor: covid19.rs

Korona virus, region

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.396 (82 osobe su preminule), u Hrvatskoj – 2.030 (55), u BiH – 1.516 (59), u Crnoj Gori – 321 (7), u Albaniji – 726 (28), u Grčkoj – 2.517 (134), u Severnoj Makedoniji – 1.386 (61), u Bugarskoj – 1.300 (56), u Rumuniji – 11.036 (619), u Mađarskoj – 2.583 (280).

Korona virus, svet

» Najviše zaraženih je u SAD (987.322), Španiji (226.629), Italiji (197.675), Francuskoj (162.100), Nemačkoj (157.770), Velikoj Britaniji (152.840), Turskoj (110.130), Iranu (90.481), Kini (82.830)… U celom svetu je potvrđeno 2.995.152 zaraženih.

» Najviše umrlih je u SAD (55.415), Italiji (26.644), Španiji (23.190), Francuskoj (22.856), Velikoj Britaniji (20.732), Belgiji (7.094), Nemačkoj (5.976), Iranu (5.710)… U celom svetu umrlo je 207.008 osoba.

» Do sada se u svetu oporavilo 881.510 zaraženih.

(danubeogradu.rs, Vlada Srbije, covid19.rs, Tanjug, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.