Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Izbori jači od ljubavi
Beleške jednog penzionera: Izbori jači od ljubavi (foto: Pexels)
Beleške jednog penzionera: Izbori jači od ljubavi (foto: Pexels)

Izbori jači od ljubavi

Izbori zakazani za 21. jun nadjačali su ljubav! Ova činjenica me je toliko raspametila i rastužila, pa sam rešio da i danas ostanem kod kuće.

A sanjao sam, puna dva meseca ovaj dan. Maštao sam da ću, čim se ukine vanredno stanje i zabrana kretanja za 65+, sesti u ranu zoru u auto i otići na pecanje.

Planirao sam i da odem da popijem kafu sa drugarima i odigram partiju remija.

Plan je pao u vodu, jer sam shvatio da je nemoguće igrati karte sa rukavicama na rukama i piti kafu sa maskom na licu.

Mnogima sam obećao da čemo se videti čim prođe OVO.

Čak sam razmišljao i da turističkoj agenciji potvrdim da ću otići na planirani odmor i da neću tražiti vaučer za leto 2021.godine.

Prošlog četvrtka u četiri ujutro supruga i ja samo kupili jagnjetinu, šampanjac i tortu. Ne za slavu, za Đurđevdan, već za pokoj duše korone!

Čak sam planirao i da od ovih u SzS tražim honorar za slogan „Ostani kod kuće – 21. juna!„. Ali, ne lezi vraže.

Iako sam jutros ustao zdrav, čio i veseo, čim sam upalio TV navrle su mi suze na oči. U trenu sam shvatio da kao penzioner, kao deka, kao „stari“, nisam više voljen.

Sve TV-stanice sa nacionalnom frekvencijom, iz gornjeg ugla ekrana, uklonile su slogan „Ostani kod kuće“. Nijedan reporter sa lica mesta nije završavao javljanje rečima „Ostanite kod kuće“. U vestima, ni slova o stanju u staračkim domovima.

Ali, zato onaj Obradović u centru pažnje. Umesto da se, kao načitan čovek, bibliotekar, drži one narodne – „Đurđevdanak, hajdučki sastanak“, on došao u skupštinu da zviždi i provocira dahije. Srećom, nisu mu odsekli glavu, već su ga samo izneli napolje.

Ministarka Zorana Mihajlović apeluje na građane da ostanu odgovorni i kaže da je završena prva faza borbe protiv širenja koronavirusa. Dodaje da ulazimo u novu fazu borbe, a to je život sa koronom i da je vreme da se vratimo svojim poslovima, kako bismo oporavili našu ekonomiju. Pošto penzioneri ne rade, o njima naravno ni reči.

Izbori, brale, izbori…

Deke i bake je zaboravio čak i Predsednik. Nema više brige o njima i polučasovnih izliva ljubavi i pažnje prema najstarijim sugrađanima. Čuju se samo tu i tamo saveti dr Kona i dr Kisić-Tepavčević.

Izbori su, brale, najvažniji. To što je i danas više od sto novoobolelih i što i dalje troje, četvoro „matoraca“ umire dnevno, manje je važno.

Ustav ne sme više da se krši i nezakonito produžava mandat odbornika i poslanika. Preživeće naši najmiliji, žilavi su oni, a i mi treba preživimo 21. jun i na vlasti uživamo u zlatnom dobu.

Koga briga što premijerka ni danas, posle dva meseca neće videti majku.

Ljubav prema bližnjemu svom je u drugom planu, važnija je borba protiv „tajkuna“, njihovih medija i satrapa koji svakodnevno prete „šefu“. A i mama sada može da ode do Kalemegdana i spusti se novootvorenom pasarelom do Savskog keja, a onda produži do Beograda na vodi.

Tužan i zamišljen reših, ipak, da izađem na ulicu. Gužva, kao pre korone. Svi negde žure, provlače se između parkiranih automobila.

– Matori, gledaj kuda ideš! – dreknu nabildovani momak, gurnu me i utrča u tek otvorenu teretanu.

U tom, zazvoni mi mobilni.

Pogledam, poruka, a u poruci umesto vesti o uplaćenoj penziji „Đak“ reklamira „Super POVRAT od 30 odsto na sve!“.

Eto, da ne kažete da sam matoro zakeralo, ima i lepih stvari u prvom danu po ukidanju policijskog sata! ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem jer nisam u mogućnosti da idem kod psihijatra zbog zabrane izlaska“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.