Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Preminuo novinar u penziji Vladimir Mandić
Vladimir Mandić

Preminuo novinar u penziji Vladimir Mandić

Novinar i urednik Politike u penziji, pisac, aforističar, šahista i pecaroš Vladimir Mandić preminuo je 1. januara 2022. posle duge bolesti.

Vladimir Mandić rođen je 1949. godine u Beogradu. Bio je prvi srpski i jugoslovenski diplomirani trener šaha, počasni predsednik Šahovskog kluba Politika, novinar Novosti, Ekspres Politike i Politike, a više od četvrt veka bio je i urednik Politike.

Napisao je knjigu „Heroine sa svetskim odličjem“ koja je objavljena u nekoliko izdanja na srpskom i engleskom, objavio je nekoliko stotina aforizama u Ježu i Politici, dve knjige kratkih šahovskih priča i aforizama, knjigu za decu „Šahovske basne“ i priredio knjigu po rubrici čiji je bio autor u listu Politika – „I to se događa“; osmislio je i rubriku „Verski kalendar“.

Njegovi „šahorizmi“ su objavljeni u antologiji izdatoj povodom šahovske olimpijade održane 1989. u Novom Sadu, a nekoliko feljtona objavio je u Politici.

Poslednje dve godine imao je svoju kolumnu na portalu www.danubeogradu.rs „Beleške jednog penzionera“ i pokrenuo je rubriku „Da li znate“.

Bio je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Cenjen među kolegama, umeren, odmeren, objektivan novinar verovao je u demokratiju, ali nije verovao političarima.

Bio je matičar, predsednik MZ Borča, borčanski lokal-patriota, upravnik jedine bioskopske sale na levoj obali Dunava. Jedan je od retkih ljudi ili, možda, i jedini koji je fotografisao Titovu ćelu, nesuđeni je osnivač Demokratske stranke, jedan od najboljih poznavalaca političke situacije tokom osamdesetih, devedesetih i početkom dvehiljaditih na prostoru Kosova i Metohije, Srbije i SFRJ.

Po odlasku u penziju dugo nije pisao, ali ga je autokratija u Srbiji ponovo na to naterala…

Najveće strasti bile su mu pecanje i šah.