Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Lekarima i sestrama aplauzi i obećanja umesto većih plata
Beleške jednog penzionera: Lekarima i sestrama aplauzi i obećanja umesto većih plata (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Lekarima i sestrama aplauzi i obećanja umesto većih plata (foto: Pixabay)

Lekarima i sestrama aplauzi i obećanja umesto većih plata

Lekari i medicinske sestre u Srbiji, uprkos obećanjima Aleksandra Vučića, još nisu dobili obećano trajno povećanje plata.

A i aplauzi su, ukidanjem vanrednog stanja, proredili, kao i briga o „herojima koji su pobedili nevidljivog neprijatelja“ zvanog COVID-19.

Jedino se nisu proredila obećanja predsednika Srbije, koji je, posle pominjanja zdravstvenih radnika, izjavio da veće plate treba da imaju i spremačice u bolnicama, a juče je najavio i za deset odsto veća primanja za oko 1.500 negovateljica, koje rade u gerontološkim centrima.

Do obećanja izmenom propisa

Ipak, da obećanja ne ostanu „ludom radovanja“, potrebno je, kako to nadležni kažu, da ministarstva zdravlja, finansija, Ministarstvo za rad i Republički fond za zdravstveno osiguranje predlože Vladi izmene što zakona, što uredbi i pravilnika, a ona to prosledi Skuppštini na usvajanje i tako kroz rebalans budžeta obezbedi pare za veće plate i novozaposlene lekare i sestre.

Teško je poverovati da će srpski parlament rešiti ovaj problem do 21. juna, odnosno, pre izbora. Medicinari će se, verovatnije je, provesti po onoj narodnoj „ne lipši magarče dok…“.

Ako se ovom uverenju doda i činjenica da se lekarima i dan danas naplaćuje na veće zarade takozvani „solidarni porez“, inače ukinut još davne 2014. godine istovremeno, kada je donet i lex specialis o smanjenju penzija i plata u javnom sektoru, onda je jasno koliko su zdravstveni radnici zadovoljni aplauzima koji su gotovo dva meseca odzvanjali sa terasa, balkona i iz dvorišta diljem Srbije.

Plaćaju porez po ukinutom zakonu

Dakako, medicinari nisu zaboravili ni tada smanjene plate za 10 odsto, ukinut dodatak na godine rada, razlike u primanjima zaposlenih u domu zdravlja, bolnici ili tercijarnoj ustanovi… Nisu zaboravili ni kolege i koleginice koji su su na poslu zaraženi virusom korone, pa na bolovanju ili u samoizolaciji ostali bez čuvenih 10 odsto stimulacije.

Uz to, mnogi od njih nisu dobili ni obećanu punu platu, jer nadležni treba da se dogovore ko će i odakle će da isplati razliku od 35 odsto plate koju bi dobili da su radili.

Mnogi su, takođe poslati na odmore, ne svojom voljom, i sada primaju prošlogodišnji prosek plate, a nemaju ni dežurstva, prekovremeni rad…

Mladi lekari, tek primljeni u stalni radni odnos još nisu dobili prvu platu, jer zdravstvene ustanove uglavnom nemaju para, nekima su i blokirani računi, a RFZO osporava njihovo zaposlenje jer nije po zakonu i važećim pravilnicima.

Ministar zdravlja Lončar je izjavio da je primljeno čak 2.500 lekara „u vreme korone“, a podaci Republićkog zavoda za zapošljavanje kažu da je broj nezaposlenih prijavljenih lekara sa 2.600 smanjen na 2.300.

Direktori koji su „za stalno“ zaposlili medicinare sada mole lokalnu samoupravu za njihove plate, traže sponzore, donatore…

Umesto aplauza, nekima su čak i smanjene plate, jer su nepravilno trebovali zaštitne maske, kao u klinici „Laza Lazarević“, na primer.

U KBC „Bežanijska kosa“ medicinske sestre su dobile stimulaciju za april u iznosu od hiljadu dinara…

I tako unedogled.

U Sindikatu lekara i farmaceuta ističu da bi lekar opšte prakse trebalo da ima platu ne manju od 120.000 dinara, a sada toliko može zajedno sa dežurstvima da zaradi samo vrhunski specijalista.

Zato i pitanje nadležnima: da li znate koliko je zdravstvenih radnika minulih dana lupalo u šerpe?!

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.