Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vesti dana, 29. maj 2020. Beograd, Srbija, svet
Vesti dana, 28. maj 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)
Vesti dana, 28. maj 2020. Beograd, Srbija, svet (foto: Aleksandra Prhal)

Vesti dana, 29. maj 2020. Beograd, Srbija, svet

Vesti dana u Beogradu, Srbiji, svetu. Danas je petak, 29. maj 2020. Poslednji dan (TV) školske godine; danas sednica Skupštine grada Beograda…

»»» Statistički podaci o virusu korona u Srbiji do 29. maja 2020. u 15.00:
broj zaraženih osoba od početka pandemije – 11.354; broj smrtnih slučajeva – 242 (u poslednja 24 sata – 1); broj testiranih osoba – 239.234; broj novozaraženih u poslednja 24 sata – 54; broj hospitalizovanih osoba – 558; broj izlečenih osoba – 6.524; procenat smrtnosti – 2,13%. Na Kosovu je zaraženo 1.064 osoba (30 osoba je preminulo).

»»» PODRŽITE DAN U BEOGRADU – više na OVOM LINKU.

Nove vesti dana iz Beograda, Srbije i sveta – 29. maj 2020.

Na ovoj stranici, objavljivaćemo i nove vesti koje budu pristizale u toku dana.

Informacije o pomoći od 100 evra

21.30… SAD će prekinuti odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), saopštio je američki predsednik Donald Tramp. On je rekao da SZO nije sprovela reforme i da će SAD preusmeriti sredstva namenjena toj agenciji UN na druge organizacije.

21.30… Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su treću uzastopnu, ukupno 31. šampionsku titulu, pošto su večeras u utakmici 27. kola Superlige, savladali Rad na Banjici 5:0 (3:0). Strelci za crveno-bele bili su Mirko Ivanić iz penala u 24, Srđan Babić u 30, Aleksa Vukanović u 36 i 82. i Miloš Degenek u 57. minutu.

20.00… Kako javljaju agencije, Grčka će 15. juna otvoriti granice za posetioce iz 29 zemalja, a među njima su i Srbija i Severna Makedonija. Gosti iz ovih zemalja će biti nasumično testirani.

19.00… Sve beogradske pijace koje se nalaze u sistemu Gradskih pijaca od ponedeljka 1. juna počinju da rade po ustaljenom režimu rada. U saopštenju Gradskih pijaca se precizira da će pijace u Beogradu biti dostupne posetiocima svih sedam dana u nedelji.

19.00… Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluke o podizanju nekoliko spomenika u prestonici, među kojima je i spomenik Aleksandru Deroku, znamenitom srpskom arhitekti, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini mesta gde je živeo – na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

19.00… Park na Savskom keju, na potezu od Brankovog mosta do Beton hale, poneće ime po Diani Budisavljević, ženi koja je tokom Drugog svetskog rata spasila više od 15.000 dece iz logora smrti u NDH, među kojima je bilo najviše dece srpske nacionalnosti.

19.00… Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas nekoliko urbanističkih planova, među kojima i plan koji predviđa izmeštanje trolejbuskog depoa sa Dorćola na Zvezdaru, uz auto put.

18.30… Oko 51,7 miliona Amerikanaca koji žive u domaćinstvima sa decom mlađom od 18 godina kažu da su oni ili neko od članova domaćinstva izgubili prihod iz radnog odnosa u periodu od 13. marta, kada je proglašena vanredna situacija u zemlji zbog pandemije COVID-19, izveštava CNBC.

18.00… Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja, Luvr u Pariz, planira da ponovo otvori svoja vrata 6. jula, nakon novih olakšavanja mera koje je najavio premijer Eduar Filip.

18.00… Pokret “Metla 2020” predao je danas listu za lokalne izbore na Vračaru, a nosilac liste je član predsedništva tog pokreta Miloš Jovanović.

17.00… Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da nastavlja sa radom, posle tromesečne pauze izazvane epidemijim virusa korona. U toku je nastavak proba dramske predstave „Vasa Žaleznova“ Maksima Gorkog, u režiji Zlatka Svibena, Opera je započela sa individualnim probama solista i korepetitora, Balet sa individualnim vežbama, a u pripremi je i koncert koji će biti održan 9. jula na Beogradskoj letnjoj sceni – pozorište na Tašmajdanu, saopštili su iz nacionalnog teatra.

17.00… Exit će biti održan od 13. do 16. avgusta na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Novom Sadu.

16.00… Gradonačenik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da su odlukom o rebalansu, donetom u vreme vanrednog stanja, smanjen gradski budžet, ali da očekuje da će sredinom avgusta biti napravljen novi rebalans budžeta i da će biti realizovani svi planirani projekti važni za razvoj Beograda.

15.15… Beogradski maraton formirao je Medicinski tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka iz različitih medicinskih specijalnosti, a sve u cilju što bolje organizacije najveće trke u regionu. Ovogodišnji 33. Beogradski maraton trebalo je da se održi 26. aprila, ali je zbog pandemije korona virusa pomeren za 18. oktobar.

15.10… Zvezdara teatar učestvuje na manifestaciji Beogradska letnja scena-Pozorište na Tašmajdanu sa predstavom „Večera budala“ po tekstu Fransisa Vebera u režiji Božidara Ðurovića, koja će biti izvedena 11. i 12. jula u 21 sat, najavili su iz pozorišta. Ulaznice će moći da kupe od 1. juna na blagajni Zvezdara teatra ili onlajn po ceni od 500 dinara, a mesta neće biti numerisana.

15.00… Promet robe u trgovini na malo u Srbiji je u aprilu bio manji u tekućim cenama za 20,1 posto, a u stalnim cenama 18,6 procenata nego u istom mesecu 2019, preliminarni su podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni danas.

15.00… Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 114 korisnika i 30 zaposlenih.

15.00… Muzej Nikole Tesle biće ponovo otvoren za posetioce od 2. juna svim danima osim ponedeljka, u periodu od 10.00 do 16.00. Stručna vođenja kroz izložbenu postavku biće organizovana na srpskom jeziku utorkom, četvrtkom i subotom u 12.00 i 14.00.

14.15… Predsednik Privrede komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas da ta institucija priprema nove ekonomske mere koje će predložiti Vladi Srbije, kako bi privrednicima pružili još jednu „dozu“ pomoći u ublažavanju posledica epidemije virusa korona.

13.45… Srbiju je u aprilu ove godine posetilo 97,9 odsto manje turista nego pre godinu dana, saopštio je Republički zavod za statistiku.

13.15… Kako Sport Klub saznaje, vaterpolo sezona u Srbiji neće biti nastavljena, a neće biti ni proglašen prvak države ove sezone.

13.00… Evropska unija je opredelila 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu.

13.00… Srbija voz je saopštio da će, od ponedeljka, 1. juna, biti uspostavljeni svi redovni polasci vozova za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju, predviđeni važećim redom vožnje.

12.45… Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosila je 13,90 milijardi dolara, što je pad od 5,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

12.15… Javna medijska ustanova Radio-televizija Srbije raspisala je konkurs za generalnog direktora i objavila ga u listu Politika.

11.30… Dan nakon što je objavljeno da će sezona u Premijer ligi biti nastavljena 17. juna, potvrđeno je da se nastavlja i takmičenje u FA Kupu, utakmicama četvrtfinala, 27. i 28. juna.

11.30… Kliničko bolinički centar Zvezdara od danas više nije COVID bolnica, a tačan datum početka rada nakon obavljenih svih epidemioloških proceduda, između ostalog i testiranje zaposlenih, biće obajvljen na bolničkom sajtu.

11.30… Air Serbia je saopštila da, posle dobijanja odobrenja od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ponovo pokreće letove iz Niša i Kraljeva.

11.00… Protesti zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja u Mineapolisu proširili su se na veliki broj američkih gradova, a okupljeni ljudi traže da se nešto preduzme protiv policijske brutalnosti u SAD.

11.00… Akva park u Jagodini, najpoznatiji u Srbiji, biće otvoren za kupače i turiste 13. juna, izjavio je sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza Zoran Gligorijević. Pripreme traju već 20 dana i do početka kupanja sve će biti spremno, rekao je Gligorijević za Tanjug.

11.00… Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na Dan diplomatije, uručio je teniseru Novaku Đokoviću nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svetu.

11.00… U Beogradu je počela međunarodna konferencija „Svet posle korona virusa“, u okviru inicijative „Beogradski strateški dijalog“, a uvodnim otvorio ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

10.00… Najavili smo nekoliko manifestacija – Beogradski manifest, Belgrade Beer Fest i Music Week. Više na OVOM LINKU.

10.00… Posle dva i po meseca pauze zbog pandemije korona virusa danas se nastavlja fudbalska Superliga Srbije. Do kraja je ostalo da se odigraju još četiri kola, a Crvena zvezda bi već večeras, u slučaju da savlada Rad na Banjici, mogla da obezbedi treću uzastopnu, ukupno 31. šampionsku titulu. Najavu kola pročitajte OVDE.

9.30… Škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola. To se navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo direktorima osnovnih i srednjih škola.

9.30… Preko sistema eUprave za jedan dan 15.000 roditelja budućih đaka prvaka zakazalo je termine za dolazak u škole, rekao je za TV Prva direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

8.15… Danas će biti održana 21. sednica Skupštine grada Beograda u Sava centru. Na dnevnom redu sednice biće Predlog odluke o davanju saglasnosti na propise i druge akte iz nadležnosti Skupštine Grada Beograda, koje je Gradsko veće donelo tokom vanrednog stanja, Predlog odluke o važenju propisa i drugih akata, koje je Gradsko veće donelo u tom periodu, kao i Predlog zaključka o usvajanju izveštaja o aktivnostima Grada Beograda za vreme vanrednog stanja, od 16. marta do 7. maja 2020. godine. Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o dodeli naziva dva parka na teritoriji opštine…

8.15… U Beogradu su se protekle noći dogodile dve saobraćajne nesreće, u kojima su lakše povređene dve osobe.

8.15… Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da je država isplatom minimalca, koju je odredila kao pomoć privredi, zaustavila otpuštanje zaposlenih, ali je pitanje kakav će konačan broj nezaposlenih biti na jesen, kada se bude video konačan efekat mera.

8.15… Podgorica je proširila listu zemalja čiji državljani mogu da uđu u tu zemlju, ali na spisku i dalje nema Srbije. Od zemalja regiona, na spisku su BiH, Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija, Albanija, Grčka i Mađarska. Na listi se našlo i Kosovo.

8.00… Prevoz putnika u Beogradu trenutno se obavlja sa 1.180 vozila na gradskim i 244 vozila na prigradskim i lokalnim linijama, saopštio je danas gradski Sekretarijat za javni prevoz.

Vreme danas… Danas će biti promenljivo oblačno i mestimično s kišom, od sredine dana i s pljuskovima s grmljavinom. Na istoku vetrovito. Jutarnja temperatura od 7 do 12, a najviša dnevna do 22 stepena.

Juče… Na portalu e-Uprava od danas je omogućena usluga elektonskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, a ta usluga biće dostupna do 10. jula.

Ranije… Od 1. juna Krizni štab za suzbijanje COVID-19 uvodi nove odredbe koje možete da pročitate OVDE.

Ranije… Sve o probnom ispitu za osmake, pripremnoj nastavi, završnom ispitu i rezultatima pročitajte na OVOM LINKU.

Ranije… Isplata penzija za maj 2020. u celosti počinje od 2. juna, a za najveći broj penzionera od 10. juna. Više na OVOM LINKU.

Ranije… Objavili smo POSLEDNJI raspored časova TV nastave u ovoj školskoj godini za OSNOVCE, do 29. maja 2020.

VažnoPogledajte na KOJIM LOKACIJAMA U SRBIJI u toku naredne nedelje možete da dobrovoljno date krv, jer su zalihe krvi ove nedelje na minimumu dvodnevnih i trodnevnih zaliha.

Pročitajte i…

»»» Onlajn kulturno-zabavni sadržaji – kliknite na OVAJ LINK.

Kontakti - korona virus COVID-19 - info i pomoć

Korona virus – region i svet

» Broj zaraženih i preminulih: u Sloveniji – 1.473 (108 osoba je preminulo), u Hrvatskoj – 2.246 (102), u BiH – 2.462 (153), u Crnoj Gori – 324 (9), u Albaniji – 1.076 (33), u Grčkoj – 2.906 (175), u Severnoj Makedoniji – 2.077 (121), u Bugarskoj – 2.485 (136), u Rumuniji – 18.793 (1.235), u Mađarskoj – 3.841 (517).

» Najviše zaraženih je u SAD (više od 1.768.400), a u celom svetu od početka pandemije zaraženo je 5.909.677. Do sada su od COVID-19 umrle 362.102 osobe, a do danas je u SAD umrlo više od 103.300 osoba, objavljeno je na sajtu worldometers.info.

(danubeogradu.rs, covid19.rs, Danas, Tanjug, N1)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.