Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Da li će RIK „riknuti“ zbog izbora
Beleške jednog penzionera: Da li će RIK "riknuti" zbog izbora (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Da li će RIK "riknuti" zbog izbora (foto: Pixabay)

Da li će RIK „riknuti“ zbog izbora

U sredu, 1. jula, građani Srbije će na 234 biračka mesta ponovo glasati na parlamentarnim izborima. Pravo glasa ima 202.924 upisana birača.

Izbori se ponavljaju na oko tri odsto biračkih mesta.

U demokratskim državama rezultati izbora su transparentni, a u Srbiji izazivaju sumnju u nameštanje zbog kojih bi RIK mogao i da „rikne“.

Slede razlozi zbog kojih bi izuzetno dobro plaćeni članovi RIK-a trebalo da ostanu bez posla.

Izlaznost birača manja od polovine i iznosi 47,98 odsto

Na prvoj konferenciji za medije RIK-a u izbornoj noći Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu uzorka manjeg od tri odsto, ponovio je slavljeničku izjavu Aleksandra Vučića da je izlaznost birača 50,33 odsto?!

Kovačević je i dva dana kasnije, na osnovu 64,8 odsto pregledanog biračkog materijala opet potvrdio reči predsednika SNS-a i izjavio da je izlasnost birača 50,33 procenta!

U četvrtak, 96 sati posle zatvaranja biračkih mesta, Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a i predsednik Opštinskog odbora SNS-a Starog grada, saopštio je privremene rezultate republičkih izbora i to na osnovu 97,23 odsto biračkog materijala. Uzgred, po zakonu, RIK je u ovom roku morao da saopšti konačne rezultate.

Uz to, Dimitrijević nije saopštio procenat izlaznosti birača, već je rekao da je od 6.584.376 upisanih birača glasalo 3.159.749 punoletnih državljana Srbije. Dodao je i da će se izbori ponoviti u sredu, 1. jula, na 234 biračka mesta?!

Široj javnosti je ostalo nejasno da li su i oni koji su glasali na spornim biračkim mestima uračunati u cifru od 3.159.749 birača koji su izašli na birališta.

Ako jesu, onda je lako izračunati da je izlaznost 47,98 odsto, što ide na ruku strankama koje su posle izbora tvrdile da je bojkot uspeo i da su rezultati zbog izlaznosti manje od polovine upisanih birača neligitimni.

Ako nisu, onda su na mestu sumnje opozicije da se RIK bavi izbornim inženjeringom i da će posle ponovljenih izbora ući u parlament još neke stranke da bi stvorile privid o demokratiji u Srbiji, a izlaznost će se „navući“ na 50 odsto plus jedan birač!

Da bi se ove sumnje ostvarile potrebno da je da u sredu glasa 132.440 od upisanih 202.924 birača, odnosno da izlaznost bude 65,26 odsrto ili gotovo 18 odsto veća nego 21. juna!

Ponavljanje izbora – farsa i „izborni cirkus“

Profesor Dušan Pavlović je u na Twitter-u napisao da su ponovljeni izbori farsa i da je to pokušaj da se u parlament uguraju još neke stranke i izračunao da POKS-u treba samo još 11.691 glas da bi prešao cenzus.

Za Suvereniste treba da glasa 21.468, „Metlu“ 23.698, a za SRS 29.358 birača.

Ako se ovim sumnjama doda da je RIK odbio sve prigovore na regularnost izbora, da je u četvratak u podne saopštio da će se izbori ponoviti na 117 biračkih mesta a da je do večeri ta brojka porasla na 234, onda je logično što je stranka Dosta je bilo pokrenula čak 2.700 upravnih tužbi tražeći ponavljanje izbora.

I ne samo to, DJB ističe da je RIK objavio na svom sajtu samo 4.840 zapisnika sa biračkih mesta od 8.433 koliko ih ima. Valja reći da su 2016. izbori ponovljeni samo na desetak mesta.

I Savez za Srbiju tvrdi da je ponavljanje izbora nova manipulacija.

Mada su pojedini članovi RIK-a tražili da se otvore džakovi sa biračkim materijalom Vladimir Dimitrijević je to odbio tvrdeći da će se izbori ponoviti svuda gde na osnovu zapisnika ne može tačno da se utvrdi volja birača. A da brojke u zapisniku ne odgovaraju stvarnom broju glasačkih listića, potvrđuje i odbijeni prigovor Suverenista.

Regularnost izbora dovedena je u pitanje i podatkom da je čak 1.265 Vranjanaca „glasalo“ za Savez vojvođanskih Mađara iako u ovom gradu nema pripadnika ove nacionalne manjine.

Čak je i zamenik člana RIK-a Dragan Trišić rekao „da mu je dosta izbornog cirkusa“ i da izbore treba kompletno ponoviti.

Da li je sve ovo dovoljno da RIK „rikne“ saznaćemo u sredu, posle ponovljenih izbora. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

Uređuje: Vladimir Mandić