Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere
Beleške jednog penzionera: Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere (foto: Pixabay)

Aleksandar Vučić opet obmanjuje penzionere

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije opet obmanjuje penzionere pokušavajući da im se dodvori bajkom o zlatnom dobu koje samo što nije zakucalo na vrata najstarijih sugrađana.

Baška to, što ko zna po koji put, govori o nečemu što mu nije po Ustavu ove zemlje u opisu posla šefa država.

Elem, gostujući na RTS-u on je već i papagajima poznati i u zakon uneti „švajcarski model“ povećanja penzija računom đaka prvaka pokušao da iskoristi kako bi odobrovoljio i oduševio neuke i naivne panzionere pričom o ogromnim povećanjem primanja koji su oni poštenim radom zaradili.

Tako je pompezno najavio da će penzioneri koji su su 2012. godine imali 30.000 od januara imati blizu 40.000 dinara penziju, a oni sa 20.000 čak 27.499 dinara. To je po njegovoj računici za osam godina povećanje od 30,9 procenata! Mašala!

Na moju i žalost mojih sapatnika to je šarena laža i još jedna u nizu manipulacija šefa države. Čak i ako se zanemare, što je nemoguće – jer ipak nisu svi penzioneri senilni – četiri godine primanja umanjenih penzija, predstojeće povećanje je po svim računicama samo dostizanje onog što je minulih osam godina vladavine Vučić&SNS-a urušivano.

Te, sada već daleke 2012. godine sa penzijom od 22.000 mogla su da se kupe 282 evra po kursu od 78 dinara. Danas ta penzija iznosi 27.400 dinara i za nju se u menjačnici može dobiti 232 evra, ili 50 evra manje nego pre osam godina.

Sa penzijom od Vučićevih 30.000 dinara dobili bi ste gotovo 385 evra, a sa najavljenim povećanjem i čekom na 40.000 dinara moći ćete da kupite tek 339 evra.

Slično poređenje se može izvući i sa cenom potrošačke korpe. Pre osam godina ona je iznosila 29.822 dinara i za nju je penzioneru sa 22.000 penzije nedostajalo 7.822 dinara. Danas „korpa“ košta gotovo 38.000 dinara i penzioneru fali „samo“ 10.600 dinara da bi zadovoljio osnovne životne potrebe.

O paritetu cena „luksuznih“ proizvoda i poređenju sa današnjim, kao što su kafa, alkohol, duvan i gorivo besmisleno je pisati.

Za osam godina država je brinući o zdravlju svojih podanika toliko podigla akcize da su cene ovih proizvoda danas i do tri puta veće nego 2012. godine!

Pansion u hotelima Vrnjačke banje – gde najstariji pokušavaju da održe zdravlje – primera radi, tada se kretao od 2.500 dinara pa naviše, a danas u „Merkuru“ spavanje i tri obroka koštaju najmanje 5.000 dinara.

Jabuke su usred zime na pijacama koštale 2012. godine od 25 do 35 dinara, a danas u jeku sezone njihova cena se kreće i do 80 dinara po kilogramu.

Sličnih primera je toliko da bi se napunili stupci svih naših dnevnih novina, pa i prorežimskih tabloida, uprkos činjenici da po zvaničnim statistikama inflacija u Srbiji godinama ne prelazi 2 odsto.

Naravno, sada se postavlja pitanje da li će penzioneri verovati onom što vide u prodavnici, na pijaci, benzinskoj pumpi, supermarketu… ili će verovati u „zlatno doba“ i računici koju im servira „najbolji student Pravnog fakulteta“ kome bi učiteljica po završenom prvom razredu u djačku knjižicu upisala da nije savladao osnove računa.

Da se prvaci ocenjuju, Aleksandar Vučić bi sa velikim „kecom“ išao na popravni, a ovako će nastaviti da obmanjuje penzionere, i ne samo njih, bar do kraja svog mandata, ako se nešto revolucionarno ne dogodi pre toga. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.