Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Vučićeva „matematika“ o vladi sa skraćenim mandatom
Beleške jednog penzionera: Vučićeva "matematika" (foto: smshoot / Shutterstock); kupljena fotografija
Beleške jednog penzionera: Vučićeva "matematika" (foto: smshoot / Shutterstock)

Vučićeva „matematika“ o vladi sa skraćenim mandatom

Vučićeva „matematika“ o vladi sa skraćenim mandatom do aprila 2022.godine, izazvala je mnogo nedoumica.

Pre svega, valja naći odgovor na pitanje da li je najava u širem društvenom interesu ili je njegov lični hir i interes.

Zašto je Vučić čekao više od četiri meseca da bi saopštio ime mandatara, a Ana Brnabić i predlog sastava Vlade Srbije? U jednoj aktuelnoj anketi više od 90 odsto građana za sad je zaokružilo odgovor „zato što voli da drami i glumi“.

Uz ovaj logični većinski odgovor Vučićeva „matematika“ ima i još tri velike i sudbonosne nepoznate, koje najbolji student prava pokušava da reši. Ipak, teško mu je bilo da predvidi kako će srpski birači na predsedničkim izborima reagovati na okončanje dijaloga Beograda i Prištine, kako će svaki četvrti žitelj Srbije na ivici siromaštva glasati i kako će se ovo sa koronom okončati.

Zato je, čini se, i odlučio da u slučaju neuspeha na jednom od ta tri fronta sebe, vladu i lokalne „naprednjake“ strpa u „kolektivni paket“. Ako se i izgubi na izborima bolje je otići nego ostaviti vladu da je eventualni budući pobednici „čereče“ naredne dve godine. Ako se pobedi, kako je ubeđen, onda će i dalje da diriguje kao „šef“ sa opet poltronskom vladom koja će mu, kao i ova, dozvoliti da protivustavno odlučuje i da se „meša u sve“.

To što skraćenje mandata nije predviđeno Ustavom ove zemlje i Zakonom o Vladi Srbije nije bila Vučiću nepremostiva prepreka, jer, kako kaže, „mi smo se tako dogovorili“!? Ustavni sud će, naravno, kao i nebrojeno puta do sada, odćutati i „zažmuriti“ na neustavne odluke „šefa“ države.

No, vratimo se Vučićevoj računici i prvoj nepoznatoj – Kosovu. Sasvim je izvesno da će dijalog Beograda i Prištine biti okončan do aprila 2022. i da će, ako je suditi po dosadašnjem toku pregovora u Vašingtonu i Briselu, Kosovo postati članica Ujedinjenih nacija.

Kako će priznavanje državnosti prihvatiti građani Srbije pokazaće izbori zakazani za dve i po godine.

Da li će Zajednica srpskih opština, koju ne poznaje ni naš ni kosovski ustav biti dovoljna kompenzacija za potpis o nezavisnosti? Da li će to smiriti strasti i kod Srba na severu Kosova i kod onih žitelja Srbije koji danas smatraju da je svaki potpis veleizdaja? Nepoznanica vredna razmišljanja četiri meseca.

Da smo još daleko od Zlatnog doba, o kome već godinama priča, sada je jasno i predsedniku Srbije.

Istina on i dalje „loži“ narod o najboljoj ekonomiji u Evropi, o najmanjem padu BDP-a u svetu, o povećanju plata i penzija za 5,9 (!) odsto…, kako bi koliko toliko ublažio brojke Republičkog zavoda za statistiku po kojima 25 odsto stanovništva Srbije živi na ivici siromaštva. To je nepoznata o kojoj valja razmišljati ne četiri, već ko zna koliko narednih meseci i godina.

Treća nepoznata – korona je i najveći izazov za Vučića & kompaniju.

Od nje, čini se, zavisi opstanak ove klike koja se toliko osilila da njeni poslanici parkiraju svoje automobile na skupštinskom travnjaku, a da beogradska komunalna policija i „Oko sokolovo“ žmure na ovo siledžijsko ponašanje.

Iz dana u dan raste broj novozaraženih, virus preti da uništi u privredu, u bolnicma je sve manje mesta. Iscrpljeni lekari, sestre i bolničko osoblje crpe poslednje atome snage da saniraju posledice Covida-19, a privrednici se pitaju da li će izdržati dok ne stigne vakcina i za ostale građane Srbije.

Za vojsku, policiju i zdravstvene radnike obezbeđeno je, kako kaže Vučić, 175.000 doza vakcine a za radnike i ostale – kad stigne! Epilog borbe sa koronom je nepredvidljiv, a o toj činjenici valja razmišljati ne 120 dana, već sve do aprila 2022. godine.

Koliko je Vučić bio dobar matematičar, pokazaće naredni izbori zakazani za 22. april 2022. godine. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…