Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Vučić kao „ekskluzivac“ i portparol Sinoda SPC
Meša se u sve: Vučić kao "ekskluzivac" i portparol Sinoda SPC (foto: Pixabay)
Meša se u sve: Vučić kao "ekskluzivac" i portparol Sinoda SPC (foto: Pixabay)

Vučić kao „ekskluzivac“ i portparol Sinoda SPC

Aleksandar Vučić je jutros kao „ekskluzivac“ i portparol Sinoda Srpske pravoslavne crkve prvi objavio na svom Instagramu vest o smrti patrijarha srpskog Irineja.

Bolesno sujetan, predsednik Srbije je prešao sve granice razumnog ponašanja šefa jedne države, i umesto da sačeka da tu vest prvo objavi lekarski konzilijum Vojne bolnice na Karaburmi, a potom i saopštenje Sinoda, pa da uputi telegram saučešća, on je uzurpirao ne samo crkvene kanone već i po ko zna koji put Ustav Republike Srbije.

U članu 11. Ustava ove zemlje piše: „Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna“.

No, Ustav nije sprečio najboljeg studenta prava da se ogluši o ustavne odredbe i on saopšti vascelom srpskom pravoslavnom življu vest o upokojenju crkvenog poglavara.

Da li je to bila želja neiživljenog bivšeg novinara početnika i eks ministra informisanja da njegovu eksluzivnu vest prenesu svi mediji ili hir šefa države koji je uveren da sve može i sme i da nema te granice koju neće preći samo da bi uvek i svagda bio u prvom planu?

Meša se u sve!

Pre će biti da je reč o njegovoj nezajažljivosti da se, poput onog margarina iz reklama, „meša u sve“, jer kako drugačije objasniti i njegovu sinoćnu posetu partrijarhu na samrti, koja je u njegovim medijima pompezno propraćena. Vučić je još jednom potvrdio da nema te prepreke koju neće preskočiti radi lične promocije, pa makar to bila i smrt patrijartha.

No, da mu kršenje Ustava nije strano i da svaki čas preuzima uloge premijerke, ministara, Kriznog štaba i lekara pokazao je i pre nekoliko dana. Posle poraza fudbalske reprezentacije Srbije od Škotske i neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo on je rekao i ovo:

„Nama je posao da dugoročno promenimo te stvari. Pre šest godina smo imali blatnjave terene, sada imamo travu, moramo da izgradimo nove stadione, da izgradimo drugačiju i ozbiljniju organizaciju, moramo da popravimo struku, mnogo toga moramo da uradimo, ali uložićemo u pre svega infrastrukturu koja je od presudnog značaja za budućnost“.

Pri tom je zaboravio, prevideo ili prećutao da svuda u svetu profesionalni fudbalski klubovi, koji su u privatnom vlasništvu, svojim parama grade nove stadione. Ne čine to novcem poreskih obveznika, od kojih mnoge fudbal ni ne interesuje!

I ne samo da je najavio reorganizaciju fudbalske asocijacije, već je preuzeo i ulogu ministra sporta i pre usvajanja budžeta najavio i detaljno raspodelio osam miliona evra pomoći atletici, rukometu, vaterpolu, košarci, odbojci…

Da li će i Sinod SPC odćutati na ovaj Vučićev gaf, kao što godinama to čine premijerka, ministri, lekari i svi drugi kojima se meša u posao i možda ga čak i pozvati u Patrijaršiju na izbor novog patrijarha ili će, kada se vladike skupe, odreagovati adekvatnim saopštenjem, vreme će pokazati. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.