Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Saveti: Kako postati uspešan političar u srpskim uslovima
Kako postati uspešan političar u srpskim uslovima (ilustracija: Mustafa Kücük - v. Gruenewaldt / Pixabay)
Kako postati uspešan političar u srpskim uslovima (ilustracija: Mustafa Kücük - v. Gruenewaldt / Pixabay)

Saveti: Kako postati uspešan političar u srpskim uslovima

Kako postati uspešan političar u srpskim uslovima, pitanje je na koje, po zadatku urednika ovog portala, treba da nađem odgovor?

Pošto nikako nisam uspeo da dođem do nastavnog plana i programa akademije Srpske napredne stranke, na kojoj se za ovo vrlo profitabilno zanimanje obučavaju „mladi napredni lavovi“, pokušaću da, na osnovu višedecenijskog praćenja političke scene, sročim nekoliko praktičnih saveta u tom smislu.

Istina, unapred se ograđujem ako nešto propustim, jer iza mene ne stoji tim „naprednjačkih“ eksperata, nastavnika i doktora ovih ili onih nauka. Dakle…

Lažite!

Da biste postali uspešni u političkom životu Srbije dvadesetih godina 21. veka prvi savet je da naučite da lažete, bar kao Aleksandar Vučić.

Pri tom, treba da imate u vidu da su neki portali objavili više od 30 njegovih krupnih laži.

U moru laži izdajamo one iz 2012. godine da će, ako dođe na vlast ukinuti TV pretplatu i da neće biti smanjenja penzija. TV pretplata je ostala i iz godine u godinu je sve veća, a u 2021. biće još veća – 299 dinara.

I penzioneri su pune četiri godine primali umanjena primanja koja su po Ustavu Srbije neprikosnovena.

Šlihtajte se i budite snishodljivi!

Drugi savet je da budete snishodljivi prema stvarno nadređenom i bezobzirni prema potčinjenima, a posebno prema novinarima.

Drugim rečima ugledajte se na Anu Brnabić, koja, kao premijerka, predsednika Srbije oslovljava sa „šefe“, što je opet suprotno Ustavu. Na drugoj strani ona je novinarima odbrusila:

– Ne očekujete valjda da ja uzmem čekić i rušim nelegalni objekat na Pančićevom vrhu.

Uzgred, na Kopaoniku, u zoni koju kontroliše vojska i u kojoj je zabranjena bilo kakva gradnja nikla je pre tri godine kafana od 1.500 kvadrata koja do danas nije srušena.

Imajte komentar i rešenje za sve!

Treći savet je da o svakom većem društvenom problemu imate komentar i ponudite svoje rešenje. To je uradio i eksministar odbrane, sada ministar policije Aleksandar Vulin, kada je govoreći o niskom priraštaju rekao:

– I vojska će se uključiti u rešavanje problema niskog nataliteta!

Uz to treba i da ste vispreni u pravdanju porekla vaše imovine i da imate „tetku u Kanadi“ koja će vam pomoći da dođete do svog krova nad glavom.

Budite preletač bez griže savesti!

Morate da budete spremni i da bez trunke griže savesti ostavite na cedilu drugare (istomišljenike) iz gubitničke stranke i „sletite“ odmah pod skute pobednika na izborima.

Primera je mnogo, poput Gorana Vesića, sada zamenika gradonačelnika Beograda, i Maje Gojković, sada ministarke kulture. Ipak, najuspešniji „preletač“ je Srbislav Filipović, sada poslanik SNS-a, koji je juče na skupštinskom zasedanju ustvrdio da Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), ni manje ni više, ima privatnu vojsku i da planira ubistvo Aleksandra Vučića!

Stoički podnosite… sve!

Kada smo već kod Đilasa, valja reći i da bi trebalo da naučite da stoički podnosite uvrede, klevete i optužbe da ste lopov koji je ukrao milione evra.

Dobro, kada klevetnici preteraju, poput raznih tabloida, onda presavijete tabak, tužite ih i nedelju dana provedete u sudnicama dokazujući da su tuženi lagali.

Ignorišite kritike!

Valjalo bi i da naučite da se savladavate i ignorišete sve opravdane kritike na vaš račun i nastavite da radite kako vam šef kaže. Eto, ministar finansija Siniša Mali je dalje ministar iako je plagirao doktorat, iako je svojevremeno i „šef“ Vučić rekao da je za „Savamalu“ kriv gradski vrh, a Mali je tada bio gradonačelnik!

I ne samo on: eksministar Bratislav Gašić je ignorisao pad helikoptera i smrt nekolicine ljudi, a danas je direktor BIA-e.

Bavite se sportom!

Ako ste u mladosti bili uspešan sportista, to iskoristite i napravite uspešnu političku karijeru.

Vanja Udovičić, slavni vaterpolista, i dalje je ministar sporta, iako se ne meša u svoj posao.

Uspešan je i Aleksandar Šapić, takođe legenda jugoslovenskog i srpkog vaterpola, ali u dodvoravanju Vučiću i isticanju kandidature za gradonačelnika Beograda.

Budite „dobar čovek“!

Sledeći savet je da se trudite da što češće ponavljate ode stranačkom i državnom šefu i što više koristite skupštinsku govornicu za „pljuvanje“ neistomišljenika, pa makar oni bili i zaslužni građani ove zemlje.

U tom slučaju ćete u stranci biti još više cenjeni, a ispred vašeg imena predsednik Srbije će napisati i „dobar čovek“ Marko Atlagić.

Budite mlađi brat!

U politici kao mlađi brat valjalo bi da se privijete uz skute starijeg bate. Zato ugledajte se na Milorada Dodika i njegovog odnosa sa Aleksandrom Vučićem i Sergejom Lavrovim.

Budite u koaliciji s bilo kim ko je na vlasti!

Ako niste na vlasti, a baš i nematu savitljivu kičmu, a crv sumnje radi kad je reč o „preletačima“, onda se ugledajte na Ivicu Dačića i trudite se da uvek budete u koaliciji sa strankom na vlasti. Setite se samo saveza Demokratske stranke i SPS-a i danas aktuelne koalicije SNS-SPS.

Ostvarite snove… samo svoje!

U politici nekad uspeva i javno prepričavanje snova. Eto, Vojislav Šešelj je sanjao Veliku Srbiju, zaglavio u Hagu, da bi potom bio i narodni poslanik i kupio kuću u Hrtkovcima, selu sa većinskim hrvatskim življem koje on „obožava“.

Aplaudirajte… jače, bolje, glasnije, duže!

I poslednji savet je da – vežbate aplaudiranje. Ako ne nadjačate sto decibela nećete uspeti u politici. Marko Đurić je to tako dobro uvežbao da je uvek jače, bolje, glasnije i duže aplaudirao Aleksandru Vučiću i – postao ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Da li sam sa tucetom saveta i primera uspešno napisao „domaći zadatak“? To procenite sami i javite mom uredniku, molim vas! ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…

Uređuje: Vladimir Mandić