Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Kako sam „pozeleneo“ u Novoj 2021. godini
Beleške jednog penzionera: Kako sam "pozeleneo" u Novoj 2021. godini (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Kako sam "pozeleneo" u Novoj 2021. godini (foto: Pixabay)

Kako sam „pozeleneo“ u Novoj 2021. godini

Već 4. januara okrnjile su se želje mojih najbližih, prijatelja i poznanika da mi Nova godina bude bolja i uspešnija od minule 2020. godine.

Prvog radnog dana 2021. „pozeleneo“ sam od muke i besa posle samo površnog gledanja i slušanja TV-a i „prelistavanja“ novina. Vest o „zelenim kilovatima“ je prelila čašu tolerancije koju sam mogao da „popijem“, a da i sam ne „pozelenim“.

Tako sam pročitao da je od 1. januara naknada za obnovljive izvore energije povećana pet puta i da sada umesto 0,09 iznosi 0,43 dinara po kilovatu potrošene struje, što će prosečno domaćinstvo koštati oko 150 dinara mesečno više nego da sada.

Ako se tome doda i najavljeno poskupljenje cene struje za 3,4 odsto od 1. februara, onda to, po računici „Danasa“, iznosi čitavih 7,9 procenata. Toliko će prosečni potrošač već sledećeg meseca „zlatnog doba“ morati da izdvoji više samo za utrošenu električnu energiju.

„Što više ’zelenih kilovata’ to manje para ostaje EPS-u, a raste profit vlasnika privatnih elektrana“, setih se prošlojesenjeg pisanja NIN- a.

Isti nedeljnik je tada objavio i podatak da kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima udeo u vlasništvu devet mini hidroelektrana kojima je EPS samo lane isplatio čak 15 miliona evra.

Manjak u kasi EPS-a red je da namire, a ko drugi, nego potrošači! Uzgred, u svetu su odavno prestali da subvencioniraju vlasnike vetrenjača i malih hidrocentrala.

Ako ponovim podatke iz teksta o dve Srbije objavljenog na portalu „Dan u Beogradu“ da je od Nove godine povećana cena vode, iznošenja smeća, poreza na imovinu, grejanja (u nekim gradovima), cigareta, pretplata na RTS, ulja i da je na vidiku poskupljenje benzina i još nekih životnih namirnica onda već na startu Nove godine padaju u vodu obećanja Vučića o povećanju životnog standarda.

Jer, gromoglasno i pompezno najavljeno prvojanuarsko povećanje plata i penzija neće „pokriti“ ni ova poskupljenja, a o onima koja će tek sasvim sigurno uslediti i da ne pišem.

Nacionalni interes i dostojanstvo?! Šta, bre?!

Dakako, i osnovcima je jasno da se povećani rashodi u budžetu moraju pokriti prihodima, odnosno dodatnim opterećenjem poreskih obveznika koje treba „šišati“ sve dok ćute, trpe, a neki bogami i aplaudiraju najavljenoj izgradnji sedam stadiona širom Srbije, dokapitalizaciji Air Serbia od sto miliona evra, gradnji aerodroma u Trebinju, plaćanju spomenika Nemanjiću…

Čak i novopečeni ministar Tomislav Momirović izjavljuje da je „dokapitalizacija Air Serbia (čitaj: bacanje para i namirivanje arapskih prijatelja – pr. V. M) bilo pitanje nacionalnog interesa i dostojanstva“?!

Ni vest da je danas oko 2.500 obolelih od korone manje u bolnicama nego pre Nove godine nije mi popravila raspoloženje, jer je Vladan Simić, sekretar eparhije Bačke rekao novinarki N1 da ta „TV nema šta traži u portama SPC na teritoriji eparhije“.

A koleginica je došla u Srbobran da napiše izveštaj o pomenu žrtvama (4.500 Jevreja, Srba i Roma) mađarskih fašista, kome su prisustvovali vojvođanski zvaničnici. Da se to možda Simić ne kandiduje za poslanika SNS-a?!

Tu je i vest da je desetine hiljada porodilja oštećeno novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji resorno ministarstvo i pored zahteva i protesta ne želi da menja.

Sada postaje jasno zašto je u Srbiji lane rođeno gotovo tri odsto manje dece nego u 2019. godini, a još je vidljivije koliko je državi stalo do povećanja nataliteta.

Istina, tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin je uz ova lažna obećanja dodao i da će se „vojska uključiti u povećanje nataliteta“, ali izgleda – i to je ostalo samo obećanje. No, ko zna, možda će Vulin, sada kao ministar unutrašnjih poslova, pozvati, ovog puta, policiju da se uključi u povećanje nataliteta.

Skreni pažnju – stari recept

Vlast i njeni tabloidi i na početku ovog januara ulažu svo znanje i umeće da skrenu pažnju naroda sa ovih poskupljenja i da ga zabrinu vestima o prisluškivanju Aleksandra Vučića.

Samo, sada to više nisu vesti o planiranju atentata, izjavama raznoraznih belosvetskih probisveta da su im nuđene silne sume evrića da ubiju našeg predsednika, pretnjama preko društvenih mreža, već tvrdnja da to traje ni manje ni više nego godinu i po dana!

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, general Rodoljub Milović, kaže da ako je to tačno „onda srpska policija ne postoji“.

Dodao bih: ako je ta vest tačna, onda je trebalo Bratislavu Gašiću, direktoru BIA-e, dati otkaz već sa 1. januarom 2021. I ne samo njemu već i resornim ministrima vojske i policije.

Iako sam „pozeleneo“ od besa, nisam zaboravio: srećna vam Nova godina! ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…