Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Imperija uzvraća udarac: Skandali na visokom nivou
Beograđanka u Londonu: Imperija uzvraća udarac - Skandali na visokom nivou (foto: Pixabay)
Beograđanka u Londonu: Imperija uzvraća udarac - Skandali na visokom nivou (foto: Pixabay)

Imperija uzvraća udarac: Skandali na visokom nivou

Nikada ne treba zanemariti žeđ prostog puka za skandalima na visokom nivou. Pokušavam evo, iz sve snage, da se zainteresujem za ove poslednje kraljevske porodične incidente i ne ide mi nikako.

Neki volšebni istorijski događaji ustoličili su poziciju bogatstva i moći kraljevske porodice, i to treba da služi kao potvrda njihovog prava na povlastice, pažnju i ljubav mase; koja ostaje uskraćena za sve, osim jeftinih tabloidnih priča. Ne mogu da nađem opravdanje za takvo interesovanje, ni uz najbolju volju.

To je u potpunosti sada svedeno na nivo selebriti kulture, za koju nikad nisam imala ni malo interesovanja, ni razumevanja. Zašto bi bilo ko trebalo da se zanima sudbinom materijalno i statusno povlašćenih članova društva, koji ni sposobnostima, ni zalaganjima nisu učinili ama baš ništa da svoj status opravdaju?!

Istupanje u takozvanu slobodu

Interesantno je kako odmetnuti sinovi britanske kraljevske krvi uvek izaberu trenutak velikog istorijskog preokreta da skreću pažnju svetskih medija na svoje (američke) bračne zajednice.

To se dogodilo pred Drugi svetski rat sa abdikacijom tadašnjeg prestolonaslednika, to se događa sad u vreme epidemije svetskih razmera. Pitaju se mnogi, gde je opravdanje za ovo skretanje pažnje sa onih stvarno zaslužnih, koji se u nepravednoj borbi sa epidemijom nalaze svakodnevno?!

Pitam se: na osnovu čega naprave procenu da je to taj sudbonosni trenutak kada oči sveta treba da budu uperene u njihovu egoističnu usredsređenost na sopstveno nevažno postojanje? Osim ukoliko se, naravno, ne radi o nezanemarljivim novčanim potrebama, na koje ih je povlašćeni položaj navikao, a kojih su se, nepromišljeno, svojevoljno lišili, glumeći hrabrost ličnog istupanja u takozvanu slobodu. Šta god da je, finansijski je sigurno dobro iskalkulisano i istovremeno, politički potpuno nepromišljeno.

Medijska pažnja na kruni

Monarhija bi da se skloni, koliko može, da ne privlači pažnju ako ne mora i da se dozirano u medijima pojavljuje, tako da je baš ne zaborave, u vreme kad su praznici i proslave.

Ova sadašnja koronarna situacija primorala je čak i kraljicu da se, zarad opšteg dobra, obrati naciji sa apelom za vakcinaciju. Tu bi se kraljevski napori za učestvovanje u aktuelnim događajima sigurno završili, da se iznenada, preko velike bare, nije oglasio odmetnički par.

Skandal je svakako poslednje što kraljevskoj porodici u bilo kojim uslovima treba. Međutim, u poslednje vreme mlađi prinčevi se trude da drže medijsku pažnju na kruni, ne samo nepromišljenim potezima, nego i zvaničnim intervjuima. Iako se usled globalne epidemiološke situacije izgubio medijski fokus na veze kraljičinog mlađeg sina sa podvodačima i pedofilima svetskih razmera, kraljevska porodica je opet u žiži interesovanja iz pogrešnih razloga.

Instant zabava novih dimenzija

Taman se prepustimo strujama uobičajenog medijskog zlostavljanja, navikli na dnevnu torturu loših vesti sa svih strana – red korone, red demonstracija, red mogućih političkih prevrata, kad najedared, gotovo niotkuda, eto instant zabave na koju nismo ni računali u ovim uslovima. Čak i sedenje u kući, pred televizorom, za mnoge time dobija novu dimenziju.

Kako god bilo, imperija će sasvim sigurno uzvratitii udarac, kao i u svim prethodnim slučajevima.

Potpuno sam sigurna da će se monarhija, i pored prozivanja, dočekati na noge, jer iako se sada javno postavljaju pitanja o stvarnoj potrebi njenog postojanja, kraljevina je, nesumnjivo, večna britanska sudbina. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

Uređuje: Vladislava Erdeljan

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.