Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kako da počnete sa treninzima i kako da ih se pridržavate
Kako da počnete sa treninzima i kako da ih se pridržavate (foto: Pixabay)
Kako da počnete sa treninzima i kako da ih se pridržavate (foto: Pixabay)

Kako da počnete sa treninzima i kako da ih se pridržavate

Ako imate problema sa tim kako da počnete sa treninzima ili kako da se pridržavate plana vežbanja, znajte da niste usamljeni u tom slučaju.

Mnogi ljudi se bore sa pokretanjem, uprkos najboljim namerama.

Već znate da postoji mnoštvo odličnih razloga da vežbate: od poboljšanja energije, raspoloženja, spavanja, pa i zbog zdravlja, kako biste smanjili anksioznost, stres i depresiju. A detaljne instrukcije za to kako da počnete sa treninzima i kako da ih se pridržavate, udaljeni su na „klik“ od vas.

Ali, kad bi samo saznanje o tome zašto je vežbanje dobro bilo dovoljno, svi bismo bili u top formi. Navikavanje na treninge traži više od nas – potrebna je orijentisanost ka tome i pametan pristup.

Dok praktične brige kao što su gust raspored ili slabije zdravlje mogu da učine vežbanje izazovnijim, za većinu ljudi, najveće prepreke su mentalne. Možda je manjak samopouzdanja taj koji vas koči da počnete sa treninzima i da ih se pridržavate, da napravite pozitivne promene, ili možda motivacija brzo ispari, ili se brzo obeshrabrite i odustanete. Svi smo to proživeli u nekom trenutku.

Bez obzira na godine ili nivo kondicije, čak iako neko nije vežbao ni dan u svom životu, postoje koraci koje svako može da načini kako bi aktivno počeo sa treninzima i kako bi ih se pridržavao. Zahvaljujući njima, vežbanje je zabavnije i lakše.

Odbacite stav „sve ili ništa“

Ne morate da provodite sate u teretani ili da se forsirate na monotone i bolne aktivnosti koje ne volite kako biste osetili fizičke i emocionalne benefite treninga. Samo počnite sa treninzima, jer malo vežbanja je bolje nego nimalo, kao što je i blago korigovanje ishrane bolje nego da ništa niste preduzeli.

U stvari, dodavanje skromnih količina fizičke aktivnosti u nedeljnu rutinu može da ima snažan efekat na vaše mentalno i emocionalno zdravlje.

Budite nežni prema sebi

Istraživanja pokazuju da dobar odnos prema sebi povećava mogućnost uspeha u svemu što naumite.

Nemojte sebe da prekorite zbog svog tela, trenutnog nivoa fizičke spremnosti ili mogućeg manjka snage volje – to će vas samo demotivisati. Umesto toga, sagledajte svoje greške iz prošlosti i navike koje želite da promenite kao prilike za učenje i za lični razvoj.

Sagledajte svoja očekivanja

Niste preko noći ispali iz forme, i nećete preko noći transformisati svoje telo, takođe. Prevelika očekivanja u kratkom roku vode do frustracije. Pokušajte da ne budete obeshrabreni time šta sve ne možete da ostvarite ili koliko daleko treba da idete kako biste ostvarili svoje fitnes ciljeve.

Umesto da se opterećujete rezultatima, počnite sa treninzima i pridržavajte ih se. Dok se poboljšanja u raspoloženju i nivou energije mogu desiti brzo, rezultati na fizičkom nivou će doći vremenom. (Izvor: Help Guide)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.