Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Kako je u „Fokusu“ Vučić odgovarao na „dosad nepostavljena pitanja“
Beleške jednog penzionera: "Fokus", Vučić i "dosad nepostavljana pitanja" (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: "Fokus", Vučić i "dosad nepostavljana pitanja" (foto: Pixabay)

Kako je u „Fokusu“ Vučić odgovarao na „dosad nepostavljena pitanja“

Pretenciozna najava emisije „Fokus“ TV B92 privukla me je da subotnje veče provedem ispred televizora, jer će „predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarati na dosad nepostavljena pitanja“.

I, umesto dvadesetak minuta, koliko obično traje emisija koju vodi Oliver Jakšić, slušao sam ih gotovo osam puta duže.

Novi ili remontovani „migovi“?

I šta sam to novo čuo? Saznao sam, primera radi, da je naša vojska 20 puta jača nego pre dvadesetak godina?! Čuo sam, reče Vučić, i da smo koliko juče dobili od Rusa dva nova „miga 29“. A onda u vestima drugih TV-stanica i na stranicama štampanih medija sutradan čitam izjavu ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića koji kaže da su u Batajnicu iz Belorusije stigla dva remontovana aviona?!

Predsednik se i dalje „meša u sve“

Dobro, neko od dva zvaničnika nije dobro obavešten. Ali, zato naš predsednik nastavlja da se i dalje „meša u sve“, pa nam saopštava da je bio na sednici Vlade Srbije na kojoj je doneta odluka da se uloži čak sto miliona evra u proizvodnju četvorovalentne vakcine protiv gripa.

Vakcinu će, pored Engleza i Francuza, proizvoditi i Institut „Torlak“ u koji će biti uloženo još 20 miliona za sređivanje fasada zgrada Instituta, kao i 18 miliona evra za proizvodnju vakcine „sputnjik“. Ana Brnabić je, valjda, ostala da potpiše zapisnik, pa nije ona saopštila medijima ovu vest.

Ljutnja zbog rasta BDP-a

I to je sve što sam zapamtio. Ostalih sat i po, na veliku žalost voditelja, Vučić je ponavljao rečenice koje je bar dvadesetak puta izgovorio gostujući u martu na drugim „svojim“ televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Dakako, mislim na njegove stavove i razmišljanja o Kosovu, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, opoziciji, godišnjim odmorima…

Istina, pri tom se baš uzbudio i naljutio kao malo dete kada je video da je na titlu napisano da će rast BDP-a ove godine biti 5 (pet) odsto, a ne 6 (šest) koliko on predviđa da će privreda Srbije napredovati! Režija je, dakako, brže bolje ispravila ovu strašnu grešku.

Reč, dve o voditelju i o bajatim prilozima

No, reč, dve i o voditelju, nekadašnjem sportskom novinaru. U nedavnom intervjuu „Kuriru“, Jakšić je istakao da je u ovom poslu najvažnija dobra priprema za razgovore sa gostima.

Tako je, pripremajući se za razgovor sa predsednikom, baš mnogo vremena proveo „guglajući“ po kompjuteru da bi sa nađenim primerima naveo Vučića da ponovi ono što i vrapci već znaju.

Tako je „iskopao“ Mariniku Tepić, koja se, kao poslanica u Narodnoj skupštini, pre nekoliko godina zalagala da se negiranje genocida tretira kao krivično delo. Na njegovo iznenađenje, Vučić je rekao da se u Srebrnici dogodio strašan zločin.

U drugom pokušaju dodvoravanja Vučiću, Jakšić je pripremio prilog u kome urednici CNN-a priznaju da su rušili Trampa. Posle priloga voditelj TV B92 je, vidno uzbuđen, zamuckujući, pitao Vučića da li to sada radi TV N1?!

Dakako, emitovan je i bajati prilog u kome Slobodan Stupar, novinar BBC-a u penziji, kao gost TV N1, kaže da ako želiš da smeniš Vučića onda treba da odeš u stranu ambasadu…

I dok je Vučić kroz šalu rekao da TV N1 emituje i „vremensku prognozu“ Jakšić je uporno navaljivao da se sagvornik izjasni o učešću stranih ambasada u političkom životu Srbije.

Dodvoravanje poput Tome Mone

Emitovanim prilozima i komentarima Jakšić se iz sve snage trudio da sahrani ionako slabašnu opoziciju, verujući da će to učiniti i Vučić.

Predsednik Srbije je, ovaj put, izbegao da duže priča o Mariniki Tepić ponavljajući da je ona nevažna.

No, takav odgovor nije zadovoljio Jakšića koji je, čini se, ubeđen da je ovim intervjuom i dodvoravanjem poput Tome Mone, ušao u društvo „velikana“ srpskog novinarstva i da je stao „rame uz rame“ sa Predragom Sarapom, Draganom J. Vučićevićem, Gordanom Uzelac, Milomirom Marićem…

I da ne dužim, Vučić je, nervozan, jedva dočekao kraj emisije, koju je Jakšić opet pokušao da i posle sat i 50 minuta još produži pitanjima o Savamali, prisluškivanju…

Na kraju, kao dugogodišnji urednik nekada vrlo cenjene „Politike“, da zaključim: gospodin Jakšić, imajući u vidu i njegove ranije gafove, a poštujući nekadašnje standarde u novinarstvu danas, bi, možda iz sažaljenja, kao novinarski šegrt pratio „beton“ ligu. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u ‘Politici’. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.