Naslovna » BG svaštara » Medicina » Pojačano znojenje preko leta i kako ga izlečiti
Pojačano znojenje preko leta i kako ga izlečiti (foto: Hans Reniers / Unsplash)
Pojačano znojenje preko leta i kako ga izlečiti (foto: Hans Reniers / Unsplash)

Pojačano znojenje preko leta i kako ga izlečiti

Letnja sezona je pred nama, a pojačano znojenje je problem sa kojim se suočava oko dva posto ljudi. Do njega dolazi zbog neprestanog rada znojnih žlezda.

Osnovna funkcija znojenja je rashlađivanje tela i održavanje stalne temperature. Prilikom visokih spoljnih temperatura, vežbanja, stresa ili hormonskih promena centralni nervni sistem šalje signale u znojne žlezde da otpočnu sa kontrakcijama i izlučivanjem znoja. Kod hiperhidroze, znojenje nije srazmerno spoljnim nadražajima i postoji bez ikakve aktivnosti i potrebe da se telo ohladi.

Dlanovi, tabani, čelo, kosmati deo glave i drugi delovi tela sa kapima znoja izazivaju anksioznost, neprijatnost u društvu, pa mogu i ometati svakodnevno funkcionisanje i obavljanje poslova. Pojačajno znojenje se najčešće sreće na dlanovima, pazuhu, tabanima, a može zahvatiti bilo koji deo tela.

Znoj često probija garderobu, pa osobe sa hiperhidrozom nose isključivo crne ili bele stvari kako se ne bi videle mokre mrlje.

Pojačano znojenje – različiti načini lečenja

Fokalna hiperhidroza ima raličite načine lečenja u zavisnosti od regije i stepena znojenja.

Nanošenje krema koje sadrže antiperspirant aluminijum hlorid u velikom procentu je prva linija terapije. Koristi se za dlanove, tabane i pazuh.

Ako je zahvaćeno lice daju se kreme sa glikopirolatom. Uspešno je kod blagih formi hiperhidroze. Mogu izazivati iritaciju, pa se nanose uveče i spiraju ujutro. Kada se postigne rezultat, smanjuje se učestalost nanošenja.

Antiholinergični lekovi, primenjuju se kod generalizovanog znojenja ili kod znojenja koje zahvata velike površine tela. Oni blokiraju vezivanje acetil holina za mišiće znojnih žlezda, zbog čega se smanjuje njihova kontrakcija. Kao česta neželjena dejstva javlja se mučnina, zatvor, suvoća usta, zadržavanje mokraće.

Botox je vrlo uspešna metoda zaustavljanja znojenja i metoda izbora za tretiranje pojedinih regija na telu.

Botulinum toxin deluje direktno na mišiće znojnih žlezda tretirane regije i na nekoliko meseci može u potpunosti zaustaviti hiperhidrozu. Najbolji terapijski odgovor daje regija pazuha, gde rezultat traje 6 do 8 meseci nakon aplikacije. Mogu se tretirati čelo, pazuh, dlanovi, tabani.

Više o lečenju pojačajnog znojenja možete pročitati na stranicama Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.