Naslovna » BG svaštara » Medicina » Sunce je najvažniji faktor za starenje i oštećenje kože
Sunce je najvažniji faktor za starenje i oštećenje kože (foto: Ferran Feixas / Unsplash)
Sunce je najvažniji faktor za starenje i oštećenje kože (foto: Ferran Feixas / Unsplash)

Sunce je najvažniji faktor za starenje i oštećenje kože

Uloga kože jeste da nas konstantno štiti od uticaja spoljašnje sredine kao i da ne dozvoljava dehidrataciju i pregrevanje našeg tela.

Kao takva, koža ima vrlo dinamičan život ćelija. Stare ćelije konstatno zamenjuje novim. Nove ćelije potiskuju stare prema površini kože.

Spoljni faktori za starenje i oštećenje kože su različiti, ali najznačajniji je kontinuirano izlaganje Suncu, odnosno UVA i UVB zračenju. To je uzrok čak 90% simptoma prevremenog starenja kože.

Posledice pa i prve uočljive promene na koži izazvane Suncem javljaju se veoma rano, odnosno već posle dvadesete godine života. UVA zračenje prodire duboko i izaziva genetske mutacije ćelija, dok UVB prevashodno čini da koža izgori i zadobija duboke bore.

Cigarete, alkohol, zagađenje spoljne sredine, restriktivne dijete sa nedostatkom proteina, prevelik unos šećera, ekstremne promene temperatura i dugotrajan stres značajno doprinose izgledu kože.

Po japanskim studijama, čak jedna noć sa snom kraćim od pet sati može se videti na koži oko očiju. Svi ovi faktori doprinose starenju kože, javljanju bora, promeni pigmentacija i konačno gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože.

Kako usporiti starenje kože

Starenje kože se ne može sasvim zaustaviti, ali se može značajno usporiti.

Pravilna nega, sportska aktivnost, adekvatna ishrana (smanjen unos alkohola, šećera a povećan unos proteina i antioksidanasa) , dovoljno sna su presudni u zdravlju naše kože.

Dnevna rutina mora se sastojati od čišćenja lica blagim sredstvima koja neće presušiti kožu a koja će omogućiti da se sa nje uklone ostaci šminke kao i sitne čestice čađi i prašine. Obavezna hidratacija, prilagođena godišnjem dobu i godinama.

U gradu koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 15 do 25, a na odmorima SPF 30 do 50.

Sunce je najvažniji faktor za starenje i oštećenje kože (foto: Ethan Robertson / Unsplash)
Foto: Ethan Robertson / Unsplash

Ne zaboraviti zaštitu kože tela, ne samo lica. Posete solarijumima daju primamljiv ten ali dugoročno stvaraju ozbiljne posledice po kožu. Smatra se da je samo 15-30 minuta u solarijumu podjednako opasno i štetno kao i boravak tokom celog dana na Suncu. Posle samo jedne posete solarijumu rizik od javljanja melanoma je za više nego duplo veći.

Unos antioksidanasa kroz pravilnu ishranu, suplemente i kreme neutrališe slobodne radikale i podmlađuje kožu.

Konsultacija dermatologa je poželjna kada počnemo da razmišljamo o procedurama za podmlađivanje kože. Mogu se koristiti različiti tretmani za različitu problematiku na koži a najbolji rezultati se najčešće dobijaju pravilnom kombinacijom.

Znaci starenja podrazumevaju pojavu fleka, kapilara, cvrenila, sitnih bora, proširenih pora, dubokih
mimičnih bora, višak kože i promena konture lica, usana, kapaka. U zavisnosti od vrste promene, tipa kože i godina dermatolog će izabrati optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija.

Više o dostupnim tretmanima za podmlađivanje kože pročitajte na sajtu Dermatološke ordinacije Dermatim iz Beograda.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.