Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Borča kao akutno upaljeno slepo crevo Grada Beograda
Beleške jednog penzionera: "Slepo crevo" Borča - budući dom zdravlja (foto: Nenad Mandić)
Beleške jednog penzionera: "Slepo crevo" Borča - budući dom zdravlja (foto: Nenad Mandić)

Borča kao akutno upaljeno slepo crevo Grada Beograda

Borča, slepo crevo opštine Palilula i Grada Beograda, ovih dana je akutno upaljena, a gradski i opštinski oci ćute i gledaju kako da ne odlete zajedno sa aktuelnim ministrom odbrane.

Prošle godine, početkom aprila, pisao sam o ovom gradskom naselju sa više od 60.000 stanovnika kako ima bezbroj kladionica, kafića, apoteka i pekara, a nema, iako je veća od, na primer – Čačka, ni srednju školu, dom kulture, bioskop, izložbeni salon, niti bilo šta drugo što imaju čak i mnogo manje varoši po Srbiji.

Istina imala je davno biblioteku – ogranak matične biblioteke „Milutin Bojić“ – koja je zauzimala ceo sprat u šestospratnoj zgradi sadašnje zdravstvene stanice u Borči.

Elem, zbog zdravstvenih potreba žitelja, biblioteka je preseljena u oveću sobu u Centru dva, nedaleko od pijace da bi potom bila zatvorena, jer joj je zbog neplaćanja bila iskuljučena struja!

Iako su Aleksandar Jovičić, predsednik opštine (inače pri kraju drugog mandata), i Dragoslav Šolak, predsednik Skupštine opštine i nekadašnji savetnik predsednika opštine Voždovac, iz Borče – to žitelji ovog naselja nisu „osetili“, jer za minulih sedam-osam godina nijedan akutni problem nisu rešili.

Dom zdravlja još nije otvoren

Kamen temeljac Doma zdravlja, zvaničnici, a među njima i Aleksandar Vučić, postavljali su u minulih desetak godina čak četiri puta, a on još nije otvoren.

Rokovi su pomerani, da bi krajem 2019. konačno počela gradnja, a zvaničnici obećali otvaranje za novemar prošle godine. U decembru 2020, zbog Doma zdravlja počela je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u delovima ulica Milana Toplice, Save Mrkalja i Bratstva i jedinstva.

Umesto mesec dana, radovi su trajali duže od tri meseca!

U februaru je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, obećao da će uskoro početi i vakcinacija u novom Domu zdravlja koji samo što nije otvoren.

Borčani i danas idu u grad da bi se vakcinisali ili na pregled kod specijaliste. Kada će biti otvoren Dom zdravlja u Borči, niko više ni ne najavljuje, jer, kako se priča, pri svakoj iole jačoj kiši podrum-garažu novog zdanja od oko 1.200 kvadrata preplave otpadne vode iz tek rekonstruisane kanalizackione mreže.

„Krivac“ je, kažu dobri poznavaoci ovdašnjih prilika, legalizacija „divlje“ sagrađenih zgrada u Ulici bratstva i jedinstva.

Naime, vlasnicima je dozvoljeno da fekalnu priključe na kišnu kanalizaciju u ovoj ulici. Nove cevi promera 600 milimetara i kolektor ne mogu sada da prime toliku količinu otpadnih voda koje se zato slivaju u podrum još neotvorenog Doma zdravlja.

Ove probleme Vesić ne spominje, već se pravda da Ministarstvo zdravlja kasni sa opremanjem Doma zdravlja i kaže da na nedeljnom nivou šalje urgencije, ali eto, oprema nikako da stigne, a kada će – ne zna se!

Uzgred, pošto je Borča postala eldorado za bespravnu gradnju i premašila Kaluđericu u broju nezakonito podignutih objekata, javna je tajna da legalizacija kvadrata novogradnje košta 30 evra. Ko uzima „harač“ policija nikako da otkrije i počne da hapsi.

Kanalizaciona mreža – gde je?!

Drugi veliki problem u Borči je kanalizaciona mreža. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle poplava u junu 2018. bio u Borči i obećao da će za godinu i po biti rešen ovaj problem. Spominjana je i suma od 50 miliona evra, koliko će koštati kanalizaciona mreža na levoj obali Dunava.

Danas, dve godine kasnije, ni projektne dokumentacije za kanalizaciju u Borči još nema, a zamenik gradonačelnika je najavio da će tender za izgradnju kanalizacije biti raspisan u septembru ili oktobru?!

Saobraćajne gužve

Eks ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, gradski oci i predsednik opštine minulih godina obećavali su svakih mesec-dva da će rešiti „usko grlo“: deo Zrenjaninskog puta od „Putnika“ do petlje na putu od Pupinovog mosta.

Govorili su da će biti izgrađene četiri kolovozne trake. Danas, tokom celog dana, gužva na tom delu puta veća je nego u „špicu“ na Brankovom mostu ili u Ulici kneza Miloša!

Zli jezici kažu da će ovaj problem ostati nerešen, jer je, navodno, novi autoput do Zrenjanina projektovan nekom drugom trasom, a ne proširenjem sadašnjeg puta!

Nova opština na levoj obali Dunava

Mada je Borča gotovo dva puta veća od opštine Surčin, naprasno su utihnula obećanja o opštini na levoj obali Dunava.

Gotovo uoči svakih prethodnih izbora gromoglasno su gotovo sve stranke obećavale formiranje opštine u Borči. Ovog puta takvih najava, za sada nema. I najvatreniji zagovornici otcepljenja od Palulule digli su ruke od ideje čija bi realizacija konačno doprinela da se grad reši „slepog creva“, a Borčanima omogućila da sami rešavaju probleme za koje sada Grad ne haje.

Da li će pred predstojeće izbore ovakva obećanja vaskrsnuti – videćemo!

Dotle, dragi moji Borčani, uživajte u neispunjenim obećanjima, tražite upute za Dom zdravlja u Knez Danilovoj, kupujte gumene čizme i nadajte se da će neko završiti u zatvoru zbog uzimanja para za legalizaciju divljih građevina!

Ah, da, i planirajte vreme koje ćete izgubiti tražeći slobodno parking mestu u glavnoj trgovačkoj ulici na Gredi, jer su investitori novosagrađenih zgrada uspeli da legalizuju objekte bez parking prostora, iako po zakonu moraju da izgrade 1,1 parking mesto za svaki stan u novogradnji! ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u ‘Politici’. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem“…

2 komentari

  1. Totalna divljina, iako je deo grada jako naseljen. Potrebna je opasna urbanizacija

  2. Veća od Čačka?! Imate li vi Bg blama!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.