Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Omiljena jela u Srbiji
Omiljena jela u Srbiji (foto: Pixabay)
Omiljena jela u Srbiji (foto: Pixabay)

Omiljena jela u Srbiji

Svaki kraj Srbije ima svoje specijalitete, ali se uglavnom slažemo oko toga čime gosta treba obavezno poslužiti – to su naša omiljena jela.

A omiljena jela su ona koja najradije i sami spremamo.

Omiljena jela – predjela

Na početku obroka domaćini će izneti predjelo, meze. Na tanjiru se, naravno, nalaze proizvodi koji se u Srbiji svakodnevno konzumiraju – domaći sir i kajmak, pršuta, kulen, duvan čvarci, ajvar, kuvano jaje, malo ruske salate…

Može se poslužiti i komad domaće pogače ili proje (srpskog kukuruznog hleba) i uživanje će biti potpuno.

U Srbiji se rado jedu pečena testa, a obavezna je gibanica.

Mešavinom jaja, sira i kajmaka nadevaju se tanke kore, sve se lepo poređa u pleh i ispeče u rerni. Sve vrste pita prave se slično, a nadevi mogu da variraju – od spanaća ili zelja, preko krompira ili pirinča, do mesa, sa svim kombinacijama.

U Srbiji se često pravi i takozvana projara – proja od kombinacije kukuruznog i pšeničnog brašna sa dodatkom sira i kajmaka.

Omiljena jela – supe, glavna jela i salate

Omiljena jela u Srbiji (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Sve vrste grilovanog mesa (mesa sa roštilja) posebno se rado spremaju u svim prilikama. Najpoznatije ćevape po popularnosti prate pljeskavice, vešalice, ražnjići, od raznih kombinacija mesa, uz koje se posluže različiti prilozi od povrća i začina, najčešće sitno seckan crni luk.

Uz pečena jela obavezno se, u zavisnosti od sezone, servira salata od povrća, kiseli kupus ili nešto iz turšije – domaće zimnice spremljene na tradicionalni način.

Od jela koja su svakodnevno glavni obrok omiljena je sarma, sledi pasulj na sve moguće načine, punjene paprike (nadevene mesom ili pirinčem), gulaš, paprikaš, kupus kuvan sa mesom, razne vrste musaka…

Domaća supa od pilećeg ili goveđeg mesa se, zbog nedostatka vremena, sprema sve ređe, ali je u posebnim prilikama obavezna.

Tada će se gosti poslužiti i pihtijama, kao i jagnjećim ili prasećim pečenjem, koje se u Srbiji posebno ceni. (danubeogradu.rs)