Recepti: Mango čatni
Recepti: Mango čatni

Mango čatni

Zahvaljujući našem receptu za mango čatni (chutney) otputovaćemo u daleku Indiju i udahnućemo ukus egzotike i najobičnijem jelu.

Sama reč „čatni“ potiče iz Hindi jezika i ima značenje „gusti umak“, a predstavlja pikantni slatko-kiseli gusti sos koji se priprema od svežeg ili kuvanog voća, povrća i začina. Možemo ga uporediti sa domaćim ajvarom ili pinđurom.

Za pripremu čatnija odlučili smo se za mango – mesnatu, sočnu voćku, koja i sama podseća na ukuse Indije, a danas se može nabaviti u bilo kom bolje snabdevenom supermarketu, kao i na pijaci.

Mango je sjajan izvor antioksidanata, odličan za jačanje imuniteta, a sadrži i veoma visok nivo vitamina C. Pored toga, mango je bogat i vitaminom A, vitaminima B kompleksa, kalijumom, magnezijumom i vlaknima. Konzumiranje ove ukusne i mirisne voćke sprečava srčana oboljenja, kao i formiranje kancerogenih ćelija.

Da bismo iskoristili maksimum hranjivih materija iz manga i ostalih sastojaka koje ćemo koristiti u ovom receptu, preporučujemo pripremu u Masterpiece posuđu.

Kao što znate, namirnice spremljene u Zepter posudama zadržavaju sve hranjive sastojke, kao i ukus, a pripremaju se na zdrav način, bez dodavanja masti i vode. Pored toga, zahvaljujući metalu 316 L, od koga je naše posuđe napravljeno, ne dolazi do otpuštanja kancerogenih i toksičnih materija prilikom termičke obrade.

Potebni sastojci:

  • 500 g manga,
  • 70 g luka,
  • 50 g pomorandže,
  • 70 g jabuke,
  • čili po želji,
  • med po želji,
  • 50 g paradajza.

Mango čatni priprema se ovako…

U hladnu Zepter posudu ubaciti seckani luk, pomorandžu, mango, jabuke, paradajz, čili i med.

Kuvati na indukcionoj ploči na niskoj temperaturi (90°C), 20 minuta, zatim MixSy-jem izmiksati sastojke.

Ohladiti umak, pa poslužiti u činijcama za umake uz glavno jelo.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.