ponedeljak,  
17. mart 2025.  
 

Zdrava ishrana za Uskrs

Za lepši dan u Beogradu: Zdrava ishrana za Uskrs (foto: Pixabay) Za lepši dan u Beogradu: Zdrava ishrana za Uskrs (foto: Pixabay)
Za lepši dan u Beogradu: Zdrava ishrana za Uskrs (foto: Pixabay)

Bliži se Uskrs, za mnoge najradosniji praznik i kraj dužeg perioda posta, a na trpezi će se uskoro naći raznovrsne đakonije.

„Zvezda“ trpeze svakako će biti jedna namirnica – jaje. Konzumiraćemo ih gotovo izvesno u većim količinama nego uobičajeno, farbati i ukrašavati, koristiti u međusobnim nadmetanjima „tucanja“, pa i kao dekoraciju. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti nekoliko saveta i informacija kako bi predstojeći praznik što bezbrižnije protekao, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Ο Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

Ο Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i slično, ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

Ο Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

Ο Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.

Ο Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od dva sata na sobnoj temperaturi.

Ο Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu „tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

Ο Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

Ο Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se „proizvode“ u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl), jer ne znate pouzdano šta kupujete – ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale i sl). Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.

Ο Vodite računa o higijeni u radu sa hranom – pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite – pre, u toku i nakon rada!