Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Obnova botaničke bašte Jevremovac
Botanička bašta Jevremovac (foto: beobuild.rs)
Botanička bašta Jevremovac (foto: beobuild.rs)

Obnova botaničke bašte Jevremovac

Uskoro će biti kompletiran značajan investicioni ciklus, svakako najveća rekonstrukcija botaničke bašte Jevremovac do sada.

Obnavlja se veliki staklenik izgrađen davne 1892 godine. Pored toga, radovi obuhvataju i druge pomoćne objekte, ali i uređenje otvorenog prostora botaničke bašte. Cena radova za rekonstrukciju velikog i malog staklenika iznosila je oko milion i po evra, dok je cena rekonstrukcije otvorenih provršina oko 71 milion dinara. Radove na objektima je finansirala Evropska Unija kroz program predpristupnih IPA fondova, dok je ostale radove finansirala Republika Srbija.

Ovaj istorijski objekat je svojevrsni muzej koji se prostire na pet hektara, a nije ozbiljnije rekonstruisan od Drugog svetskog rata. Osnovan je još 1874. godine, ali se kao univerzitetska bašta Velike škole u Beogradu nalazi na ovoj lokaciji u centru grada od 1889. godine. U njoj su kasnije podignuti mali i veliki staklenik, koji zbog svoje izuzetne estetske vrednosti spada u spomenike kulture, a zaštitu države dobio je 1995. godine.

Stanje čelične konstrukcije je takvo, da je objekat velikog staklenika bio zatvoren zbog bezbednosti za posetioce poslednjih deset godina. Imao je velikih problema i sa grejanjem u prethodnim decenijama, pogotovo tokom sankcija, kada su biljke u stakleniku spašavane grejanjem pećima na drva. U tom periodu je temperatura u okviru staklenika jedva održavana iznad nule tokom hladnijih zimskih dana. Projekat rekonstrukcije staklenika radili su projektanti Arhitektonskog fakulteta uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U tom smislu projekat podrazumeva potpunu zamenu čelične konstrukcije staklenika, izrađenu kao gotovo identična replika stare, uključujući i stilizovane elemente konstrukcije od kovanog gvožđa.

Botanička bašta Jevremovac (foto: beobuild.rs)
Botanička bašta Jevremovac (foto: beobuild.rs)

Moderni staklenik će samo izgledom biti sličan starom, pošto se radi o najmodernijim staklenim panelima visoke energetske efikasnosti. Unutrašnjost je takođe opremljena svim savremenim sistemima za kontrolu mikroklime, ugrađene su nove prskalice za osvežavanje biljaka i video nadzor. Staklenik je prilikom rekonstrukcije dobio i novo funkcionalno i dekrativno osvetljenje koje će u popodnevnim i večernjim satima pružati atraktivniji vizuelni doživljaj.

Pored velikog staklenika, ova rekonstrukcija obuhvatila je i rekonstrukciju „množare“, koja je prvi put privedena funkciji posle Drugog svetskog rata kada je teško oštećena. I ovaj objekat je rekonstrukcijom priključen na toplovod, tako da je obezbeđeno efikasno funkcionisanje i rad novog objekta Instituta za botaniku. Pored istraživačke delatnosti, ovde se vrši proces prilagođavanja svih novih biljka pre prenosa u veliki staklenik.

Rekonstrukcija spoljašnjih površina obuhvatila je kompletno sve dosadašnje staze, kao i izgradnju novih staza koje će omogućiti bolju dostupnost biljnog fonda posetiocima, ali i dostupnost vozilima službi za održavanje. Staze su izrađene od lomljenog kamena, granita, i sa asfaltnom podlogom. Pre nekoliko godina je urađeno novo dekorativno osvetljenje na otvorenom prostoru. Tokom rekonstrukcije obnovljena je i velika granitna fontana, koja će dodatno oplemeniti parkovski prostor.

Datum otvaranja još nije utvrđen, ali se planira za prvu nedelju oktobra. Otvaranje posle ove rekonstrukcije biće prilika da se obeleži nekoliko vrlo značajnih jubileja ove godine. Pre svega 125 godina od otvaranja botaničke bašte Jevremovac, zatim 140 godina od otvaranja prve srpske kraljevske botaničke bašte, 200 godina od rođenja Josifa Pančića, i naravno Dan biološkog fakulteta.

Posle otvaranja iskoristite lepo vreme da posetite Jevremovac, a u međuvremenu pogledajte kako teku završni radovi i pripreme za otvaranje. (Beobuild)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.