Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona predstavlja: Boyhood – sve o dečaku
Boyhood - Slobodna zona
Boyhood - Slobodna zona

Slobodna zona predstavlja: Boyhood – sve o dečaku

Na ovogodišnjem jubilarnom festivalu Slobodna zona biće prikazan senzacionalni film „Boyhood“, reditelja Ričarda Linklejtera.

Ovo neverovatno filmsko ostvarenje sastavljeno je od trenutaka isečaka iz života jednog dečaka od njegove pete do osamnaeste godine. Čitav univerzum krije se u tim svakodnevnim scenama iz života jedne (ne)obične porodice. Glumci kao što su Patriša Arket, Itan Houk, Lorelaj Linklejter, Elar Koltrejn ostaju verni projektu tokom čitavih 12 godina.

U 163 minuta autori su uspeli da uhvate sam život – u njegovoj kompleksnosti, protivrečnosti, nežnosti i surovosti. To je istovremeno film za dečake i za devojčice, roditelje i decu, za sve koji jesu ili su nekada bili mladi i još se toga sećaju.

Samohrana majka (Patriša Arket) sa dvoje dece, koja pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom i zabavni, i ležerni ali odsutni vikend-tata (Itan Houk) – roditelji su Samante (Lorelaj Linklejter) i Mejsona (Elar Koltrejn) koji odrastaju pred našim očima u filmu Ričarda Linklejtera.

To nije prvi put da se Linklejter bavi pitanjem prolaznosti, tragova koje vreme ostavlja na nama i onim koje mi ostavljamo u vremenu. Njegova trilogija „Pre svitanja“, „Pre sumraka“ i „Pre ponoći“, takođe nas vraća glavnim junacima u velikim vremenskim razmacima pokazujući kako vreme menja lica, odnose i emocije, kako nas gazi i oblikuje istovremeno.

Saveznici

Glumac Itan Houk i u filmu „Boyhood“ ostaje rediteljev pouzdani saveznik i, zajedno sa izvanrednom Patrišom Arket, ostaje veran projektu tokom čitavih 12 godina. Čak je bilo predviđeno da Houk završi film u slučaju da se reditelju nešto dogodi.

Posle 12 godina i samo 39 snimajućih dana, pred nama je hronika jednog odrastanja, jedne porodice, jednog vremena – od Britni Spirs do Daft Pank-a, od Buša do Obame, od Nintenda do iPhone-a.

Bezbroj svakodnevnih situacija, reči i gestova, dečijih pitanja i odraslih odgovora utkano je u ovaj film nepodnošljivom lakoćom. Sve je tu – prvi dan u novoj školi, prvi poljubac, prvo pijanstvo, prvi razgovor oca i sina o „onim“ stvarima – glavni junak Mejson na filmskom platnu od dečaka postaje čovek, na način koji je divan i zastrašujući u isto vreme.

Kada je 2002. godine Ricard Linklajter, zajedno sa svojim junacima/glumcima krenuo na ovo putovanje, ono je za njega bilo podjednako neizvesno kao i život sam. Po sopstvenom priznanju, bio je spreman da prilagodi situacije svom junaku Mejsonu i pravcima u kojima se on i njegova filmska porodica budu razvijali.

Ričard Linklejter kroz odrastanje svog junaka uspeva na trenutak da zaustavi vreme, i da mu da oblik i boju, miris i ukus. Zato što je u ovaj film utkao 12 godina sopstvenog života i zna da je magija filma možda jedina u stanju da makar na trenutak otupi oštricu prolaznosti. Na pitanje da li ljudi čine trenutke ili trenuci čine ljude, Mejson u filmu jednostavno odgovara – „mi smo uvek tu, uvek je sada“.

Uživajte u svakom trenutku ovog filma – njegov glavni junak liči na nekoga koga znamo ili smo nekada znali. Kada ga zajedno dopratimo do mesta koje deli detinjstvo od mladosti, biće nam, kao i reditelju, teško da se od njega oprostimo, jer u taj daleki svet i budućnost koji ga čekaju, on i ne znajući, nosi i deo nas. (danubeogradu.rs)

www.youtube.com/watch?v=Ys-mbHXyWX4

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.