Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad

Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad

Možemo li sa manje plastike? Ima je na sve strane, i čini se nemoguće izbeći je.

Evo nekoliko neverovatnih činjenica, koje stalno treba imati na umu. Kada ih pročitate, pokušaji da plastiku zamenite nekim drugim materijalom biće lakši, uz malo vremena, truda i kreativnosti.

Znate li, na primer, da svaki komadić plastike, ikada proizveden na svetu, i dalje postoji?

I da plastiku u poslednjih deset godina koristimo više nego u svih pedeset sabranih godina pre toga, od njenog uvođenja u masovnu proizvodnju, sredinom sada već prošlog veka?

Godišnje se proizvede 500 milijardi plastičnih kesa, kojima je potrebno oko hiljadu godina da se razgrade!

Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad

Svake godine bacimo toliko plastične ambalaže upotrebljene samo jedanput, da bi od nje mogla da se napravi traka koja bi četiri puta obišla Zemljinu kuglu.

Između 33 i 50% plastike, zapravo, odmah bacimo, a ona završi negde u zemljištu ili okeanima. Da, da! Osam miliona tona plastike završi upravo u okeanima svake godine, što ubije 100 hiljada morskih sisara i milion ptica koje hranu uzimaju iz mora, u istom periodu.

Znate li šta je Velika pacifička krpa đubreta? Ukucajte u Google pretraživač Great Pacific Garbage Patch. Dovoljno je da pogledate fotografije i crteže…

Po plavim okeanima na kartama sveta plutaju džinovska ostrva smeća, nošena morskim strujama. Pacifička krpa je samo najveća.

Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad

Ima li plastike u nama?

Naravno da plastike ima i u našem organizmu. Testiranja u Americi pronašla su u krvi i urinu kod 93% ispitanika svih uzrasta opasni bisfenol A (BPA), sastojak koji se dodaje plastici kako bi bila tvrđa.

Bisfenol A se koristi u nekim stomatološkim materijalima, u proizvodnji plastičnih flaša za vodu, oblaganju konzervi za hranu i piće… Povezan je sa teškim bolestima, uključujući karcinom, reproduktivne probleme, gojaznost, dijabetes.

Možemo li bez plastike?

U savremenim uslovima života i rada – ne možemo, ali možemo da učinimo sve da njenu upotrebu i unošenje u organizam svedemo na manju meru.

Zamenite plastične kutije za hranu staklenim, iz plastičnih čaša pijte tečnost samo kad morate, deci kupite drvene i igračke od krpe, izbacite iz upotrebe, koliko god možete, konzerve sa plastičnom folijom i plastične flaše…

Manje plastike, za zdraviji dan i lepši grad

Proverite na plastičnim proizvodima da li sadrže BPA – poslednjih godina upotreba bisfenola A se smanjuje, a u nekim zemljama u proizvodima za decu je zabranjen. BPA se više oslobađa iz plastike u ekstremno toplim i hladnim uslovima, pa i to imajte u vidu.

Pogledajmo naš plastični svet! Šta od toga možemo da odstranimo?

Sigurno je da ćemo nastaviti da peremo zube plastičnom četkicom i kucamo na kompjuterskoj tastaturi, ali bar smanjimo upotrebu plastike tamo gde možemo.

Za zdravlje nas samih, Beograda, Srbije i planete Zemlje! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković