Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Vlada Srbije ublažava mere od 21. aprila 2020.
Vlada Srbije ublažava mere od 21. aprila 2020. (foto: Pexels)
Vlada Srbije ublažava mere od 21. aprila 2020. (foto: Pexels)

Vlada Srbije ublažava mere od 21. aprila 2020.

Od utorka, 21. aprila 2020, Vlada Srbije donela je nove odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja virusa korona.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke donete su sledeće odluke…

Policijski čas od 18.00

Od 21. aprila 2020. policijski čas je od 18.00 do 5.00, umesto od 17.00 kao do sad.

Stariji od 65 godina

Građani stariji od 65 godina moći će, počev od 21. aprila 2020, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18.00 do 1.00, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Otvaranje radnji

Od utorka, 21. aprila 2020, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Otvaranje pijaca

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od 21. aprila 2020. su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Ali…

Sve beogradske pijace osim onih koje su zatvorene, Palilulska i Stari Merkator, biće otvorene od srede, 22. aprila u 7.00, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Zatvorene pijace, dodao je Vesić, Palilulska i Stari Merkator otvaraju se od ponedeljka, 27. aprila. – Vlada Srbije donela je danas odluku da je dozvoljen rad pijaca. Beograd je uvek spreman i potrebna su nam 24 sata da pripremimo pijace za rad, tako da će beogradske pijace raditi od srede od 7.00 do 15.00 svaki dan, izuzev u danima kada je policijski čas. Što se zatvorenih pijaca tiče, Palilulske i Stari Merkator, one će početi sa radom od ponedeljka, 27. aprila – pojasnio je Vesić.

Na pijacu će moći da uđe tačno određen broj ljudi, i prodavci i kupci moraju da imaju zaštitne maske, tezge će biti zaštićene folijom pa neće biti direktnog kontakta prodavca i kupca, sprovodiće se dezinfekcija na početku i na kraju radnog dana

Gradilišta

Vlada Srbije pozvala je poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od sutra nastave rad u punom kapacitetu.

Zaštita

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz obavezno držanje odstojanja.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Kome nije dozvoljen rad za sada?

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Donacija

Na sednici je odobrena i donacija od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.