Izdvajamo
Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Englezi i sport: Kvazisportska nacija
Englezi i sport
Englezi i sport

Englezi i sport: Kvazisportska nacija

Nije da ne volim sport, samo ne podnosim fudbal i ono što uz njega ide – fudbalere i fudbalske tribine, uz to navijačke pesme loših rima i jednako loših melodija, uz to i neizbežne dominantno neandertalske grupe izražajno prostačkih manira.

Nezavisno od individualnih potreba za elementarnu pristojnost, to je nekultura u najčistijem obliku.

Istine radi, da bacimo pogled na neke od popularnih engleskih sportova…

Ragbi

Dobro je poznato da je ragbi oblik kolektivnog valjanja po raskvašenim terenima, sa sporadičnim pojedinačnim proklizavanjem i visoko šutiranom jajastom loptom. Manje je poznato da je ime sporta, zapravo ime škole u kojoj je jedan učesnik fudbalske utakmice, sa tada još drugačijom loptom, odlučio da „stvar“ uzme u ruke i potrči koliko ga noge nose.

Netball

Za netball, koji je sada isključivo ženski sport, znaju samo one koje ga igraju, mada izdaleka, izbliza manje, podseća na minimalističku košarku usporenih i strogo ograničenih pokreta.

Kroket i polo

Kroket (ne kriket) i polo još okupljaju aristokratiju na uredno podšišanim engleskim travnjacima, iako zbog viška rekvizita i nedostatka dinamike nisu ni deo Komonvelt igara.

Popularni evropski timski sportovi

Timski sportovi, popularni u kontinentalnom delu Evrope, kao što su košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo… Englezima su potpuno nepoznati i mogu se videti na „malim ekranima“, samo tokom međunarodnih sportskih manifestacija, kakva je Olimpijada; kojom prilikom komentatori potencijalnim gledaocima čitaju uputstva za praćenje utakmica.

Tenis

Čak i tenis je interesantan samo u vreme trajanja Vimbldona, kad narod spremno pohrli u redove za karte i vimbldonske jagode, za ostale teniske turnire se malo ko i zanima.

Sport u školama

Sportovi na kojima se izgrađuje duh nacije pripadaju, kao mnogo toga, nekim bivšim, ali zasigurno nikad zaboravljenim vremenima. U školama se, po tradiciji iz doba kad su u njima stasavali samo muški članovi boljih porodica, bez obzira na pol igra: kriket, ragbi i hokej na travi.

Godinama se već govori o tome, kako su ovi dosta specifični i suviše grubi sportovi potpuno neprimereni fizičkom razvoju i interesovanjima devojčica, ali da bi do bilo kakve promene u sistemu došlo, potrebno je da prođe nekoliko decenija peticija, predloga i parlamentarnih diskusija.

Za to vreme, devojčice i ne samo one, na sve načine izbegavaju časove fizičkog vaspitanja (i ovde se to tako zove).

Kauč sportisti

U ovoj zemlji odrasta se sa uverenjem da je sport aktivnost za fizički dovoljno jake i mentalno jednako prodorne, dok oni neadekvatne telesne građe ili duhovnog sklopa na sport treba da zaborave.

Tako iz generacije u generaciju Englezi postaju sve uspešniji kauč sportisti, jer im najbolje ide da zavaljeni u fotelje sede sa pivom i čipsom ispred televizora, dok za prave sportske okršaje nemaju dovoljno srčanosti ni borbenog duha. ♦

SVI TEKSTOVI BEOGRAĐANKE U LONDONU!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.