Naslovna » Arhive po tagovima: englezi

Arhive po tagovima: englezi

Eurosong: Tiha patnja Engleza

Eurosong: Tiha patnja Engleza

Eurosong (Pesma Evrovizije) za Engleze nije godišnje muzičko nadmetanje bez velikog značaja, to je uistinu tiha patnja sa simboličnim oznakama engleskog sve izraženijeg globalnog, a ponajmanje muzičkog neuspeha.

Pročitaj više »

Zašto su Englezi loši vozači?

Englezi - loši vozači

Prosto i jednostavno – Englezi su loši vozači. Tolike godine ih posmatram i patim se kao učesnik u saobraćaju i sa vozačke i sa pešačke, a i sa nemotorizovane biciklističke strane i sve se ustručavam da kažem ono što se mora reći, mada sam i sama sklona samokritici, posebno kad se nađem za automobilskim volanom.

Pročitaj više »

Englezi i sport: Kvazisportska nacija

Englezi i sport

Nije da ne volim sport, samo ne podnosim fudbal i ono što uz njega ide – fudbalere i fudbalske tribine, uz to navijačke pesme loših rima i jednako loših melodija, uz to i neizbežne dominantno neandertalske grupe izražajno prostačkih manira.

Pročitaj više »

Tradicionalne vrednosti i prateći nedostaci – svakodnevna primena

Tradicionalne vrednosti Neverovatno koliko ova zemlja, koja je u kolektivnom pamćenju svih nas zajedno simbol demokratije i koja je dugo bila pokretač kulturno-civilizacijskih i industrijskih pomaka u svim svojim bivšim kolonijama, istrajava u tradicionalizmu svakodnevnog života. Na demokratiju se, sem u političkim govorima redovno zaboravlja, ali se na tradiciju na svakom koraku podseća. Prisutna u svakodnevnim navikama i ponašanju, tradicija …

Pročitaj više »

Geografsko-istorijske razlike: Englezi, došljaci, Poljaci

Mi – Englezi Englezi svoje slabo poznavanje geografije i potpunu istorijsku neobaveštenost o svetu izvan Comonwelta uspešno kriju iza kolektivnog zaborava i vekovima usađivanog formalnog osmeha. Mada se zvanično suočavaju sa izgubljenim bitkama na poziciji bivših moćnika, suštinski ne mogu da se pomire sa pozicijom bivše velesile. Oduzimanje prava na teritorije nekadašnjih kolonija smatra se istorijskom nepravdom. Istorija je nauka …

Pročitaj više »