Naslovna » Blog » BG Puzzle » Kula Nebojša: Ne boj se…
Kula Nebojša
Kula Nebojša

Kula Nebojša: Ne boj se…

Osmougaona 22-metarska topovska – isprva Bela pa Temišvarska – kula Nebojša u Donjem gradu Beogradske tvrđave svakom osvajaču nameračenom sa dunavske strane, posle 1460. godine kad su je Ugari podigli, ognjem je kazivala da je varoš iznad nje „krupan zalogaj”. I da u ratu koji počinje, prvo nju mora osvojiti.

Legenda govori da se kula neprijatelja nije bojala, pa otuda i ime – Nebojša – ovog više puta rušenog artiljerijskog objekta. Naziv je inače sišao sa Gornjeg grada 1690. kada je razorena najveća, najbolje branjena istoimena posestrima.

S krovom koji je danas štiti od kiše, vozovima što tandrču tik pored nje i razdraganim turistima u blizini ovo zdanje gotovo da izgleda pitomo, civilno, ali to je „vremenska” mimikrija. Pre prolaska pruge, defilovanja posetilaca i postavljanja šeširića od ćeramide kula je bila opaka, nimalo civilna: sa prozora i platforme na vrhu sejala je vatrenu đulad po uljezima u ondašnje Dunavsko pristanište.

Turci od nje prave tamnicu u kojoj su umoreni mnogi rodoljubi. Godine 1798. ovde je pogubljen grčki pesnik, revolucionar i nacionalni heroj Riga od Fere, dve godine kasnije mitropolit Metodije, a 1815. Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša, tu je bio sužanj.

Kulu očekuju novi kulturno-turistički sadržaji. Kad oni zažive, mimikrija će biti potpuna, ali ne sme se zaboraviti zločinstvo u njoj počinjeno. Zaborav bi „oprao” dželate. A žrtve još jednom ubio.

Ne boj se.

Ne boj se gorih od sebe. Pre ili kasnije izdaće se da su gori. Ne mogu to da prikriju, zato su i gori. Što su tu gde jesu, i što si ti tu gde jesi – to treba pretumbati. Da se malo zamenite, nek vide kako je tebi bilo dok si bio na tom mestu.

Ne boj se.

Ne boj se boljih od sebe – nikako. Onaj ko je bolji uvek će ti pružiti ruku i povući te na svoj splav. Zato je i bolji: tesno mu je, ali te prima, vuče k sebi. Budi kao on. Budi i bolji!

Ne boj se.

Ne boj se sebe. Reci. Ispljuni. Ma šta ko mislio. Ma šta bilo posle.

Ako sebe ne poslušaš… e, tad se boj!

Boj se, ali znaj da tome nema kraja. Ako se sebe plašiš, sve ostalo i svi ostali će te plašiti. Vole oni to. Uživaju kad ih se bojiš. Hrane se tvojim strahom. Ne daj!

Ako se bojiš, sam sebi si najveći neprijatelj.

Ako pobediš sebe, mnoge si već tad pobedio.

Ne boj se! 

Sve priče Darka Kalezića!

»»»» Darko Kalezić rođen je 1963. godine u Beogradu. Objavio je zbirke priča „U repu zvezde padalice“ (Matica srpska, Novi Sad, 1994), „Galerija predaka“ („Rad“, Beograd, 1997) i „Bajke iz Smešne Poljane“ (zbirka priča za decu i mlade duhom, autorsko izdanje, Beograd, 2007) i roman „Škola letenja“ („Narodna knjiga“, Beograd, 2005). Prozu su mu objavili mnogi srpski časopisi, kolumne je pisao za nedeljnik „Singidunum Weekley“, reportaže za „Nacionalnu geografiju – Srbija“ i novinske priče za dnevni list „Politika“. Pokušava da živi i radi u Beogradu. Dosad mu je polovično uspelo: radi, a želeo bi malo i da živi.Blog „BG Puzzle“ predstavljaju Darkove priče koje je pisao pre nekoliko godina za „Singidunum Weekly“…

Jedan komentar

  1. Znam te ceo zivot i opet si me iznenadio. Tekst „Ne boj se“ je kao da si mi citao misli. Ziv bio