Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Bolji san uz sobne biljke
Bolji san uz sobne biljke

Bolji san uz sobne biljke

Dobro je poznata činjenica da sobne biljke imaju osobine da prečiste vazduh i dodaju kiseonik životnom i radnom okruženju.

One, osim toga, lepo izgledaju, umiruju zelenim tonovima i stvaraju osećaj kontakta sa prirodom, čime boravak u zatvorenom prostoru čine prijatnijim.

Sobne biljke doprinose i boljem snu. Strah da će biljke u toku noći smanjiti količinu kiseonika je neosnovan, pošto ga one troše neuporedivo manje nego, na primer, druga osoba ili kućni ljubimac u sobi.

Osim toga, postoje biljne vrste koje oslobađaju kiseonik upravo u toku noći, pa je važan dobar izbor i, naravno, umerenost.

Sledi nekoliko predloga, preporučenih od strane poznatih univerziteta i američke svemirske agencije (NASA), među kojima se može izabrati biljka, po ličnim afinitetima i raspoloživom prostoru u spavaćoj sobi.

Protiv nesanice uz malo pažnje

Jasmin smanjuje anksioznost, poboljšava kvalitet sna i raspoloženje posle buđenja. Jasminum Polyanthum ima i poseban miris.

Gardenija (Gardenia jamsinoides) ima takođe umirujuće dejstvo, doprinosi uvođenju u san i opuštanju celog organizma (naučnici su pronašli da deluje slično kao valijum na neurotransmiter GABA).

Lavanda. Udisanje mirisa lavande deluje posebno umirujuće, a lekovita svojstva ove biljke su priznata i dokazana. Protiv nesanice i anksioznosti može dobro da dođe i vrećica sa suvim cvetovima lavande ili ulje lavande.

Sanseverija, poznata i kao “svekrvin jezik”, biljka je laka za održavanje koju je NASA preporučila kao dobar način da se u stanu, posebno u spavaćoj sobi – poveća količina kiseonika.

Aloja je lekovita biljka sa brojnim pozitivnim dejstvima na organizam, ali se osim za detoksikaciju, smirivanje upala i opekotina može gajiti i kao sobna biljka, i to u spavaćoj sobi. Ima interesantnu osobinu da, dok prečišćava vazduh od štetnih hemikalija, ukoliko ih ima mnogo na sebi razvija braon pege, pa nam to može signalizirati da je vazduh bio znatno zagađen.

Bršljan (English Ivy) je takođe preporučila NASA, kao biljku koja efikasno uništava formaldehid u vazduhu i može se koristiti u spavaćoj sobi.

Dracena sa crvenim ivicama listova je lepa i dekorativna biljka koja u stanu dokazano uklanja hemijski štetan formaldehid, ksilen i trihloretilen.

I za kraj još jedna biljka sa NASA liste – zlatna puzavica – viseća biljka koja se spušta u kaskadama i garantuje dobar san uz malo pažnje i vremena za održavanje. (danubeogradu.rs)

loading...

Jedan komentar

  1. Vladislava Erdeljan

    Hvala vam na ovim divnim tekstovima, koji su informativni, a nisu predugi i daju odlične savete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.