Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Sve je veliko: Engleska škola varke

Sve je veliko: Engleska škola varke

Gledam ove izloge, gledam ove ljude, pa ne mogu da se otmem utisku kako je sve ovde nekako veliko. Hteli ne hteli, s namerom ili bez namere, Englezi sve više počinju da liče na svoje prekookeanske prijatelje.

Iako u odnosu na prosečne Amerikance izgledaju i dalje neuporedivo normalnije i žive, bar prividno, od njih zdravije, u poređenju sa kontinentalno-evropskim narodima zaostaju po svemu, sem po obimu.

Nije, dakle, ni količinski, ni dimenzionalno sve tako enormno kao kod njihovih američkih prijatelja, ali je ipak, zaista, sa uobičajenog evropskog aspekta, sve nekako… preveliko.

Kako se podilazi kupcima

Ne radi se samo o tome da Englezi imaju svoje merne sisteme, te im se ne može ući u trag, nego i kad se sve mere ispravno konvertuju, opet negde ima neki neobjašnjivi višak.

Ciframa se, svakako, ne treba opterećivati samo zato što su simboli različiti. Merne razlike mogu biti i uzrokom neočekivane (prevashodno ženske) radosti i samozadovoljstva, ako se u šoping turama otkrije da su uobičajeni konfekcijski brojevi najednom postali veliki.

Svaka je žena svesna da u srednjim godinama, a izvesno i posle porođaja, ne može više da izgleda kao devojčica, čak i ako se tako oseća. Ipak, svakoj će ženi, čak i ako se svesno samozavarava, goditi otkriće da je s godinama dobila samo na životnom iskustvu, ne i na težini.

Istim ovim rezonom rukovode se i mudri engleski ritejleri. Zašto unesrećivati i nepotrebno opterećivati verne potrošač(ic)e, kad postoji način da ih sasvim lako i bezbolno usreće!?

Kako funkcioniše smišljena varka

Otkriće da nacija počinje ozbiljno da pati od neželjenog viška dovelo je do primene novih tržišnih taktika. Planski, uporedo sa proizvodnjom sve većih, širih, obimnijih modela pojavili su se, na tim istim modelima, manji konfekcijski brojevi.

Ženska populacija tako nije obeshrabreno odustala od kupovine i prešla na dijetu. Naprotiv, pomirljivo je prihvatila varku da se, dok isprobava i pazari prividno iste, a izvesno veće modele, zapravo ogleda u lošim ogledalima.

Istovremeno, od prirode sitnije i manje žene, uživaju luksuz čestih sezonskih sniženja, kada, ne bez zadovoljstva, postaju vlasnice kvalitetne garderobe, za one punije nepristupačne po uskom kroju, a time i po niskim cenama.

Ovaj sistem, dakle, ima dalekosežne i brojne prednosti, od kojih su nesumnjivo najveće one koje se ogledaju u visokim profitima poznatih modnih kuća. Biti očigledno prevaren/a i učestvovati u toj prevari, svesno, bez protivljenja, nije uvek za osudu, izgleda.

Sve dok postoji uzajamna korist od laganja – velike štete nema. Malo ko može da se takmiči sa Englezima u kreiranju obostranog zadovoljstva izniklog iz dobro osmišljenih prevara. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.