Saveti: Hanzaplast za dušu
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Saveti: Pet vrsta hanzaplasta za zdravlje duše

Saveti: Pet vrsta hanzaplasta za zdravlje duše

Velnes saveti uglavnom se odnose na zdravlje, energiju i kondiciju tela, pri čemu se briga za psihičku stabilnost obično zapostavlja.

Prilikom telesnih povreda, takođe, odmah znamo šta treba činiti – na posekotinu stavljamo hanzaplast, na otok od uganuća led, za bol u grlu prija topla supa…

Kad duša pati, međutim, kao da ne umemo da uradimo ništa slično, pa se dešava da i iz bezazlenih situacija izađemo ozbiljno povređeni.

Psiholozi napominju da postoje i „hanzaplasti“ za brži oporavak duše. Evo nekih, u formi saveta, čija se primena može naučiti.

Samopouzdanje

Zaštitite svoje samopouzdanje kada je ugroženo. Ni slučajno se ne bavite još i samokritikom. Saosećajte sa sobom. Razmislite šta biste rekli prijatelju u sličnim okolnostima i recite to sebi. Dozvolite da se poverenje u sopstvenu vrednost povrati, pa tek onda analizirajte da li ste i kako pogrešili, u suprotnom, činite sebe još podložnijim promašajima, anksioznosti, stresu…

Kontrola

Preuzmite kontrolu nad situacijom posle neuspeha. U takvim okolnostima ciljevi izgledaju udaljeniji nego što zaista jesu, a lične sposobnosti slabije, čovek se oseća bespomoćno i gubi motivaciju. Odmah analizirajte šta vam je od sredstava da dođete do cilja na raspolaganju i kako ćete ih najbolje upotrebiti – mislite isključivo o aktivnostima koje su pod vašom kontrolom.

Dva minuta

Ne razmišljajte o uznemirujućim događajima koji su vas povredili, to je veoma štetno za Vaše mentalno zdravlje. Čim se pojave takve misli, bavite se nečim što će vam u potpunosti angažovati pažnju i koncentraciju. Upućeni tvrde da su dovoljna dva minuta da se loše misli povuku – nabrajajte države i glavne gradove, imena svojih školskih drugova ili bilo šta slično…

Saveti: Hanzaplast za dušu

Smisao u gubitku

Pronađite smisao u gubitku, čak i ako je on veliki. Gubici su deo života svakog od nas i ne mogu se izbeći. Ma koliko da je teško, posvetite se drugim ljudima i njihovoj dobrobiti, živite još više u skladu sa svojim vrednostima i idealima, pronađite prikladne načine da negujete uspomenu na one koje ne možete da vratite.

Samopoštovanje

Povratite samopoštovanje posle odbijanja. Reakcija na odbijanje koja se beleži u mozgu gotovo je identična onoj kod telesnog bola. Ljudi nisu upoznati sa ovom činjenicom, pa su skloni da sebe ocenjuju kao slabe i patetične osobe, koje je odbijanje preterano povredilo, što dodatno utiče na samopoštovanje.

Razmislite o svim svojim dobrim osobinama i onome što možete da ponudite u oblasti u kojoj ste odbijeni, bilo da se radi o poslu, emotivnom ili društvenom životu. Pokušajte to čak i da zapišete i prihvatite da ste bar podjednako vredni kao drugi koji nisu odbijeni.

Usvajanje novih navika u situacijama emocionalnih povreda sigurno nije jednostavno. Ono je, međutim, za kvalitet života podjednako vredno kao vežbanje u teretani, trčanje, zdrav način ishrane… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.