Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » New Year’s Resolutions – novogodišnje odluke
New Year's Resolutions – novogodišnje odluke (foto: Pixabay)
New Year's Resolutions – novogodišnje odluke (foto: Pixabay)

New Year’s Resolutions – novogodišnje odluke

Neposredno iza Nove godine, u Britaniji su veoma aktuelne novogodišnje odluke.

Na ovim prostorima to treba da bude period osvešćivanja. Kad prođe vreme praznovanja, to je vreme kad bez kalkulatora i bilo kakvih drugih savremenih pomagala treba da se napravi nekakva pozitivna računica, da se sa novim odlukama načne neko novo poglavlje života.

Treba da se odlučimo šta ćemo u životu da promenimo, da se sa sobom suočimo, sagledamo posledice pogrešnog života i napravimo presudne odluke ili, bez mnogo filozofije, treba da se odlučimo na promene.

Raskrstiti sa lošim navikama

Najpopularnije januarsko pitanje, osim uobičajenih kurtoaznih osvrtanja na vremenske prilike, svakako je novogodišnja rezolucija. To ne zaobilazi nikoga.

Deci u školi se sugeriše važnost jednog novog početka sa novim važnim odlukama, pa čik da neko kaže direktorki, kad pita, da početak nove godine nije obeležen idejom o pozitivnim promenama.

Nesumnjivo svako od nas, bez obzira na životno doba, može da dođe do kakvih neobično važnih odluka.

Dete može da odluči da raskrsti sa lošim navikama gubljenja vremena pred raznim elektronskim napravama, samo, na nesreću roditelja, takva je odluka retko ispoštovana.

Na istom su nivou svesti ovakve odluke odvikavanja i one kod odraslih o zdravom životu, drastičnim dijetama i ostavljanju duvana. Ko može da se odluči na ovako važne korake ne mora da čeka vreme kolektivnog osvešćivanja. Bolje biti realan i praviti male korake u pravcu ispravnog kretanja.

Aktivnosti posle praznika

U svetlu svega prethodnog, novogodišnje rezolucije se, opet i uvek, svode na jelo i piće. Ljudi se za praznike toliko neumereno ponašaju, da posle praznika ničim drugim i ne mogu da se bave nego otromboljenim stomacima, koji ih podsećaju na svaki uneti višak kalorija.

Tako zapadnoevropska opsesija zdravim životom uzima maha uvek posle novogodišnjih praznika.

Kao i sve drastične životne promene, ovakve odluke se teško sprovode i kratkog su daha. Na kraju su svi srećni ako se tokom januara oslobode mučnine od božićnog prejedanja, a na dijete i ozbiljna vežbanja se već u februaru zaboravlja.

Uostalom, kad prođe januar niko vas za novogodišnje rezolucije više ne pita. Svi prestaju da broje kalorije i preumorni od iznenadnih sportskih aktivnosti, vežbe polako zamenjuju večernjim opuštanjem uz flašu vina. To su aktivnosti u kojima su svi Britanci jednako uspešni i postojani.

Savest i odluka

Napraviti odluke nije naročito teško, posebno ako nema ništa da čoveka obaveže, sem savesti koja katkad malko zapeče.

Ipak, savest ume da bude dobar saradnik kad nema šta drugo da pogura na delanje. Čuči skrivena iza odluke i pokunjeno džvanjka da je došlo krajnje vreme za promene.

Kad se čovek jednom pokrene iz letargije i malim korakom istupi iz uobičajene klopke nemoći, koja sprečava mentalno mrdanje, sve je mnogo lakše.

Ni iskorak u nepoznato nije nesavladivi problem, samo kad se jednom, ma i zatvorenih očiju, istupi iz zatvorenog kruga koji ubija ideju promene.

Mnogo je lakše uljuljkivati savest pričom o promenama. Na taj način se stvara iluzija da iza promišljenog plana sledi akcija.

Ako smo smeli da sami sebi priznamo, ono što stvarno sledi iza velikih odluka je najčešće praznina.

Ja se godinama već odlučujem da se iselim iz svog sadašnjeg života, samo mi je odluka nekako neposlušna, iako mi je savest moćna. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

2 komentari

  1. novu godinu trba tretirati kao i svaki dan, moj savet je otputovati negde gde se uopste ne slavi nova godina. Priznajem, tesko je naci takvo mesto

  2. RekreacijaPreKompjutera

    Kao sto naziv kaze rekreacija pre kompjutera i svi problemi ce veoma brzo nestati. Naravno, ko ima vremena i kome je stalo do sebe, ali i drugih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.