Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Oslobodite se stresa za 30 sekundi

Oslobodite se stresa za 30 sekundi

Probajte i videćete da deluje – možete se osloboditi stresa za samo 30 sekundi.

Uzrok će najčešće ostati, i protiv njega se morate boriti na druge načine, ipak, za organizam će biti odlično da neočekivano jednostavnim vežbama brzo i efikasno umanjite tenziju.

Saveti stručnjaka kojima se bavimo danas vraćaju u detinjstvo. Setite se osnovne škole i trenutka kada posle nekoliko sati sedenja uđete u dom, bacite torbu negde u ugao i istrčite napolje gde drugari već čekaju. Kakvo olakšanje! Taj osećaj želimo da postignemo!

Igre su se, naravno, menjale, pa su osnovci nekada uglavnom igrali „školice“, preskakali konopac, a zatim, decenijama kasnije, vozili bicikl i rolere, ali je svima bilo zajedničko – i to naglašavamo – bogatstvo pokreta – njihova raznovrsnost, koja je mentalno obnavljala čitav organizam.

Na pokretima dečjih igara zasnovani su saveti koji momentalno oslobađaju od stresa. Kada nas preplavi panika, kada smo uznemireni, frustrirani, ili pod velikim pritiskom, mozak se vrti u začaranom krugu, nemoćan da ovo stanje prekine. Pokret to, istraživanja su potvrdila, može.

Evo kako

Skačite. Poskakujte napred – nazad ili sa jedne na drugu stranu. Trčite ili se na neki drugi način krećite u krug. Tresite ruke i noge (počnite od dlanova i stopala, pa postepeno angažujte celo telo).

Igrajte, uz muziku, ili bez nje. Istežite se – vrat, ruke, leđa, noge… Kružite u zglobovima šakama, ramenima… Pevajte pesmu „Kad si srećan lupi tada dlan o dlan“…

Oslobodite se stresa za 30 sekundi

Neke od ovih aktivnosti mogu se izvoditi bilo gde, čak i na radnom mestu, a za druge ćete izabrati prikladne uslove. Ako ste sami, krećite svoje telo na sve moguće načine.

Dobro je setiti se zabave koju ste posebno voleli, baš u osnovnoj školi. Verovatno je ona najbolja za vas. Šta kažete na ideju da u dvorištu nacrtate „školicu“ i pokušate? Ili da rukama laganu loptu udarate o zid na različite načine? Mogućnosti su neograničene, a od kondicije i ličnih želja zavisi šta ćete odabrati.

Pogledajte decu. Kažemo da im je kretanje „u prirodi“, ali ne zaboravite – ono je podjednako prirodno i potrebno u svim uzrastima. Kulturni obrasci koje smo naučili načinili su nas ponosnim na mirno sedenje satima, i samokontrolu, što se, nažalost, prenelo i na slobodno vreme.

Pokušajte preporučenih 30 sekundi kretanja za oslobađanje od tenzije. Čak i ako niste pod stresom, ove aktivnosti će koristiti u pauzi radnog dana i drugih obaveza. Bićete produktivniji, bolje raspoloženi i zdraviji sigurno. (danubeogradu.rs)