Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Skandalozne vesti ili Gde su granice pristojnosti?
Skandalozne vesti ili Gde su granice pristojnosti?

Skandalozne vesti ili Gde su granice pristojnosti?

Poslednje skandalozne vesti o ponašanju roditelja stižu iz Darlingtona. (Ni manje ni više, nego baš iz jednog „Dragog“ mesta.)

Kako divno ime za tipično pitoreskno englesko mesto, koje nas je sve naglo probudilo. Čitam i svojim očima ne verujem! Direktorka osnovne škole uputila pismo roditeljima da povedu računa o sopstvenom izgledu, pre nego što se sa decom zapute u školu. To bi već bilo sasvim dovoljno.

Jasno je da su roditelji, ne jednom, prešli granicu pristojnosti, ako je bilo potrebno da se opomena pismeno i javno uputi. Ipak, ono što čitam prevazilazi granice razumevanja školskog života i ponašanja bilo gde i u bilo kakvim uslovima. Lični nemar i nebriga je išla toliko daleko da su se, ne samo pred školom, nego i u školi, roditelji pojavljivali u pidžamama.

Da bude malo jasnije, u Engleskoj se takođe, samo u pidžamama ide na spavanje. Ima, međutim, ovde, kod nas nepoznat deo kućne garderobe, koji omogućava da se jutra produže pre oblačenja i obavljanja lične higijene.

„Dressing gown“ je nešto nalik kućnoj haljini, ali dužinom i debljinom sličnije kaputu, može da zakloni i pokrije one nedovoljno obučene, ako ih na kućnim vratima iznenade poštari ili mlekadžije.

E, ali, ovo nisu oni koji su se zagrnuli da se ne bi po kući u negližeu šetali. Ovi su se srećom zagrnuli, jer su iz kuće pošli neobučeni i neumiveni. Za Boga miloga, zar je moguće da dotle ide nepoštovanje školskih institucija?

Njih je, dakle, trebalo opomenuti da se deca ugledaju, uvek, prvo na roditelje. Kako očekivati da deca budu uredna i vaspitana, ako roditelji ne da ne mogu pristojno da se ponašaju i obuku, nego ne mogu uopšte da se obuku?!Skandalozne vesti ili Gde su granice pristojnosti?

U vestima iz pogrešnih razloga

Čega se sve u ovoj Velikoj Monarhiji nismo naslušali i čemu se sve nismo čudili! Posle nekog vremena na svašta smo spremni, ali uvek ima nekih elemenata kulturnog razlikovanja, sa kojima nas neočekivano iznenađuje uzvišena britanska nacija.

Vidite, dođu ljudi ovde iz neke „nedođije“ i misle: „Evo nas na pragu svetske demokratije! Nema ovde nekulture!“ Ovde formalno ophođenje i lepo vaspitanje počivaju na viševekovnoj tradiciji, koja obavezuje čak i kad čovek nema šta da pojede ili obuče. Tu se nedođijci silno prevare, jer ih uprkos očekivanjima, njihovo nedođijsko vaspitanje daleko više obavezuje, nego njiihove nove britanske sunarodnike sve čemu ih porodica i škola uče.

Kad dođemo u neke godine, svi mi preko glave dosta toga preguramo. Mi koji se sa rodne grude odselimo, još i malo više preživimo. Šta može da se dogodi što se već nije dogodilo? I ono što nismo očekivali već smo, više nego jednom, doživeli. I opet, ne prestajemo da se iznenađujemo.

Svuda se sad, nažalost, u vesti i novine stiže iz pogrešnih razloga. Gotovo da nema šta lepo i pametno da se vidi i pročita. Kod nas su na naslovnim stranama oni koje treba držati pod ključem ili bar daleko od pogleda, ali to je opet notorna činjenica i to stanje niko za normalno i ne uzima.

Svi se nadamo da će, pre nego što svisnemo pod pritiskom prostakluka, popularnost pojesti one kojima glupost ne može doći glave. Nažalost, ljudska glupost ne poznaje granice. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

2 komentari

  1. Izuzetno depresivna kolumna osobe koja ne može /ne želi da se uklopi u kulturu zemlje u kojoj živi. Ne mislim samo na ovaj tekst, već sve ukupno.

  2. Sveukupno Milice, dobro se sećam da sam vam već ranije predložila da nadjete nešto veselije za čitanje. Toliko toga ima! Što da se zamarate nečim što vas ne zabavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.