Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Kakva korist od Komonvelta ili šta je nama naša borba dala?

Kakva korist od Komonvelta ili šta je nama naša borba dala?

Za razliku od nas balkanskih bednika, kojima se uvek oduzima i kojima borba, uprkos patnji i podnetim žrtvama, nije mnogo dala, Britancima je njihova vekovna borba za prevlast u svetu Komonvelt ipak ostavila, iako im je kolonije konačno oduzela.

U posleratnom svetu, u kome su Amerikancima zdušno pomagali u rasturanju svih postojećih višenacionalnih saveza, moglo bi se reći da su Britanci, sa svojom utešnom nagradom, lepo prošli.

Zlobnici bi rekli da su Komonvelt Britanci sami sebi dodelili, kad su kolonijalno carstvo izgubili. Da ne bude da šetaju po svetu tek da im dupe vidi puta, britanski monarhisti i njihovi predstavnici, sa pretekstom diplomatskih i ekonomskih pregovora, imaju razlog više za posete udaljenim zemljama.

Prilog aktuelnoj kraljevskoj poseti Balkanu

Dok je britanska kraljevska poseta Balkanu izvor tamošnjih međusobnih nacionalnih i političkih podbadanja, u pokušaju isticanja i favorizacije, ovde u Britaniji ta poseta nema ni značaj sporedne vesti. U britanskim medijima se još nije našlo mesto ni vreme za pomen ove posete.

Zemlje Komonvelta se posećuju rado, a Balkan retko.

Komonveltski klub država

Kao i svi dobri stari engleski klubovi i ovaj komonveltski je umrežen kulturom, tradicijom i održavanjem statusa quo. Repovi nekadašnje kolonijalne vlasti uobičajenom formom tradicionalnih vrednosti i morala opstaju zarad opstanka, bez stvarne potrebe i opravdanja.

Istovremeno, davno kolonizovani, a zatim u slobodu pripušteni narodi nisu više načisto pod čijom su i kakvom jurisdikcijom. Na udaljenim ostrvima mnogi, kao Jamajčani recimo, veruju da je na čelu Komonvelta američki predsednik. (Nije im zameriti kad se zna gde je dežurna svetska policija.)

Za opstanak u savremenom svetu, nije zgoreg biti u članstvu kakvog velikog saveza, čak iako se tim članstvom bogzna šta ne dobija. Komonvelt nema političku težinu i značaj bilo kog drugog bivšeg ili postojećeg saveza država, ali održava privid negdašnjeg carstva u kome Britanci, tradicionalno, imaju povlašćeni položaj, što im daje za pravo da se na ruševinama bivše slave i bogatstva i danas uzdižu nad ostalima.

Kome i kakva korist od Komonvelta

Zemlje članice Komonvelta učestvuju u britanskim interkontinentalnim igrama moći, izvlačeći izvesnu korist u trgovini i turizmu.

Nije za zanemariti ni isti zvanični jezik i edukativni sistem, posebno generacijama koje stasavaju i koje su, u uključivanju u britanski sistem vrednosti i komunikacija, oslobođene svih onih barijera sa kojima se uobičajeno suočavamo svi mi sa istoka bivšeg socijalizma.

Kako god da se to tamo negde servira, startna pozicija je sasvim drugačija za one pod okriljem Komonvelta.

Ima li kakve koristi od Komonvelta danas i za koga?

Iako se ovo pitanje s vremena na vreme, u pojedinim delovima bivšeg kolonijalnog carstva postavlja, u Britaniji ovu raspravu niko za ozbiljno ne uzima.

Englezi uživaju kad se u demokratičnoj debati oštro odmeravaju snage suprotstavljenih tabora, ali isto tako uvek nastoje da se borbeni žar iscrpi za govorničkim stolovima, pre nego što može i da dođe do pravog odmeravanja snaga.

Po uzoru na političke rasprave u Parlamentu, koje uvek, više nego išta drugo, imaju značaj gimnastike intelekta; gde parlamentarni predstavnici slatkorečivošću i jezičkom dovitljivošču, pre nego argumentima, jedni drugima zapušavaju usta.

I pored razlike u mišljenjima, nikome ovde ni na pamet ne pada da se oderkne Komonvelta. Ma šta bilo, Britanija nikada neće prestati, pred sobom ni pred svetom, da bude najveća monarhija, koja mora opstajavati, ako ne na osnovama ono bar na svojim istorijskim geopolitičkim ruševinama. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

loading...

Jedan komentar

  1. laln je bio da velika Britanija vodi racuna o svojim bivsim kolonijama tako sto ce zastupati njihove interese pred raznim medjunarodnim telima i forumima, biti na neki nacinj advokat. Posebno to vazi za mala ostrova koji nemaju resurse da sami brane svoje interese. KOliko se u tome uspelo, nije sigurno