Predizborne političke borbe
Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Predizborne političke borbe

Predizborne političke borbe

Politička pomrčina

Smrklo nam se svima, samo je negde pomračenje trenutno, a negde totalno.

Dok na Balkanu predizborne političke borbe sve više liče na nekontrolisane ulične zabave, sa nepredviđenim posledicama i mogućim žrtvama, u Velikoj monarhiji slave se veliki jubileji, praćeni posetama na visokim nivoima.

U poređenju sa balkanskim političkim cirkusom, politika je ovde uvek delimično dosadna i nikad ne može dovesti do tako ozbiljnih promena, koje bi promenile sudbinu budućih generacija.

Praznovanje

Kraljičin devedeseti rođendan proslavljen je dosta uzdržano i dostojanstveno, što me je moram priznati malo razočaralo. U nedostatku pravih državnih praznika, Britanija je mogla pompeznije da obeleži ovakav događaj.

Nisam monarhista i nisam planirala da se sa oduševljenom masom okupim pred Bakingemskom palatom i mašem zastavicama, ali se ne bih žalila na par slobodnih dana za praznovanje.

Posete

Proslava je uvek dobar povod za nezvanične posete. Odlazeći američki predsednik iskoristio je ovo pametno da se vidi i sastane sa kraljevskom porodicom i britanskim političarima.

Srdačno je primljen, iako mu je zamereno što nije propustio priliku da dobronamerno posavetuje Britance u pogledu predstojećeg evrounijskog referenduma.

Obama je ovde popularniji nego u sopstvenoj državi, kao što je kraljica daleko više obožavana na teritoriji američkih država.

Ne mali doprinos tome pripada bolećivosti i jedne i druge nacije prema romansiranim storijama, bilo da se radi o biografijama koje počinju sa skromnim poreklom i nezavidnim životnim uslovima ili ljubavnim pričama sa prinčevima i princezama u glavnim ulogama.

Kraljica Elizabeta

Jubileji

Kraljica nam je ostarila, al joj vreme ne može ništa, drži se dobro i živi dugo, kao da nije opterećena državnim problemima.

Nadaju se britanski subjekti da će je bog još dugo poživeti, te neće morati da se nose sa njenim nesmotrenim naslednicima, kojima se tu i tamo omaknu kakve neprimerene političke izjave ili ekonomski istupi, u privatne živote da im i ne zalazimo.

Britanska monarhija, istorijski i empirijski posmatrano, ima daleko više sreće i uspeha sa vladarkama, nego sa vladarima.

Kraljica je u narodu omiljena, a dosta su omiljeni i jubileji koji se slave povodom njene dugogodišnje vladavine i dugovečnosti. Englezi uživaju u uličnom okupljanju, naročito kad proslavljaju, kad demonstriraju nikad nisu okupljeni u tako velikom broju.

Parade

Pokušavaju, s vremena na vreme, kraljici da pripišu kakvu odlučnu političku izjavu, kao nedavno, kad su se zahuktavale rasprave pro i kontra Evropske unije.

Istina je da kraljica nikada i nigde ništa javno ne izjavljuje. Sve su izjave koje dolaze iz kraljevske palate strogo cenzurisane i potpuno neodređene, sem što se subjektima stavlja do znanja da je kraljica uz njih i da ih ne napušta ni u teškim trenucima.

Kraljica je tu da paradira i kad je neophodno, okupljenom narodu blago odmahuje u znak pozdrava. Da nikog ne zaboli glava od previše razmišljanja (ili mahanja). Uostalom, davno su prošla vremena kad je jedna kraljevska glava odlučivala o sudbinama čitavih naroda.

Tako, manje više, izgleda politika u državama koje ne mogu biti uzdrmane ozbiljnim političkim prevratima. Dok se po svetu vode ratovi, ruše vlade i traže istorijska opravdanja za diplomatske neuspehe, u Britanskoj monarhiji se proslavljaju starački jubileji.

Narod ovde, kao i kod nas, veruje da na izborima o nečemu odlučuje, dok se, zapravo, vekovima suštinski ništa ne menja. Šta god bilo, uvek ista klika kroji sudbinu celog naroda.

Glavni igrači, svi iz istih povlašćenih klubova, samo se naizgled menjaju, a sve je to vešto pripremljena obnarodovana optička varka. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

2 komentari

  1. Politika je svuda slična, da ne kažem ista. Možda se kod nas preteruje, previše obuzima i opterećuje ljude, ali u svakoj zemlji je pred izbore mini vanredno stanje. Samo, negde ljudi ne daju da im se uđe tako lako u mozak, dok je negde lakše, ili se pre radi o parama i ko je koliko bogat?

  2. Kod nas se u Srbiji mnogo preteruje sa slavljima i praznicima moramo vise da radimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.