Svaki povratak je težak
Naslovna » Blog » Beograđanka u Londonu » Svaki povratak je težak

Svaki povratak je težak

Ne volim da se vraćam! Svaki povratak mi je težak. Treba mi karta u jednom pravcu – bez povratka.

Jednom sam tako ovamo, iz sveg onog balkanskog užasa, sa kartom u jednom pravcu, pobegla. Izgleda da se trajno, ipak ne može pobeći nikuda.

Sve jednom postane sadašnje trpno stanje i bez naše volje i aktivnog udela. Priznajem, dok me noge dobro drže, ja sam putnik i ne ustručavam se od bežanja iz starih sadašnjosti u neke nove, pa nek je za početak makar drugačije, možda bude i bolje.

Javiće se, tako to biva, mnogi koji će reći da grešim što bežim iz svog života. Znam već, treba se suočiti sa problemima, jer život je borba neprekidna i slične mudrolije onih koji su spremni na trpljenje. Ne bih se usudila da izgovorim šta mi je u mislima kad počnu da mi pametuju ti sa bogatim životnim iskustvima, koji se uvek spremno obračunavaju sa problemima.

Jednu mudrost samo želim da podelim sa vama. Više je hrabrosti potrebno za konačan odlazak, nego za ostanak u stanju objekta, koji trpi posledice nepravde i zla koje pritiska.

Život je suviše kratak da bi bio ispunjen patnjama. Treba dosta hrabrosti napakovati u kofer, pun ozbiljnih odluka, kad se jednom krene na put bez povratka. Nekad je jedino ispravno rešenje staviti katanac, zamandaliti vrata, reći Zbogom svemu i početi lepo ispočetka.

„Selo moje lepše od Pariza“

Vreme mi je sad za nova bežanja.

Kad negde odem sve mi je teže da se u svoju englesku svakidašnjicu vratim. Poboljevam već fizički zbog prinudnog trpljenja nepromenljivog sadašnjeg stanja.

Nisam ni znala da se nesreća može izmeriti, za golo oko nevidljivim, ozbiljnim bolesnim stanjima; a sve izgleda normalno za prosečnog posmatrača. Kakva je tu terapija moguća, sem da se čovek i fizički odvoji od izvora patnje i frustracija?!

Deo mene ne može nikada ovo moje sada da prihvati kao svoje konačno i danas i sutra. Imam trajni otpor povratku u uobičajeno, takozvano normalno stanje stvari. Ne može svako da se saživi sa svojom nesrećom, kao da je nema i da neprimetno vuče svoj olovni teret, dok ga grob ne sačeka.

Neuporedivo je lakše onim ljudima koji su uvek nekako izmireni sa svojim životnim okolnostima. Sadašnjicu prihvataju kao neugodnu neminovnost, iz koje će jednom pobeći u svetlu penzionersku budućnost. Sve čime raspolažu ulažu u nadu povratka u „selo moje lepše od Pariza“.

Zidaju kule, dovoze automobile… prenose sve što imaju u život koji nisu mogli da imaju. Njihovo čekanje će biti nagrađeno. Oni znaju šta moraju da istrpe i u čemu moraju da istraju da dočekaju spokojstvo staračkog mira.

Ne osuđujem nikoga, ali ne mogu ni da zavidim onima koji guraju svoj kamen bez pravog vidika, ni ne znaju oni hoće li ikad stići na drugu stranu brda.

Ja se po brdima uspinjem celog života, nije mi mrsko, ni teško – volim penjanja. Penjač ne odustaje od obećanog vidika, jer da zna da se uspinje do nekog vrha, da ga čekaju neka odmorišta.

Zalud životne filozofije i bogata iskustva, ako služe kao lažna uteha za stalno saplitanje i povratak u podnožje. Niko ne pada bez posledica. Te tako, kad nema boljeg rešenja – put pod noge i zavežljaj na leđa. ♦

Svi tekstovi Beograđanke u Londonu!

»»» Vladislava Erdeljan rođena je jedne Badnje večeri, pre mnogo godina, u najvećem gradu, najlepše zemlje koje više nema. Voli da priča i piše na raznim jezicima, a to je uvek najradije i učila i radila. Žali što nije balerina. Čuva drvo u dvorištu, sa pticama bez kaveza. Voli priče i pesme za decu. Igra žmurke sa svojim ćerkama. Želi da putuje po hladnim zemljama. Ima glavu punu nenapisanih priča i pesama, što je mnogo više od onoga što je do sad objavila.

2 komentari

  1. sve zavisi od karaktera, neko se lako pomiri sa situacijom i trpi, neko je nemirnog duha i trazi bolje mesto za sebe i svoju familiju. Kakvo god bila odluka otici ili ostati, treba prihvatiti svoju odluka, ako se ostane ne treba mastati sta bi bilo da se otislo negde, ako se ode ne treba razmisljati sta bi bilo da se ostalo. PO meni to je tajna

  2. Ko god da stoji iza xenon imena, moram da se zahvalim na uvek promišljenim komentarima.