Zmajevi za lepši dan u Beogradu (foto: Shutterstock)
Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Zmajevi… Da li ste ikada pustili zmaja?

Zmajevi… Da li ste ikada pustili zmaja?

Zmajevi visoko na vedrom nebu, na slici, fotografiji… gotovo uvek izazivaju osmeh, osećanje slobode, sećanje na detinjstvo, lepe emocije.

Ali, da li ste ikada pustili zmaja? I mogu li zmajevi postati nova interesantna zabava, sa porodicom i prijateljima, za lepši dan u Beogradu.

U nekim zemljama puštanje zmajeva, rekreativno i takmičarski, više je prisutno nego u drugim. Kao i tradicionalne borbe zmajeva, potekle u Kini, a zatim proširene na srednjem i dalekom Istoku. U Evropi, Irska, Engleska, Francuska, Italija… imaju poznate festivale.

Zmajeve puštaju odrasli i deca različitih uzrasta, postoje udruženja i klubovi, pravila, svetski šampionat… Zbog strujanja vazduha najveće manifestacije se organizuju na plažama i obalama mora, jezera i reka, a manje i u parkovima, i svuda gde prostor dozvoljava.

U Beogradu su zmajevi retkost. Nedovoljno pažnje poklanja se jedinom, odlično organizovanom festivalu – Zmajadi u Šumicama.

Podsetimo, deca iz voždovačkih vrtića i osnovnih škola ovog juna su se 17. put takmičila pojedinačno i ekipno u puštanju zmajeva, uz celodnevni zabavni program i nagrade za najbolje.

Zmajevi za lepši dan u Beogradu

Ukoliko želite da se oprobate u puštanju zmaja, potrebne su vam tri stvari – zmaj, prostor i vetar.

Vaš prvi zmaj će biti jednostavan, u obliku trougla ili „dijamanta“. Napravite ga sami, uz pomoć nekog od brojnih uputstava na internetu, ili ga kupite (obično ih nude prodavnice kineske robe, a ima ih i u online prodaji).

Ako ne planirate zabavu sa najmlađima, nemojte da odustanete kada vidite da su zmajevi na odeljenju igračaka. Oznaka 6+ koja obično stoji na pakovanju znači upravi to – namenjen je svima preko šest godina starosti.

Zmajevi za lepši dan u Beogradu

Prostor za puštanje zmaja treba da ima (približno) veličinu fudbalskog terena i da bude bez drveća, kablova i drugih prepreka u blizini. U nekim gradovima se upravo lokalana fudbalska igrališta koriste za puštanje zmajeva.

Vetar ne bi trebalo da bude jak – za početnike je idealan onaj koji pokreće lišće na drveću i manje grane.

U najkraćem, prvi pokušaj izgleda ovako: okrenite leđa vetru, podignite zmaja jednom rukom, namotan kraj konopca držite u drugoj, spuštenoj. Kada osetite da zmaj „hvata vetar“ lagano ga gurnite u vis ili samo pustite, a ako je vetar slab, probajte da potrčite.

Tehnika, saveti? Potražite ih na internetu i pokušavajte sve dok ne uspete zmaja da podignete tako da leti sam, a zatim ga bezbedno spustite. Nekada će to biti relativno brzo, a nekada… Izazov je veliki, kao i zadovoljstvo, iskustvo se stiče lagano, tajni je mnogo, i upravo to su razlozi zbog kojih zmajevi privlače sve generacije.

Kada savladate puštanje jednostavnog zmaja, verovatno ćete poželeti da pređete na komplikovanije modele. Ima ih mnogo, najrazličitijih oblika, od kojih su najsloženiji sa vazdušnim komorama i višestrukim kalemima za upravljanje.

Zmajevi za zdravlje

Svaki vid rekreacije danas se javno podržava, promoviše i analiziraju pozitivni uticaji na zdravlje. Evo šta o puštanju zmaja kažu stručnjaci…

Šetnja, trčanje i vežbanje je na otvorenom, obično u prirodi, što je dobro za ceo organizam. Druženje sa porodicom i prijateljima (iako zmaja možete puštati i sami), opuštena atmosfera, smeh, lepa sećanja… doprinos su mentalnom zdravlju, oslobađaju od stresa i blagotvorni su za sve uzraste.

Posmatranje plavog neba i praćenje zmaja korisno je za nerve i mišiće oka, koje oslobađa umora i napetosti. Podizanje glave dobro je za vrat i kičmu, posebno za osobe koje dugo sede, jer podstiče fleksibilnost ligamenata, zglobova, metabolizam u kostima…

Praveći sami zmaja, izrazićete svoju i krativnost mlađih članova porodice, i sa nestrpljenjem ćete zajedno iščekivati dobar vetar, da zmajeve vidite na delu. (danubeogradu.rs; foto: Shutterstock)

Jedan komentar

  1. Ja sam pustao zmajeve i volim to da radim.. Ali sad imam ogroman problem dobio sam na shell pumpi zmaja koga ne znam da pustim ogroman je ima valjda 30 kanapa neke 10komore za vazduh.. Jel zna neko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.