Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Dijeta – poznata ili nepoznata, potrebna ili nepotrebna
Za lepši dan u Beogradu: dijeta (foto: Pixabay)
Za lepši dan u Beogradu: dijeta (foto: Pixabay)

Dijeta – poznata ili nepoznata, potrebna ili nepotrebna

Reč „dijeta“ potiče iz latinskog, grčkog i starofrancuskog jezika, sa istim značenjem kakvo ima danas. Dijeta je, najprostije, specifičan režim ishrane.

Hiljade različitih dijeta ima jednu zajedničku karakteristiku, a ona je da se dijetom postiže određeni cilj, bilo da se radi o lečenju, oporavku organizma posle bolesti, eliminisanju štetnih sastojaka iz organizma, uspostavljanju ravnoteže u ishrani, smanjenju telesne težine… Ako se uzme u obzir broj natpisa u medijima i interesovanje čitalaca, najpopularnije dijete su sledeće…

Najpoznatija dijeta – Atkinsova

Atkinsova dijeta – zasniva se na smanjenju unosa ugljenih hidrata, uz visok nivo unosa proteina. Do oslobađanja od viška kilograma dolazi pošto telo konačno počinje kao izvor energije da koristi masti. Dijeta je jednostavna pošto dozvoljava neograničene količine raznovrsnih namirnica – mesa, ribe, jaja, nekih vrsta povrća…

Zona dijeta je slična kao Atkinsova – osnovni koncept je kontrola ugljenih hidrata i njihovg dejstva na lučenje insulina. Svaki obrok sadrži 40% kvalitetnih ugljenih hidrata, 30% masti i 30% proteina.

Vegetarijanska dijeta je način ishrane koji dovodi do gubljenja težine i boljeg imuniteta. Iako ima više vrsta vegetarijanaca, najbrojniji su oni koji su iz ishrane izbacili meso i mesne prerađevine.

Za lepši dan u Beogradu: dijeta (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Veganska dijeta poznata je i kao filozofija života odnosno stav da bi ishrana trebalo da bude isključivo biljna, bez mesa, mleka, jaja i meda, kako bi se sačuvale životinje, planeta i bilo dovoljno hrane za sve.

Weight Watcher dijeta pored promene navika u ishrani podrazumeva vežbanje i kontakt sa zajednicom (offline ili online), kako bi se u mreži prijatelja razmenjivala iskustva i dobila podrška.

South Beach dijeta zasniva se na zdravim ugljenim hidratima umesto rafinisanih, bez insistiranja na niskom sadržaju masti, koji, na duži rok po autorima, kardiologu i nutricionisti, ne daje rezultate.

Sirova hrana kao dijeta podrazumeva da najmanje tri četvrtine hrane treba da bude sirovo, odnosno termički neobrađeno, najbolje organsko. Pristalice ovog tipa ishrane obično su i vegani.

Mediteranska dijeta je zdrav način ishrane uz biljnu hranu (žitarice, voće, orašasti plodovi, semenke) maslinovo ulje, sireve i jogurt, ribu i živinsko meso, vino…

Sirtfud dijeta – poznata je u poslednje vreme uglavnom zato što je Adel smršala 45 kilograma. Dijeta se sastoji od ishrane voćem i povrćem koje je bogato jedinjenjem sirtuins. Jede se kelj, krastavci, integralni hleb, grilovana riba, celer, orasi pa i crna čokolada, uz voćne smutije, sojino mleko, kafu… Ali, Adel ističe da je bio zaslužan i pilates i treninzi tri puta nedeljno.

NAJBOLJA DIJETA

Za lepši dan u Beogradu: dijeta (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Najbolja dijeta je… da ne držite dijetu nego, ako je moguće, da se rekreirate, da trčite, plivate, da vežbate i da BUDETE UMERENI u jelu, piću, svemu!

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.