Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Ekstaza medijske j…čine u aferi „Telekom“, a Zagorka Dolovac ćuti, pa ćuti
Beleške jednog penzionera: Ekstaza medijske j...čine u aferi "Telekom" (foto: Pixabay)
Beleške jednog penzionera: Ekstaza medijske j...čine u aferi "Telekom" (foto: Pixabay)

Ekstaza medijske j…čine u aferi „Telekom“, a Zagorka Dolovac ćuti, pa ćuti

Ekstaza medijske j…čine u aferi „Telekom“ je na vrhuncu, a Zagorka Dolovac, republički javni tužilac ćuti, pa ćuti!

Za pola veka bavljenja novinarstvom nisam napisao nepristojnu reč, ali su me zbivanja oko „Telekoma“ izazvala do to učinim prvi put i zato se izvinjavam. Ali, kako drugačije osim medijskom j…činom nazvati situaciju u kojoj i srpski državni vrh i opozicija pozivaju Dolovac da istraži kako je desetine miliona evra državnih para otišlo u tajkunske džepove, a ona ni da pisne?!

Ne reaguje hapšenjem bilo onih koji su odgovorni za zloupotrebu službenog položaja i punjenje tajkunskih džepova milionima evra ili onih koji lažnim optužbama uznemiravaju javnost.

Elem, Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i bivša narodna poslanica, tvrdi da je „Telekom“ dao Igoru Žeželju 10 miliona evra da kupi list „Kurir“ i još oko 28 miliona za „za proizvodnju drugih sadržaja“. Pokazujući ugovor iz 2018. godine ona kaže da se daju državne pare da bi se kupili mediji koji će da rade za račun i u ime vlasti, a ne države.

Ekonomista Goran Radosavljević, član Socijaldemokratske stranke, dodaje da je „Telekom“ pri kupovini privatnih kablovskih operatera „Kopernikus“ i „Radijus vektor“ prvi platio tri puta, a drugi čak pet puta više od njihovih realnih vrednosti!

Tako je, po njegovim rečima, „Kopernikus“ plaćen 195 miliona evra iako je u vreme kupovine vredeo 61 milion, a „Radijus vektor“ je kupljen za 108 miliona, a vredeo je samo 24 miliona evra?!

I dok opozicija sve ovo naziva „pljačkom velikih razmera“ Žeželj, izdavač „Kurira“, celu ovu aferu vidi kao „industrijsku špijunažu„, a Predrag Ćulibrk, direktor „Telekoma“ ističe da je „cilj napada da se izblati ‘Telekom‘, da se stvori slika da kompanija radi protivzakonito kako bi se urušila i oslabila“.

Pored Žeželja i Ćulibrka na tvrdnje opozicije reagovao je i srpski državni vrh i više članova Predsedništva SNS-a.

Aleksandar Vučić kaže da je „problem nastao zbog toga što ‘Telekom’ više nije ovca za šišanje i što više ne mogu da pljačkaju državnu i narodnu imovinu kao što su to ranije radili“.

Premijerka Ana Brnabić dodaje da „bezočne laži o korupciji pri izvozu oružja, o ‘Telekomu’, uzgoju marihuane na vojnom poljoprivrednom dobru, naseljavanju migranata direktno pogađaju građane Srbije i nanose veliku štetu budžetu“.

Vladimir Orlić (SNS) kaže da Marinika Tepić „vodi besomučnu kampanju protiv ‘Telekoma’ i da je, uprkos najavama da će izneti ‘dokaze nad dokazima’, ponovo saopštila jedno veliko ništa“. On ističe i da su „medijska lica tajkunsko-lopovskog kartela bivšeg režima, Marinika Tepić i Dragan Đilas, angažovana na poslovima prljave kampanje protiv države i narodne imovine“.

Biljana Popović Ivković (SNS) optužujući opoziciju za lažne afere ističe i da je „Dragan Đilas dok je bio na vlasti preko njegove Direct medie i drugih njegovih zavisnih preduzeća obrnuo kroz poslovanje sa ‘Telekomom’ oko 30 miliona evra“.

Slične optužbe izneo je i Miloš Vučević (SNS), gradonačelnik Novog Sada, tvrdeći da je Đilas „dok je bio na vlasti osiromašio građane Srbije i uvećao svoje bogatstvo zahvaljujući poslovanju sa ‘Telekomom’ a danas pokušava da uništi to preduzeće jer mu je direktna konkurencija“.

Na prozivke iz SNS-a nadovezao se Pokret slobodna Srbija saopštenjem u kome se kaže da je direktor „Telekoma“ Ćulibrk od 2007. do 2012. bio direktor Mobtela Banjaluka, kada je isplaćeno spornih 8,1 milion evra Đilasovoj firmi, i da je neke sporne ugovore sa Direct mediom potpisao Vladimir Lučić, tadašnji i sadašnji jedan od direktora „Telekoma“.

Elem, posle svih ovih spominjanja silnih miliona evra, Ana Brnabić je apelovala na tužilaštvo da reaguje povodom „svake od lažnih afera koje plasiraju Dragan Đilas, Marinika Tepić i ostali iz Stranke slobode i pravde i ujedinjene opozicije“ uz konstataciju da je to „klasično uništavanje javnog dobra, vlasništva države Srbije i građana Republike Srbije“.

I Marinika Tepić je kazala da će sačekati da reaguje tužilaštvo i da će „ako nastavi da ćuti, biti primorana da i njih (tužilaštvo – pr. a.) tuži“!

Tako je j…čina zvana „Telekom“ dostigla vrhunac, ponašanje Zagorke Dolovac zaslužilo Ginisa, a sve ovo običnog građanina Srbije dovelo do ivice ludila i beznađa.

Vladavina neprava je uzela maha, a tužilaštvo je u svom ćutanju o mnogim neraščišćenim aferama postalo toliko moćno da više ne reaguje ni na apele izvršne vlasti.

Kako smeniti tužilaštvo koje ne radi svoj posao pitanje je sad?

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u „Politici“. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem…