Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Pečurke u ishrani
Pečurke u ishrani (foto: Pixabay)
Pečurke u ishrani (foto: Pixabay)

Pečurke u ishrani

Pečurke pripadaju posebnoj vrsti živog sveta – rodu gljiva, mada se, kada se govori o ishrani, obično svrstavaju uz povrće.

Kao zdrav dodatak jelima i omiljena „zamena za meso“, pečurke su prisutne u svim kuhinjama sveta.

Zašto jesti pečurke

Pečurke imaju veoma povoljan odnos hranljivih sastojaka: nizak nivo soli, masti i kalorija, uz korisna vlakna i antioksidante. Bogate su vitaminima B grupe i vitaminom D, a u njima se nalaze i minerali koji su retki u drugim namirnicama, kao što su selen, bakar, kalijum, gvožđe i fosfor.

Interesantno je i da sve vrste pečurki imaju gotovo identičan sastav, pa se izbor može napraviti prema ličnim afinitetima. Beta-glukani su posebno značajna vlakna koja se nalaze u pečurkama, a doprinose poboljšanju imuniteta, smanjenju gojaznosti i nivoa holesterola, između ostalog. Sastojak holin doprinosi boljem radu mišića, poboljšava nervne i moždane procese.

Pečurke u ishrani (foto: Pixabay)
Foto: Pixabay

Dokazano je da nabrojani elementi kojima su bogate pečurke povoljno deluju na zdravlje. Osim smanjenja rizika od bolesti srca i dijabetesa (regulisanjem telesne težine, nivoa holesterola, krvnog pritiska…), sastojci pečurki usporavaju rast nekih tumora i imaju antikancerogeno dejstvo.

Detoksikacija organizma, povećanje imuniteta, energije i pamćenja, poboljšan kvalitet kose i noktiju, lepa i zategnuta koža… neki su od rezultata koji se pripisuju njihovoj redovnoj upotrebi.

Mogući rizici

Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju na kvalitet. Dobre pečurke su čvrste, suve i bez nagnječenja, trebalo bi ih čuvati u frižideru, bez pranja i rezanja pre pripremanja.

Opšte je poznato da su neke vrste pečurki otrovne i veoma opasne, pa bi njihovo branje u prirodi trebalo prepustiti iskusnim poznavaocima gljiva. Istraživanja su potvrdila sa pojedine vrste pečurki mogu da sadrže visok nivo teških metala i drugih štetnih supstanci. Zato je sigurnije kupovati pečurke koje su uzgajane kontrolisano, pod odgovarajućim uslovima.

Još je nejasno kakve posledice konzumiranje pečurki ima na zdravlje osoba sa sistemskim bolestima (reumatoidni artrits, lupus, multipla skleroza, astma…).

Neke supstance (pomenuti beta glukani, na primer) koje kod zdravih podstiču funkcije imuniteta mogu kod obolelih da proizvedu nepredvidive reakcije, pa se preporučuje oprez. (danubeogradu.rs)